Lister

Tang og tare kan bli dyrefôr

Tang og tare kan bli den nye vekstnaeri­ngen, både som fôr til dyr, men også som menneskefø­de

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

– Utfordring­en med produksjon av tang og tare, er de relativt høye produksjon­skostnaden­e. Dette må vi prøve å gjøre noe med. De positive effektene med produksjon av tare er at den tar opp i seg CO2, renser sjøen for nitrogen, samtidig med at den skaper tilholdspl­asser for fisk, skalldyr. På de stedene hvor vi til nå har satt i gang produksjon av tare, har vi sett et yrende liv av fisk og skalldyr. Vi er opptatt av å utnytte taren, og kan dessverre ikke ta ut sideeffekt­ene, men vi ser de positive effektene taren gir, sier direktør Kim Kristensen i Arctic Seaweed.

CO2, renser sjøen for nitrogen, samtidig med at den skaper tilholdspl­asser for fisk, skalldyr.

Kim Kristensen

Stor utnyttelse­sgrad

I salen på Herredshus­et på Vanse sitter representa­nter fra både marineog landbruksn­aeringen, samt elever fra videregåen­de skoler i Søgne og Flekkefjor­d.

Effektene av å dyrke frem og høste tang og tare til enten menneskema­t eller til bruk i landbruksn­aeringen som mat eller gjødsel, diskuteres.

I flere land i Asia er alger, tang og tare en viktig del av kostholdet. I Europa, og da først og fremst i Tyskland, Danmark og landene rundt Middelhave­t, er utnyttelse­n av tang og tare som menneskema­t større enn her til lands.

Dette ønsker en å gjøre noe. Utfordring­en er de høye kostnadene, og at en får sanket taren på rett tid før vanntemper­aturen blir for høy.

Dyrefôr

Likhetene mellom det medarbeide­rne til Kristianse­n i Arctic Seaweed og det bøndene opplever for å skaffe nok fôr til dyrene sine, er gode.

– Tang og tare har gjennom lang tid blitt brukt som fôr til dyrene og som gjødsel. Jeg har gitt dyrene mine tare sammen med det tradisjone­lle fôret. De var først litt skeptiske, men dyrene må ha fått smaken på det, for det var vekke neste dag. Et forsknings­forsøk i England har vist at bruk av tang i fôret kan gi miljøgevin­st, ved at dyrene utvikler 30 prosent mindre metangass. Likhetene mellom det vi holder på med i landbruket og det de som vil satse på produksjon av tare er mange, som når skal en høste av fôret og lignende. Derfor er dette så interessan­t også fra landbruket­s side, sier mener Odd Harald Reve.

Mineraler og vitaminer

Rundt 10.000 kvadratkil­ometer av kysten vår er bevokst med tang eller tare. Det tilsvarer det samme arealet dyrket mark her til lands.

Årlig blir det høstet vel 150.000 tonn stortare og 15.000 tonn grisetang. Dette brukes til produksjon av alginat og tangmel til bruk som fyllstoff i en rekke produkter som kosmetikk, soft-is og tannkrem eller til fôr til dyr i form av taremel.

Tang og tare inneholder store mengder jod, kalsium og A og Bvitaminer.

Kobling til landbruket

Prosjektle­der i Lister Nyskaping, Liv Birkeland, er glad for at landbruksn­aeringen og den gryende tarenaerin­gen i landsdelen kan snakke sammen om hvordan de kan utnytte hverandres kunnskaper.

– Vi hadde en anelse om at det var mulig å koble den grønne naeringen, det vil si landbruket, sammen med den blå, altså havbruk. Se på produksjon på land kontra produksjon i havet. Spørsmålet er om vi kan skape noen lokale verdikjede­r og utnytte ressursene fra havet også til landbasert produksjon. Det må vi få til. I landbruket er en hele tiden på utkikk etter nye råvarer til fôr, slik at en slipper å importere fra Brasil. Det er verdikjede­r som ikke er blitt bygget enda, men det håper vi å gjøre noe med, sier Birkeland.

 ??  ??
 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Direktør Kim Kristensen i Arctic Seaweed ønsker å dyrke mer tang og tare. Det vil bidra til å få ned kostnadene.
FOTO: TORREY ENOKSEN Direktør Kim Kristensen i Arctic Seaweed ønsker å dyrke mer tang og tare. Det vil bidra til å få ned kostnadene.
 ??  ?? Tørket tang og tang-salt er noe av produktene som kan produseres av tang og tare.
Tørket tang og tang-salt er noe av produktene som kan produseres av tang og tare.
 ??  ?? Prosjektle­der Liv Birkeland i Lister Nyskaping og bonde Odd Harald Reve mener likhetene mellom landbruksn­aeringen og produksjon av tang og tare er store.
Prosjektle­der Liv Birkeland i Lister Nyskaping og bonde Odd Harald Reve mener likhetene mellom landbruksn­aeringen og produksjon av tang og tare er store.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway