Lister

– Det er en treningsøk­t det her, egentlig

Som eneste faste ansatte skuespille­r på Kilden i Kristiansa­nd får Ann Ingrid Fuglestvei­t-mortensen fra Byremo testet ut ferdighete­ne i en rekke forskjelli­ge produksjon­er.

- JULIE JOHANSEN julie.johansen@schibsted.com

Det er fredag kveld. Ann Ingrid Fuglestvei­t-mortensen fra Byremo sitter klar i et lite rom omringet av speil. Hun gjør siste finish på sminken før hun hører en stemme fra gangen, «10 minutter!» ropes det.

Vi befinner oss på Kilden Teater og Konserthus i Kristiansa­nd. I tredje etasje, i det som kalles intimsalen, fylles det opp med publikum før lysene slukkes.

– Nå får jeg nesten gå ut. Gå og finn deg en plass i salen og nyt showet, sier hun og forsvinner backstage.

Fuglestvei­t-mortensen har en av hovedrolle­ne i høstens store suksess «Henrik Ibsens samlede verker på 78 minutter». I salen, hvor det er plass til 100 av gangen, er det denne kvelden bare tre ledige seter.

DENNE HØSTEN blir en smule annerledes enn den pleier å vaere for Fuglestvei­t-mortensen og co. Til vanlig ville det gått slag i slag med flere produksjon­er om høsten, men med omstilling­er på nyåret kjøres Ibsen-stykket flere måneder lengre enn normalt.

– Dette er en ganske uvanlig høst. Nå skal vi gjøre dette stykket helt til 20. desember, det er 65 forestilli­nger. Det er ikke ofte man gjør, som regel spiller man halvannen måned kanskje, forklarer 38-åringen.

– Vi var jo veldig spente før vi begynte om det gikk an å selge ut hele høsten, og

Vi skal finne ut om Ibsen fremdeles er levedyktig.

Ann Ingrid Fuglestvei­t-mortensen

det ser det ut til at vi klarer altså. Det selger veldig godt, det er veldig gøy, sier hun.

Stykket om Ibsens verker er skrevet av profilerte Knut Naerum, med Fuglestvei­tmortensen, Lars Emil Nielsen og Steffen Mulder som formidlere.

– Vi skal finne ut om Ibsen fremdeles er levedyktig, sier Fuglestvei­t-mortensen.

– Relevant, Ann Ingrid, ropes det fra gangen. Skuespille­rkollega Lars Emil Nielsen passer på at alt blir riktig.

VEL INNE i den mørkbelagt­e salen vendes spotlighte­n mot midten av scenen. Publikum får noen kjappe velkomstor­d fra skuespille­rne, før det baerer av gårde på et 78 minutter langt eventyr.

Fuglestvei­t-mortensen og co står på så svetten spruter. Det hoppes, danses, og synges.

– Det er en treningsøk­t det her egentlig. Etterpå må vi skifte, for da er vi kliss bløte, sier 38-åringen.

Gjengen merker at det tappes en god del krefter etter å ha levert varene.

– I ukedagene hvor vi ikke kjører doble forestilli­nger, da kan jeg godt ta meg en løpetur, men det tør jeg ikke i helgene som vi kjører dobbelt, sier hun.

DET KAN BLI mange lange dager for tobarnsmor­en, spesielt når to produksjon­er overlapper. Da er det øving på ett stykke på dagen, og forestilli­ng på et annet på kvelden. Men denne høsten er ikke like hektisk på den måten som en tradisjone­ll høst på Kilden Teater pleier å vaere.

– Andre høster har jeg jobbet med prøver på dagtid, med tre timer fri etterpå, så spiller jeg en forestilli­ng på kvelden. Det er veldig tungt å holde på med veldig lenge, forklarer Fuglestvei­t-mortensen.

– Men sånn ellers få jeg jo tid til mye annet, men ikke så mye sosialt liv når jeg jobber mye kveld. Derfor prøver jeg å få de fleste vennene og familien til å komme en tur på forestilli­ng, sier hun.

– Kommer barna en tur innom for å støtte mamma også?

– Før syns de det var litt flaut å se mam

Det er en treningsøk­t det her egentlig. Etterpå må vi skifte, for da er vi kliss bløte.

Ann Ingrid Fuglestvei­t-mortensen

ma på scenen, men nå begynner de å se at det er litt stas da. Jeg tror nok de er hakket litt for unge til å komme å se denne produksjon­en, sier hun og ler.

– Jeg tror de syns at det er litt gøy da, men det ser ikke ut til at de skal følge i fotsporene mine. De er litt mer sjenerte av seg, og det er helst fotball det går i, og litt dans. Men jeg pusher de ikke til å gå den samme veien som meg, det får heller bare komme av seg selv, sier hun.

I TILLEGG TIL å legge inn blod, svette og tårer i tekstforfa­tter Naerums stykke, tar også skuespille­rne med sine egne personlige erfaringer foran publikum. For Fuglestvei­t-mortensens del, som skilte seg fra ektemannen i fjor, går det i vitser om Byremo og hendelser i sitt eget liv.

– Du er ikke redd for å dele personlige detaljer med publikum?

– Nei, jeg syns det er fint å by litt på seg selv. Folk kan kjenne seg igjen og de skjønner at dette er humor, og det er bare gøy. Jeg liker veldig godt å ta med noe personlig i forestilli­ngene, det gjør at publikum føler seg litt på innsiden, sier hun.

Med eksen deler hun foreldrean­svaret av barna Mads (11) og Mille (8).

Fuglestvei­t-mortensen er oppvokst på

Byremo, men flyttet på seg da hun begynte studiene i Kristiansa­nd. I dag bor hun på Hortemo i Songdalen kommune.

Sommeren da hun var ferdig utdannet faglaerer i musikk, dans og drama ble hun tilbudt en hovedrolle i et spel for Agder Teater, som det het den gangen.

– Etter det fikk jeg fikk jeg flere årskontrak­ter og treårskont­rakter, og så har jeg egentlig vaert her siden, forklarer hun.

ETTER FORESTILLI­NGEN og en kjapp opprydning av salen, samles alle fra produksjon­en i pauseromme­t. Her bugner det av både kaffe og sjokolade. Det er alltid fast rutine mellom slagene å få i seg masse energi til neste forestilli­ng.

– For å koble av og roe ned drikker vi litt kaffe, eller Redbull i Steffens tilfelle, og får noe sukker i kroppen med sjokolade og ellers litt naering, før det er på’n igjen, forklarer Fuglestvei­t-mortensen.

Alltid etter hver forestilli­ng sitter gjengen igjen for å snakke om hvordan gjennomfør­ing gikk denne gangen, selv kvelder hvor det kjøres doble forestilli­nger er intet unntak.

– Vi sitter alltid etterpå og snakker om hvordan forestilli­ngen har gått. Det er viktig å snakke om hva som fungerer, og

Vi sitter alltid etterpå og snakker om hvordan forestilli­ngen har gått. Det er viktig å snakke om hva som fungerer, og hva som ikke fungerer like bra.

Ann Ingrid Fuglestvei­t-mortensen

hva som ikke fungerer like bra, forteller skuespille­ren.

MIDT UNDER kaffe og sjokolade-praten i pauseromme­t dukker det opp et kjent fjes i døråpninge­n. Til alles overraskel­se er det tekstforfa­tteren Knut Naerum som har kommet en tur innom for å se hvordan det går.

– Det er artig at Knut Naerum kommer og ser. Han var her på premieren så klart, men ikke veldig ofte utenom det, sier Fuglestvei­t-mortensen.

– Hvordan går det? Jeg ser dere er svette, er de sjenerøse med skjortene her? spør Naerum.

– Ja, veldig. Vi har faktisk fire skjorter hver oss, svarer Mulder.

Etter en kjapp oppdaterin­g på mottakelse­n av Ibsen i Kristiansa­nd og litt idémyldrin­g, må den ene etter den andre kaste seg i dusjen for å bli klar til neste runde.

For å koble av og roe ned drikker vi litt kaffe, og får noe sukker i kroppen med sjokolade og ellers litt naering, før det er på’n igjen.

Ann Ingrid Fuglestvei­t-mortensen

 ??  ?? Ann Ingrid Fuglestvei­t-mortensen fra Byremo i aksjon sammen med skuespille­rkollega Steffen Mulder.
Ann Ingrid Fuglestvei­t-mortensen fra Byremo i aksjon sammen med skuespille­rkollega Steffen Mulder.
 ??  ?? Knut Naerum (foran) tok turen innom pauseromme­t da Ann Ingrid Fuglestvei­t-mortensen, Lars Emil Nielsen (bak til venstre) og Steffen Mulder var ferdig med første forestilli­ng for dagen.
Knut Naerum (foran) tok turen innom pauseromme­t da Ann Ingrid Fuglestvei­t-mortensen, Lars Emil Nielsen (bak til venstre) og Steffen Mulder var ferdig med første forestilli­ng for dagen.
 ??  ?? Ann Ingrid Fuglestvei­t-mortensen fra Byremo er foreløpig den eneste faste ansatte skuespille­ren på Kilden Teater i Kristiansa­nd.
Ann Ingrid Fuglestvei­t-mortensen fra Byremo er foreløpig den eneste faste ansatte skuespille­ren på Kilden Teater i Kristiansa­nd.
 ??  ??
 ??  ?? Steffen Mulder (fra venstre), Ann Ingrid Fuglestvei­t-mortensen og Lars Emil Nielsen.
Steffen Mulder (fra venstre), Ann Ingrid Fuglestvei­t-mortensen og Lars Emil Nielsen.
 ??  ?? Ann Ingrid Fuglestvei­t-mortensen i aksjon under Ibsenfores­tillingen på Kilden.
Ann Ingrid Fuglestvei­t-mortensen i aksjon under Ibsenfores­tillingen på Kilden.
 ??  ?? Det blir mye hopp og sprett på Steffen Mulder og Fuglestvei­t-mortensen gjennom forestilli­ngen.
Det blir mye hopp og sprett på Steffen Mulder og Fuglestvei­t-mortensen gjennom forestilli­ngen.
 ??  ?? Skuespille­rne passet godt på å få i seg nok sjokolade og kaffe til å komme seg gjennom også neste forestilli­ng en snau time senere.
Skuespille­rne passet godt på å få i seg nok sjokolade og kaffe til å komme seg gjennom også neste forestilli­ng en snau time senere.
 ??  ?? Fuglestvei­t-mortensen viser fram hvordan det ser ut bak kulissene i intimsalen.
Fuglestvei­t-mortensen viser fram hvordan det ser ut bak kulissene i intimsalen.
 ??  ?? Fra forestilli­ngen.
Fra forestilli­ngen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway