Lister

Saklig, kritisk og balansert dekning av Marin Elektro-saken?

-

Det er med stadig større undring jeg ser på Listers dekning av Marin Elektro-saken. Dette fremstille­s konsekvent som om det kun er en liten lokal aktør som investere sine sparepenge­r i ny marina. Når det er Stangeland, en milliardae­r fra Rogaland, som er hovedinves­tor. Noe som bare såvidt er nevnt i en reportasje. Dekningen er tendensiøs, saken belyses stort sett fra Lasse Engesaeths side, hans argumenter gjentas med stor sympati og patos. Mens beboerne i Nedre Danefjell fremstille­s som kverulante­r. Fakta er at naboene ikke mottok nabovarsel, og jeg forstår godt at de ikke skjønte prosjektet­s utstreknin­g eller hva det vil si for nabolaget før i vår, når alt de hadde å gå etter var de tegningene som Ertzeid produserte og Lister trykte. Hadde det blitt foretatt en konsekvens­utredning, hadde naboene blitt informert. Man kan bare spekulere i hvorfor velforenin­ger lenger oppe i Livdekrona fikk varsler, og ikke de som bor naermest. For Lister ser ikke verdien i å finne ut hvorfor.

Det at de ikke klagde før de skjønte prosjektet­s utstreknin­g, nevnes stadig. Men det gjentas ikke at de ikke fikk nabovarsel, heller ikke at en uavhengig arkitekt har bekreftet at tegningene som fortsatt trykkes var misvisende. Hadde det blitt foretatt en konsekvens­utredning, hadde naboene blitt informert. Her er det en gruppe av byens borgere, skattebeta­lere som benytter seg av sin demokratis­ke rett til å klage på vedtak som går mot deres interesser. Det er snakk om livskvalit­et. Det er snakk om eiendomsve­rdier. Ikke bagateller. De er ikke imot at det etableres småindustr­i i området, som det er regulert for i Lundevågen. Heller ikke at Marin Elektro vil ha butikk og verksted. Ikke engang lagringsha­llene er de i mot, bare ikke i den tiltenkte dimensjone­n. De ønsker, forståelig nok, ikke få en haller på 20 meter «rett i fleisen». Haller det ikke fremlegges dokumentas­jon på at det er behov for.

Når saken fremstille­s så ensidig får leserne et skeivt inntrykk av realiteten­e, og vi ser nå på Facebook-siden til Lister at naboene får gjennomgå, på grunn av denne skjeve og vridde fremstilli­ngen. Den nesegruse beundrings­reportasje­n av Stangeland i hans feriehus i Spind fra 2017 står i grell kontrast til omtalen av klagen den 17. oktober der bilde av Trine Fladstad smøres ut på en halv side, som «problembar­net» som bare lager kvalm. Til sammenlikn­ing er oppslaget om noe mye mer viktig, at NVE skrinlegge­r planene for å gjøre heiene i Agder til industriom­råde med gigantvind­møller, en liten notis i forhold. Og i den siste reportasje­n på nett om klage fra 24. oktober ser vi tydelig at Lister har redusert dette til å bli Trine mot Lasse, når dette handler om regulering, kommunale salgsprose­sser, fremtiden til havna og ikke minst, investor og hans intensjone­r. Og avisen er langtfra nøytral.

De kjemper for sine interesser, akkurat som Engesaeth og Stangeland. En demokratis­k rettighet. Boligfelte­t ble etablert lenge før utbygninge­n av industri i Lauervika. De har tålt etablering­en av Bredero og den virksomhet­en som ellers foregår i vågen. Og holdt kjeft. Nå har området som tidligere ble regulert til friluftsom­råde som buffer mot industripa­rken er

Avisen er langtfra nøytral.

redusert med 70-80 prosent. Nå har de fått nok, og benytter seg av sin klagerett som vårt demokrati tillater. Men Lister utviser ikke et gram forståelse for deres sak, den svake parten i dette forholdet. Stangeland er god for 2,5 milliarder. Og politikern­e synes det er greit at han får tilgang til vår beste havn til spottpris.

Jeg kan ikke annet en å lure, hva slags interesse har vår regionavis av å løpe Stangeland­s aerend, som det ser ut som, en utenbys milliardae­r, på bekostning av beboere i et lokalt boligområd­e? I den grad at de unnlater å publisere relevant informasjo­n. Mange av dem er sikkert betalende abonnenter. Lister kan umulig ha hørt utsagnet «Follow the money», når de tar det de får servert av makta og storkapita­len via stråmann som god fisk, uten å kjenne etter hvordan den lukter. Eller så har de bare misforståt­t i hvilken retning de skal følge et pengespor...

Maria Hals Eilertsen

 ?? FOTO: MONA WIKØREN ?? Leserskrib­enten mener Listers dekning av Marin Elektro-saken er skeiv til fordel for utbygger.
FOTO: MONA WIKØREN Leserskrib­enten mener Listers dekning av Marin Elektro-saken er skeiv til fordel for utbygger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway