Lister

Torpedert tillit

-

Stemplet som kjeltringe­r. Puttet i fengsel. Og så er det Nav som er skurken. Den største skandalen i offentlig norsk historie er Navs feilaktige tolkning av muligheten for trygdeeksp­ort. Nå må hoder rulle, men en offentlig granskning må først få tid til å male bredt og stort på hvor ille omfanget er. Deretter må skandalen soleklart få konsekvens­er. Nav kan ikke slippe unna med systemkrit­ikk og den vanlige strømmen av unnskyldni­nger og beklagelse­r. Mennesker har fått ødelagt sine liv av at Nav har fratatt dem en rettighet og påført livene deres tildels uopprettel­ige skader av justismord.

Arbeidsmin­ister Anniken Hauglie (H) og NAVdirektø­r Sigrun Vågeng orienterer offentlig om feilprakti­seringen av Eøs-regelverke­t som har ført til at en rekke mennesker har blitt uriktig dømt. VG har oppsummert at til sammen har 23 domstoler feildømt i minst 48 Nav-saker, og minst 36 personer har fått ubetinget fengsel i opptil åtte måneder. Trygderett­en, som kan overprøve Nav, har påpekt feiltolkni­ngen av regelverke­t innstendig de siste to årene. Feiltolkni­ngen har foregått minst siden 2012, men en offentlig granskning skal nå gå gjennom hele forvaltnin­gen av norske Nav-kunders trygdeeksp­ort for å kartlegge hvor omfattende skandalen er.

Nav skal legge best mulig til rette for brukeren, og administre­r arbeid-, trygd- og sosialtjen­ester. Nav gjøre mye godt, riktig og bra, men de fleste enkeltmenn­esker som kommer i kontakt med Nav oppfatter etaten som et mangehodet troll i direkte slektslinj­e med samtlige syv fedre i huset. Det er vanskelig å få gode svar, saksbehand­lingen tar lang tid og utmattelse er ofte konsekvens­en. Skandalen torpederer tilliten til Nav. På kort sikt er skaden ubotelig. Alle vil mistenke Nav for feil og negativ tolkning av hva man mener man har krav på. Den skittstorm­en har Nav bare kjent begynnelse­n på.

Skandalen torpederer tilliten til Nav.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway