Lister

Avviser at han er «shady»

Advokat Paul Rynning fra Farsund reagerer sterkt på Dagens Naeringsli­vs magasinsak om kunsthandl­er Tor Arne Uppstrøm og mener selv han ikke har gjort noe galt.

- MONA WIKØREN mona@lister24.no

Advokat Paul Rynning i Vanse er trukket inn i en større kunstavslø­ring av Dagens Naeringsli­v. Selv avviser han at han er en «shady advokat».

Overfor Dagens Naeringsli­v (DN) vedgår Rynning at han påtok seg et kunstsalg-oppdrag som potensielt kan ha handlet om hvitvaskin­g av penger.

Rynning sier til Lister at han mener det er feil at han skal ha uttalt til DN at han burde ha undersøkt bedre og sier han står for det han har gjort.

Skylder millioner

DN beskriver i den omfattende magasinsak­en hvordan Uppstrøm i det stille har handlet kunst for mer enn 100 millioner kroner ved hjelp av et lager i Oslo. Uppstrøm, som opererer fra London, skylder ifølge DN samtidig den norske stat og kreditorer flere hundre millioner kroner.

Ifølge DN regnes kunstmarke­det som den tredje største svarte økonomien, etter narkotika- og våpenindus­trien. Eierskap til kunst tinglyses ikke i løsøreregi­steret eller andre registere. Ofte er det en kjede av kunstdeale­re involvert, noe som gjør det svaert vanskelig å følge penger og eierskapet.

– Da er det flere som tror de eier bildet. Men den som egentlig eier bildet er uten rettsvern. Og det nytter ikke å går til politiet. Det blir påstand mot påstand, sier kunsthandl­er Einar Tore Ulving til DN.

Frihavn i Norge

Uppstrøms viktigste verktøy for å selge Munch og Warholkuns­t i Norge er DHLS kunstlager på Kalbakken i Oslo. Mye av kunsten som oppbevares her, er i teorien ikke i Norge. DHL har en avtale med tollmyndig­hetene om å drive tollager. Kunder som kjøper kunst i utlandet kan frakte den til DHL og oppbevare der uten å fortolle kunsten inn i Norge.

Også i EU er man bekymret for hull i lovverket. I rapporten «Money laundering an tax evasion risks in free ports» fra 2018 advares det mot at frihavner som blant annet DHL kan brukes til hvitvaskin­g og skatteundr­agelser.

DN skriver at de har dokumentas­jon som viser at i mai 2014 gikk ti millioner kroner inn på Rynnings klientkont­o etter salg av to av bildene som var med i Zürich-forsendels­en.

– Minst 1,2 millioner kroner gikk videre til en konto i den hemmelighe­tsfulle banken Coutts i England, der du trenger minst en million pund i investerba­re eiendeler, gjerne kunst, for å bli kunde. På overføring­ene står det blant annet «Beløpet gjelder Uppstrøm Ltd», skriver DN.

Tok på seg oppdrag

Rynning, som driver Dialogadvo­katene i Vanse, vedgår overfor DN at han påtok seg oppdrag som handlet om transport av dyr kunst til Zürich i 2015.

– Jeg var med på å tilrettele­gge for frakt og forsikring etter henvendels­e fra en kollega som represente­rte eieren av kunsten, uttaler Rynning til DN.

Overfor avisen hevder han at han ikke vet hvem som eide bildene og at han aldri spurte om hvem som eide bildene. DN skriver at Rynning vedgår at han kanskje burde ha undersøkt bedre.

– Det er klart at DHL kan oppbevare kunst der det er spørsmål om hvorfor den er der. Og det kan vaere snakk om svarte penger og hvitvaskin­g. Det er jo en mulig problemsti­lling ved omsetning av kunst, sier Rynning til DN.

Det er aldeles ikke kjekt om folk som leser artikkelen, og som vet hvem jeg er, regner meg blant «shady advokater».

Paul Rynning

 ??  ??
 ?? FOTO: MONA WIKØREN ?? Advokat Paul Rynning påtok seg oppdrag som handlet om transport av kostbar kunst til Zürich i 2015. Saken er bredt omtalt i Dagens Naeringsli­v.
FOTO: MONA WIKØREN Advokat Paul Rynning påtok seg oppdrag som handlet om transport av kostbar kunst til Zürich i 2015. Saken er bredt omtalt i Dagens Naeringsli­v.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway