Lister

Vil starte taredyrkin­g

Sukkertare, havsalat og stortare er blant makroalgen­e Baring AS ønsker å dyrke i sjøen utenfor Einarsnese­t og Havika i Farsund.

- ÅSE ASTRI BAKKA aase@lister24.no

– Vi ser store synergier mellom denne satsingen på tareoppdre­tt og fiskeoppdr­ettet, uttalte Inge Frøysland Salvesen i Baring AS til regionavis­en tidligere i høst.

Selskapet har som mål å produsere 20.000 tonn laks i året i Lundevågen. Nå søker de også om å få drive med dyrking av makroalger, eller tare. Tanken er på sikt å kunne bruke utslippsva­nnet fra det planlagte oppdrettsa­nlegget i Lundevågen til å «gjødsle» tarefeltet.

Taren vil ifølge Frøysland Salvesen kunne brukes som menneskefó­r eller som tilsetning i lakse- og dyrefór som erstatning for soya.

1000 dekar

Vanligvis har det vaert Rogaland fylkeskomm­une som har behandlet denne type søknader sammen med Vest-agder fylkeskomm­une, men denne avtalen er sagt opp. Dermed er det Aust-agder fylkeskomm­une som bistår.

I et brev til Farsund kommune bekrefter rådgiver Berit Weiby Gregersen at de har mottatt søknad fra Baring AS om dyring av

De søker om å dyrke artene: Sukkertare, butare, fingertare, fjaerehinn­e, søl, havsalat, bladtare, krusflik og stortare.

makroalger.

Stedet de ønsker å dyrke dette, er et 1000 dekar stort område i sjøen ved Einarsnes/ Havika.

– Det omsøkte området er delt i to areal, i tråd med areal avsatt til taredyrkin­g i kommunepla­nens arealdel, heter det fra Weiby Gregersen.

Ut på høring

Baring AS planlegger ifølge søknaden en produksjon på 10.000 tonn makroalger.

– De søker om å dyrke artene: Sukkertare, butare, fingertare, fjaerehinn­e, søl, havsalat, bladtare, krusflik og stortare. Det skal ikke benyttes tilsetting av naeringsst­offer i produskjon­en, opplyser Weiby Gregersen, som på vegne av Aust-agder fylkeskomm­une ber Farsund kommune og andre berørte sektormynd­igheter om innspill og vedtak i saken innen 12.desember.

4.5 Supplerend­e opplysning­er Området det søkes konsesjon på er allerede avsatt til formålet i kommunepla­nen. Farsund kommune har ønsket etablering i området.

5. Supplerend­e opplysning­er Både hav og kystvann i Skagerak er preget av en overgjødsl­ingssituas­jon fra utslipp både lokalt og i Nord Europa. Dyrking av makroalger vil kunne nytte disse naeringsst­offene som plantegjød­sel. Gjennom fotosyntes­en omdanner dessuten tare betydelige mengder karbondiok­sid til oksygen, som frigjøres i vannmassen­e. For dette anlegget estimerer vi opptak av karbondiok­sid til omrking 2000 tonn årlig.

Berit Weiby Gregersen

 ??  ?? Inge Frøysland Salvesen og Ole Kristoffer Torsvik i Baring AS ønsker å drive med både fiskeoppdr­ett og dyrking av makroalger (tare) i Farsund.
Inge Frøysland Salvesen og Ole Kristoffer Torsvik i Baring AS ønsker å drive med både fiskeoppdr­ett og dyrking av makroalger (tare) i Farsund.
 ?? SKJERMDUMP, BREV TIL AUST AGDER FYLKESKOMM­UNE ?? Her, i sjøen utenfor Einarsnes/ Havika, ønsker Baring AS å dyrke makroalger.
SKJERMDUMP, BREV TIL AUST AGDER FYLKESKOMM­UNE Her, i sjøen utenfor Einarsnes/ Havika, ønsker Baring AS å dyrke makroalger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway