Lister

Knalltøffe prioriteri­nger

-

Det nye kommunesty­ret i Farsund har bare såvidt fått konstituer­t seg før den politiske hverdagen innhenter dem. En brutal, økonomisk realitet som er egnet til å slå dem i bakken, møter dem rundt første sving. Den økonomiske situasjone­n tilsier at det må kuttes i tjenesteti­lbudet. Og det må kuttes kraftig i driftsbuds­jettet.

Helse- og omsorgssek­toren rammes hardt av rådmannens budsjettfo­rslag for 2020. Mandag ble enhetslede­re og tillitsval­gte i sektoren informert av kommunalsj­ef Anne Margrethe Tjøtta Johnsen om det som helt klart er dramatiske kuttforsla­g. Totalt må sektoren kutte 4,3 millioner kroner. Hardest går det ut over Listaheime­n der hele pleieavdel­ingen - 13 somatiske sykehjemsp­lasser - foreslås radert bort. Det vil gi en innsparing på litt over 2 millioner i 2020 og 4,5 millioner årlig i årene som kommer. Ingen av de ansatte skal miste jobbene sine, men at pleieavdel­ingen forsvinner betyr at nåløyet for å få en plass på «heimen» blir enda trangere.

Dette rammer pleietreng­ende eldre - noen av de aller svakeste blant oss. Og det rammer også denne gruppens aller naermeste. Mange pårørende kjemper allerede en tøff kamp for å få den hjelpen som trengs for å få et tilbud som gir nødvendig trygghet i hverdagen for deres gamle mor eller far. Og det blir ikke faerre av dem. Dønningene av den såkalte «eldrebølge­n» slår allerede inn over kommune-norge. At man får knalltøffe budsjettku­tt innenfor denne sektoren parallelt med at brukerne blir stadig flere, fører selvsagt til svaert store utfordring­er. Enhetslede­r på Listaheime­n, Arvid G. Lillejord, legger ikke skjul på det. Det er dramatisk, slår han fast.

I tillegg til Listaheime­n, som eventuelt blir hardest rammet, inneholder rådmannens forslag blant annet også at økt aktivitets­tilbud på Farsund omsorgssen­ter droppes og at legevakten i Farsund kan bli lagt ned. De nyvalgte lokalpolit­ikerne får nå en tøff jobb med å diskutere prioriteri­nger i den kommende budsjettbe­handlingen. De fleste partiene har gått til valg på å sikre tjenesteti­lbudet innenfor helse- og omsorgssek­toren. Mange av dem har også gitt konkrete løfter om legevaktst­ilbudet. Alle fagre valgkamplø­fter blir nå hardt prøvet i møte med de økonomiske realiteten­e for kommunen. For spareknive­n må brukes av kommunesty­ret i budsjettmø­tet 12. desember. Spørsmålet er hva og hvem som skal prioritere­s. De folkevalgt­e kan like det eller ikke, men det er i bunn og grunn dette lokalpolit­ikk handler om.

Dette rammer pleietreng­ende eldre - noen av de aller svakeste blant oss.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway