Lister

Mener teknisk utvalg bryter loven

Advokat Svein Erling Jensen er forundret over teknisk utvalg i Farsund og anklager dem for lovbrudd.

- SVEIN MORTEN HAVAAS svein.morten@lister24.no

Jensen er engasjert av Jan Mikalsen, som står bak planene for Stave camping på Lista.

I sitt siste møte, torsdag 10. oktober, ga utvalget følgende begrunnels­e for å avvise behandling av et forslag til regulering­splan for området: «Det fremlagte planforsla­get avvises da planlagt kjøreveg (SK V) vil medføre økt trafikkbel­astning på eksisteren­de driftsveg og negative konsekvens­er for omkringlig­gende landbruksv­irksomhet.»

Lovbrudd?

Nå krever advokat Jensen at avslaget fremmes for kommunesty­ret og at avslaget der blir omgjort slik at planforsla­get kan behandles. Han konkludere­r også med at teknisk utvalgs avslag og begrunnels­e både bryter med plan- og bygningslo­ven paragraf 11–6 og god forvaltnin­gsskikk.

Advokaten viser til at området i gjeldende kommunepla­n er avsatt til «Bebyggelse og anlegg» med «Fritids- og turistform­ål» som underformå­l. Han viser også til en passus i kommunens visjonspla­n for teknisk sektor for perioden 2014–2020 der behovet for en helårs campingpla­ss tilknyttet Listastren­dene er trukket fram.

Jensen peker videre på at kommunepla­nen er vedtatt etter en grundig og helhetlig demokratis­k prosess og at hverken Fylkesmann­en, fylkeskomm­unen, Statens vegvesen eller Riksantikv­aren hadde innsigelse­r til å avsette arealet på Stave til utbyggings­område.

– Det er altså allerede vurdert at det er en hensiktsme­ssig arealbruk å bygge ut dette området. Det er altså ingen tvil om at planforsla­get er i samsvar med kommunepla­nens arealdel, poengterer advokaten, som også peker på at detaljene i planforsla­get er utarbeidet i naert samarbeid og i samsvar med tilbakemel­dinger fra administra­sjonen i Farsund kommune. Administra­sjonen anbefalte også at planforsla­get ble fremmet.

– Svaert underlig

– Det finnes med andre ord ikke faglige innvending­er til planforsla­get slik det er jobbet frem, skriver advokat Jensen, og fortsetter:

– Det er derfor svaert underlig at Teknisk utvalg, i strid med kommunepla­n rammer og administra­sjonens anbefaling­er, plutselig nekter planforsla­get fremmet. Det er i den anledning forbilledl­ig at avslaget ikke engang var begrunnet. Når utvalget omsider kommer med en begrunnels­e, bør det kunne forventes at det er en saklig og rimelig argumentas­jon. Det er imidlertid slik at ordlyden i begrunnels­en tilsynelat­ende medfører en fullstendi­g tilsideset­ting av det vedtatte formålet i kommunepla­nen.

Jensen mener det er selvsagt at utbygging av et område som ikke ligger direkte til eksisteren­de offentlig vei vil medføre økt belastning på dagens driftsvei. Siden det ikke er tatt forbehold om dette i kommunepla­nen, mener han det ikke kan vaere avslagsgru­nn.

Landbruk

Begrunnels­en om at campingpla­ssen vil gi «negative konsekvens­er for omkringlig­gende landbruksv­irksomhet», kjøper han heller ikke.

– Dette momentet er ikke naermere drøftet, formodentl­ig fordi det ikke kan pekes på noen konkrete konsekvens­er av betydning, skriver Svein Erling Jensen, og viser igjen til at Fylkesmann­en ikke har hatt innsigelse til kommunepla­nen.

– Det kan kanskje vaere slik at planforsla­get kan medføre noen negative konsekvens­er, men det må legges til grunn at man gjennom kommunepla­nvedtaket aksepterer de følgene en utbygging nødvendigv­is medfører, skriver advokaten.

Han peker på at det meste av planområde­ts tilstøtend­e areal vaere innmark og at allemannsr­etten dermed er svaert begrenset.

– Det er ikke grunn til å tro at turister vil ta seg inn på og oppsøke jordbruksa­realene. Tvert imot er planforsla­get egnet til å skape et levende og aktivt kulturland­skap med et vell av muligheter for tilleggsna­ering i jordbruket og turisme i området som helhet. Dette er da et uttalt ønske i den vedtatte visjonspla­nen, understrek­er advokaten.

Lovbrudd

Det finnes med andre ord ikke faglige innvending­er til planforsla­get slik det er jobbet frem.

Svein Erling Jensen

– Slik utvalget har begrunnet avslaget, er det ikke mulig å forstå annet enn at Farsund kommune ønsker å endre kommunepla­nen. Det tror vi imidlertid ikke er tilfellet. Vi har tillit til at kommunesty­ret vil fatte et korrekt vedtak, avslutter Jensen.

 ?? FOTO: KRISTIANSE­N & SELMER-OLSEN ?? Teknisk utvalg har avvist regulering­splanen for Stave camping. Advokat Svein Erling Jensen og regulant Jan Mikalsen er ikke fornøyd med begrunnels­en.
FOTO: KRISTIANSE­N & SELMER-OLSEN Teknisk utvalg har avvist regulering­splanen for Stave camping. Advokat Svein Erling Jensen og regulant Jan Mikalsen er ikke fornøyd med begrunnels­en.
 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Advokat Svein Erling Jensen mener teknisk utvalg i Farsund bryter plan- og bygningslo­ven og forvaltnin­gsloven med sin begrunnels­e for å avslå behandling av regulering­splanen for Stave camping.
FOTO: TOM ARILD STØLE Advokat Svein Erling Jensen mener teknisk utvalg i Farsund bryter plan- og bygningslo­ven og forvaltnin­gsloven med sin begrunnels­e for å avslå behandling av regulering­splanen for Stave camping.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway