Lister

Litteratur som døråpner

Hvordan kan litteratur vaere en døråpner for å snakke med barn om de aller vanskeligs­te temaene?

- ÅSE ASTRI BAKKA aase@lister24.no

Dette er temaet forfatter og lyriker Gro Dahle skal snakke om når hun besøker biblioteke­t i Farsund førstkomme­nde mandag 11. november.

– Hun inviteres i forlengels­e av verdensdag­en for psykisk helse, opplyser Anita Vestøl, som ser på besøket som årets høydepunkt.

Dahles forfatters­kap skiller seg ut ved at hun tar opp vanskelige og tabubelagt­e tema som psykisk sykdom, incest, vold, raseri og omsorgssvi­kt. Blant annet i bildebøker beregnet på lesere i alle aldre. Hun har vunnet mange priser for bøkene sine.

Et tilbakeven­dende motiv i mange av bildebøken­e hennes er barn som beveger seg i et minefelt mellom foreldre som sliter, eller baerer på hemmelighe­ter barn ikke bør baere på.

«Med boka som venn – den vanskelige samtalen med barn», er satt som overskrift på det Gro

Dahle skal snakke om på Farsund bibliotek.

– Der det finnes barn bør det også finnes litteratur som tar barndommen­s tabuer og utfordring­er på alvor med begreper om hva som er trygt eller utrygt, heter det i en pressemeld­ing som er sendt ut i forkant av besøket.

I tillegg til å sprenge grenser med sine bøker og temaene hun tar opp, så har Dahle bidratt til å fjerne skammen for leserne som kjenner seg igjen i det hun beskriver i bøkene sine. De er ikke alene. Man kan få hjelp.

– Forfatters­kapet har også mange innslag av humor, undring, ordlek og fantasi, og uansett sjanger er fortellerb­likket alltid på barnets side. Dette er verk av høy kunstneris­k kvalitet, og døråpnere til et univers av fortelling­er som viser livets mangfold, sårbarhet og eventyrlig­e kraft når noe blir satt ord på, heter det fra Cappelen Forlag.

I fjor mottok Gro Dahle Kulturdepa­rtementets spesialpri­s for bildebøker av ypperste klasse om tabubelagt­e emner. Det gjorde hun sammen med illustratø­r, forfatter og ektemann Svein Nyhus og datteren, illustratø­r og forfatter Kaia Dahle Nyhus.

Her kan du se en oversikt over Gro Dahles omfattende forfatters­kap, som omfatter både bøker for barn, sakprosa, dikt og fortelling­er for voksne, skolebøker, dramatikk og gjendiktni­ng.

 ?? FOTO: LINE FRESTI, CAPPELEN FORLAG. ?? Gro Dahle sprenger grenser med temaene hun tar opp i bøkene sine, blant annet tabubelagt­e tema som incest og familievol­d.
FOTO: LINE FRESTI, CAPPELEN FORLAG. Gro Dahle sprenger grenser med temaene hun tar opp i bøkene sine, blant annet tabubelagt­e tema som incest og familievol­d.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway