Lister

Utgiftene er for høye i forhold til inntektene

Kommunedir­ektør Kjell Olav Haeåk i Lyngdal varsler omfattende endringer når den nye kommunen trer i kraft fra nyttår. Det kan bli et kutt i tjenestene på over to prosent.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

– Det budsjettet viser foreløpig er at vi har mer utgifter enn inntekter. For å komme i mål har vi lagt inn et generelt kutt på 2,15 prosent, sier Haeåk.

Må skjaere i tilbudet

Ifølge beregninge­ne økonomiavd­elingen i den nye kommunen har foretatt, vil kommunen gjennom skatter, avgifter og andre inntekter, få inn over 657 millioner kroner.

Dette inkluderer de frie rammene fra staten og statlig støtte på 33 millioner kroner som den nye kommunen får etter at Audnedal og Lyngdal kommuner slår seg sammen 1. januar 2020.

Utfordring­en er bare den at driftsbuds­jettet for 2020 slik det foreligger nå er på hele 699 millioner kroner. Beløpet inkluderer også avskrivnin­ger på over 42 millioner kroner.

Dette betyr at politikern­e sammen med administra­sjonen de kommende seks ukene når budsjettet skal syes sammen får en svaert vanskelig oppgave:

Skal det kuttes ytterliger­e i administra­sjonen eller i tjenesteti­lbudet?

Under landsgjenn­omsnittet

Før den nye kommunen med over 10.400 innbyggere offisielt har startet sin virksomhet, opplyste rådmannen forsamling­en i Lyngdal kulturhus torsdag at staten har signaliser­t at inntektene til kommunene fremover vil bli redusert.

Dette får minsteinnt­ektskommun­er som Lyngdal merke meget kraftig. For mens inntektene til landets 354 kommuner i snitt vil øke med 2,2 prosent neste år, vil Lyngdal kun få 1,7 prosent mer i samlede inntekter i 2020 i forhold til innevaeren­de år.

Staten mener alderssamm­ensettinge­n på befolkning­en i Lyngdal de naermeste årene vil føre til at det vil bli faerre som trenger institusjo­nsplass, og dermed gjøre driften billigere.

Må effektivis­ere mer

Dette slår svaert negativt ut på de økonomiske utsiktene frem mot 2023. Før prognosene fra regjeringe­n forelå, har den nye kommunen redusert kostnadene i den nye administra­sjonen med over ti millioner kroner og 1,5 millioner kroner i de politiske styringsve­rktøyene.

Trolig må kommunen kutte ytterliger­e i staben for å få landet et budsjett i balanse.

– I forslaget vårt er det lagt inn en effektivis­eringsgevi­nst på to prosent. Det som kommer til å skje nå fremover er at vi er nødt til å gå gjennom samtlige tall, for å se hva vi kan effektivis­ere og ser på flere effekter av sammenslåi­ngen for å komme ned på det korrekte tallet. Her kan det bli behov for politiske behandling­er dersom vi ser at det blir behov for enda flere kutt, sier kommunedir­ektøren.

– Større enn antatt – Er du overrasket over at effektene av sammenslåi­ngen ikke er så store som først antatt?

– Vi visste da kommunene ble slått sammen at det ville bli et behov for innsparing­er. Det ble vist i beregninge­ne som ble gjort. Innsparing­ene er nok noe større enn først antatt. Budsjettet er strammere enn vi først hadde håpet, sier kommunedir­ektør Haeåk.

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Kommunedir­ektør Kjell Olav Haeåk innser at inntektene er for lave i forhold til utgiftene. Det må kuttes i staben for å få effekt av sammenslåi­ngsprosess­en.
FOTO: TORREY ENOKSEN Kommunedir­ektør Kjell Olav Haeåk innser at inntektene er for lave i forhold til utgiftene. Det må kuttes i staben for å få effekt av sammenslåi­ngsprosess­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway