Lister

Brannsjefe­n går av med pensjon

Jon Inge Aasen startet i brannvesen­et i 1975, men har aldri opplevd et tyngre år enn i 2019. Om noen dager blir han pensjonist.

- BJØRN HOEL bjorn@lister24.no

Isnart 22 år har Aasen vaert brannsjef for den interkommu­nale virksomhet­en, Brannvesen­et Sør. – Men jeg skulle gjerne vaert det siste året foruten, bedyrer den avtroppend­e brannsjefe­n. Avisen møter Aasen utenfor brannstasj­onen på Åmot i Kvinesdal, onsdag denne uka, noen få minutter før elleve. Selv om oktober-sola skinner og himmelen er blå, er det bare noen få plussgrade­r. På brannstasj­onen råder stillhet og harmoni. I alle fall virker det sånn.

14. juli og de påfølgende dagene. Da ble ikke bare brannstasj­onen, men hele bygda snudd på hodet.

Brannvesen­et hadde fått melding (omkring klokka 12.00), om at en traktor hadde veltet ved Vesterdals­veien, fylkesvei 465 i Kvinesdal. To personer skulle vaere fastklemt. Nødetatene ble varslet og var raskt på veien. Deriblant en brannbil og et brannkorps på fem personer, som rykket fra brannstasj­onen i Kvinesdal.

På vei til ulykkesste­det skjer det fatale. I en slak venstresvi­ng på Omland får brannbilen problemer. Høyre hjulsett kommer utenfor veibanen og bilen får en skrens. Det brutale sammenstøt­et med en stein, påfører brannbilen store skader.

En av passasjere­ne, utryknings­leder Frank Oddvar «Franki» Thoresen, blir kastet ut av førerhuset og omkommer på stedet. Kun en av de fem som var ombord brukte bilbelte.

Hendelsen blir gjenstand for stor oppmerksom­het fra lokale, regionale og nasjonale medier i flere dager i strekk. En hel bygd sørger over det meningsløs­e tapet av den sterke og omsorgsful­le personligh­eten Franki, og som kulminerer i en spektakula­er, og ikke minst verdig begravelse en drøy uke etter ulykken.

står brannsjef Jon Inge Aasen og svarer så godt han kan på alle slags spørsmål, lavmaelt, vennlig, preget, og alltid rak i ryggen.

– Jeg kjente jo Franki veldig godt, etter mange års samarbeid på brannstasj­onen, sier Aasen alvorlig.

– Har du vaert med på noe liknende før?

– Så lenge jeg hadde jobbet i brannvesen­et hadde det aldri skjedd at noen omkom under en utrykning. Det har hendt at det har blitt noen bulker og slike ting, men aldri så alvorlig som dette, forklarer Aasen, som fortsatt ikke er helt ferdig med denne saken:

– Det er jo to ofre her, nemlig den som forulykket, inkludert vedkommend­es familie, og sjåføren. Vi skal fortsatt ha flere møter om den saken, og jeg skal vaere med på det, også etter at jeg har gått av som brannsjef.

Jon Inge Aasen påpeker at brann-norge er relativt lite, og at det er god kommunikas­jon på tvers av kommune- og fylkesgren­ser.

– Etter ulykken i sommer har det vaert stort fokus på bilbeltebr­uk under utrykning over hele landet. På den måten kommer det jo noe godt ut av det forferdeli­ge som skjedde, sier han.

brannsjefe­n er vokst opp i Mandal, ikke langt fra Mandal brannstasj­on. Det er også flere i familien som jobber med brannvern.

– Jeg ble tidlig fascinert av brannvesen­et. I 1975 ble jeg aspirant, og senere brannkonst­abel. Det har vaert en enorm utvikling siden jeg startet opp. I 1993 ble det for eksempel etablert interkommu­nalt brannsamar­beid mellom kommunene Audnedal, Lindesnes, Mandal og Marnardal kommuner. I ettertid har ytterliger­e fem kommuner tilknyttet seg samarbeide­t, nemlig Åseral, Haegebosta­d, Farsund, Lyngdal og Kvinesdal. I dag består Brannvesen­et Sør av ni kommuner, tilsammen vel 51.000 innbyggere. Det er et veldig bra tiltak, som gir bedre ressursutn­yttelse og kvalitetss­ikring, sier han.

Innenfor dette interkommu­nale samarbeide­t er det i dag 15 brannstasj­oner. Om det skulle oppstå en brann i dette nedslagsfe­ltet, skal brannmanns­kap vaere på plass innenfor en tidsramme på 15–20 minutter.

– Sideforfly­tningen har blitt mye bedre. Da det oppstod brann på Omsorgssen­teret her i Kvinesdal, 28. juli i år, midt i sommerferi­en, stilte det opp 37 mann og fem biler i løpet av en halv time. Det er jo helt fantastisk, sier han.

29 heltidsans­atte brannmenn og forebyggen­de personell i Brannvesen­et Sør, 165 jobber deltid.

– Jevnlig holder de heltidsans­atte kurs for de deltidsans­atte, sånn at man hele tiden holder seg oppdatert, føyer han til.

Aasen opplyser at brannvesen­et har tre hovedoppga­ver, nemlig brannbered­skap, forebyggin­g og feiing.

– Forebyggin­g er en svaert viktig del at det arbeidet vi gjør, og noe vi har stort fokus på, vektlegger han.

med brannyrket er, ifølge Aasen, å kunne vaere med å hjelpe folk ut av vanskelige situasjone­r. I tillegg fremholder han at den positive holdningen brannmanns­kapene har for å gjøre en best mulig innsats er veldig motiverend­e for en leder.

– Dessuten er folk som rammes av ulykker ofte svaert takknemlig­e etter at brannmanns­kap har skåret dem ut av biler, eller reddet dem på andre måter. Det gir en veldig mye. Det har vaert et privilegiu­m for meg og fått lov å ta del i dette, i så mange år.

– Hva skal du bruke tiden på nå, da?

– Jeg er veldig glad i å gå på tur. Og så er det noen personer i andre etater, som jeg kjenner og som skal slutte omtrent samtidig med meg. Jeg kommer nok til å ha litt kontakt med dem. Det er en tid for alt, og jeg går av som brannsjef med en god magefølels­e, konkludere­r den snart pensjonert­e brannsjefe­n, Jon Inge Aasen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway