Lister

Dobbel 100-årsdag!

Ordfører Margrethe Handeland var blant de mange gjestene som feiret de to 100-åringene, Otelly Tomally Helle (til venstre) og Nelly Amanda Orthe torsdag. Begge ble født 31. oktober 1919.

- TOM ARILD STØLE tom.arild@lister24.no

Men det var det på torsdag, på Eiken bu- og omsorgssen­ter, da Nelly Amanda Orthe og Otelly Tomally Helle ble feiret.

– Det har vaert en fin dag. Det gikk godt, men nå er jeg litt trøtt, innrømmer Nelly Amanda etter den timelange seansen.

– Det er har vaert en en flott og koselig dag, oppsummere­r Otelly Tomally.

DE ANSATTE

på Eiken bu- og omsorgssen­ter inviterte torsdag beboere, pårørende og noen prominente gjester til en offisiell markering av at begge de to var 100 år.

– Det at noen fyller 100 år, og markerer dette samtidig på samme sted, har jeg aldri hørt om har skjedd i vår kommune, eller for den saks skyld noe annet sted. Vi markerer alle jubileer, men dette måtte vi markere litt ekstra. Det er klart det er stas, sier daglig leder Alf Vatne ved bu- og omsorgssen­teret i Eiken.

MEN VI SKRUR

tiden 100 år tilbake, til

31. oktober 1919.

Influensae­pidemien spanskesyk­en herjer over hele verden. Første verdenskri­g er nettopp slutt, og Norge er blant Europas fattigste land.

Denne dagen, på gården Eikeland i Fjotland, kommer Nelly Amanda Eikeland til verden. Samme dag, blir Otelly Tomally Hundeland født på Hundeland i Haegebosta­d, noen få mil unna.

Nelly Amanda flytter etter hvert til Eiken, hvor hun gifter seg og får etternavne­t Orthe i 1949. Otelly Tomally gifter seg i 1941, får etternavne­t Helle, og flytter etter hvert til Birkeland i Haegebosta­d.

Lite visste de den gangen om at de skulle komme til og feire 100-årsdagene sine sammen på Eiken bu- og omsorgssen­ter i 2019. Ingen av dem hadde kontakt med hverandre før de kom dit for fire-fem år siden.

– Dette var utrolig fint å få lov til å vaere med på. Man kan jo selv prøve å forestille seg hva et liv fra 1919 og fram til nå har innebåret, med alle de forandring­er som har vaert de siste hundre årene, sier Haegebosta­d-ordfører Margrethe Handeland.

Under torsdagens markering leste hun opp en personlig hilsen til hver av de to jubilanten­e, undertegne­t av kong Harald.

BEGGE DE TO

jubilanten­e har opp gjennom årene tatt tunge tak som husmødre på hjemmebane.

– Jeg kan ikke si at jeg har ligget på latsiden. Jeg var blant annet sydame i mange år. Men jeg pleier å si at når man har godt humør, og tar livet som det kommer, så går det greit, forteller Nelly Amanda Orthe.

Hun har slitt med sykdom i mange år, men ifølge sønnen Olav Arner Orthe, har hun vist en vilje av stål og pågangsmot for å bli frisk igjen.

– Dette er helt klart en spesiell dag, som er helt ubegripeli­g å oppleve når man tenker på all den sykdommen hun har vaert gjennom, sier han.

Under andre verdenskri­g var hans mor aktiv i de norske hjemmestyr­kene, noe hun ble hedret for av Hjemmestyr­kenes distriktsk­ommando etter krigen.

Otelly Tomally Helle var blant mange som ble rammet av spanskesyk­en, da hun var to år. Tilstanden var alvorlig, og hun var i fare for å dø.

– Alle doktorene hadde egentlig gitt meg opp. Men jeg ble frisk igjen, forteller hun.

Siden da har hun hatt god helse, og har ikke hatt et eneste overnattin­gsdøgn på sykehus, ifølge sønnen Birger.

– Vi er veldig stolte av henne, og dette er en fantastisk fin dag, sier Birger Helle.

Otelly Tomally har foruten å vaere husmor, også jobbet i hjemmehjel­pen og vasket fotballdra­kter for Haegebosta­d idrettslag i 30 år, for å nevne noe.

OGSÅ SOGNEPREST

i Haegebosta­d og Eiken, Bernt Rune Sandrib deltok på den doble 100-årsmarkeri­ngen, og hadde blant annet følgende å si til de to jubilanten­e:

– Jeg har aldri opplevd å feire to 100-åringer før. Og det tror jeg aldri at jeg kommer til å få oppleve igjen heller, i alle fall ikke to som er født på samme dag. 100-åringer nå til dags blir bare yngre og yngre, og dere ser utrolig godt ut.

Og for dem som måtte tro at 100-årsfeiring­en var over med markeringe­n på Eiken bu- og omsorgssen­ter torsdag, må tro om igjen.

For på lørdag skal Nelly Amanda Orthe ha ny feiring for hele familien, totalt 40 stykker på Eiken bu- og omsorgssen­ter. Samme dag skal Otelly Tomally Helle ha 100-årsfest på grendehuse­t på Kollemo, for 60 gjester.

Når man har godt humør, og tar livet som det kommer, så går det greit.

Nelly Amanda Orthe

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Torsdag fylte Nelly Amanda Orthe og Otelly Tomally Helle 100 år. Dette ble behørig markert på Eiken bu- og omsorgssen­ter, hvor de bor. Her er det Alf Vatne og Merete Ågedal fra kommunen som deler ut blomster. Til venstre sitter Nelly Amandas sønn, Olav Arner Orthe, mens Birger Helle, Otelly Tomallys sønn sitter til høyre.
Torsdag fylte Nelly Amanda Orthe og Otelly Tomally Helle 100 år. Dette ble behørig markert på Eiken bu- og omsorgssen­ter, hvor de bor. Her er det Alf Vatne og Merete Ågedal fra kommunen som deler ut blomster. Til venstre sitter Nelly Amandas sønn, Olav Arner Orthe, mens Birger Helle, Otelly Tomallys sønn sitter til høyre.
 ??  ?? To spreke 100-årsjubilan­ter under torsdagens markering på Eiken bu- og omsorgssen­ter: Otelly Tomally Helle (til høyre) og Nelly Amanda Orthe.
To spreke 100-årsjubilan­ter under torsdagens markering på Eiken bu- og omsorgssen­ter: Otelly Tomally Helle (til høyre) og Nelly Amanda Orthe.
 ??  ?? Barnehagen­e i Eiken og Haegebosta­d stilte opp, og sang blant annet bursdagssa­ngen for de to 100-åringene.
Barnehagen­e i Eiken og Haegebosta­d stilte opp, og sang blant annet bursdagssa­ngen for de to 100-åringene.
 ??  ?? De to 100-åringene, Otelly Tomally Helle (til venstre) og Nelly Amanda Orthe sammen med Haegebosta­d-ordfører Margrethe Handeland.
De to 100-åringene, Otelly Tomally Helle (til venstre) og Nelly Amanda Orthe sammen med Haegebosta­d-ordfører Margrethe Handeland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway