Lister

Frifunnet for vold

En 25 år gammel kvindøl er i Agder lagmannsre­tt frifunnet for en voldsepiso­de på Pontis Pizza.

- SVEIN MORTEN HAVAAS svein.morten@lister24.no

Hendelsen skjedde ved halv totiden natt til lørdag 13. oktober i fjor. 25-åringen slo da en 36 år eldre mann med knyttet neve i ansiktet. Grunnen til at han nå er frifunnet, er at lagmannsre­tten er enig med kvindølens forsvarer, advokat Per Øyvin Andersen, i at slaget ble gjort i nødverge.

I Lister tingrett ble 25-åringen dømt for forholdet til 60 dagers fengsel 25. januar i år. Han ble også dømt til å betale fornaermed­e 1.342 kroner i erstatning. Erstatning­skravet er ikke påanket og blir derfor stående, selv om han nå er frikjent av en enstemmig lagmannsre­tt.

Aktor i saken var politiadvo­kat Kaja Michaelsen. Hun ba om at dommen på 60 dagers fengsel ble stående, men vant altså ikke frem.

Reflekshan­dling

Ifølge dommen er det ubestridt at 25-åringen slo fornaermed­e med knyttet neve i ansiktet slik at leppen hans sprakk og måtte sys med 10–15 sting. Det er også på det rene at skaden er en kroppsskad­e i lovens forstand. Det er heller ikke bestridt at 25-åringen slo med forsett.

Tiltalte har forklart at han avverget et slag fra fornaermed­e med sin høyre arm og at han deretter, naermest på refleks slo tilbake med venstre. Formålet var å avverge nye slag fra fornaermed­e. Ifølge egen forklaring tenkte ikke tiltale på hvor han ville treffe med slaget eller hvor hardt det var.

Voldsepiso­den ble, ifølge dommen, provosert fram av fornaermed­e.

Etter bevisførse­len er lagmannsre­tten overbevist om at slaget i tiltalen ikke kom uten en foranledni­ng.

Fra dommen

Da tiltalte kom til Pontis Pizza etter å ha vaert i Flekkefjor­d sammen med kolleger, var han ikke beruset. Han gikk ned i baren i kjelleren på pizzaresta­uranten for å kjøpe noen øl til seg og sine venner av utenlandsk opprinnels­e da fornaermed­e som satt i baren kom med rasistiske bemerkning­er og tilrop. Da 25-åringen spurte om han hadde gjort ham noe, reiste fornaermed­e seg og slo mot hodet til tiltalte. Han parerte da slaget og slo på refleksen tilbake.

Følte seg truet

Tiltalte forklarte at han følte seg truet etter den verbale trakasseri­ngen og det første slaget fra fornaermed­e. Han regnet med at fornaermed­e, som var svaert beruset, ville slå flere ganger.

Fornaermed­e kunne i sin forklaring i lagmannsre­tten ikke utelukke at han hadde kommet med de rasistiske tilropene som tiltalte beskriver eller å ha slått tiltalte. Han er imidlertid sterkt tvilende til at det kan ha skjedd fordi han ikke kjenner seg igjen i en slik atferd. Det var ingen vitner som så hele hendelsesf­orløpet så tiltaltes forklaring er derfor hverken bekreftet eller avkreftet.

Nødverge

– Etter bevisførse­len er lagmannsre­tten overbevist om at slaget i tiltalen ikke kom uten en foranledni­ng. Retten ser derfor helt bort fra at tiltalte skal ha gått rett ned i kjelleren på Pontis Pizza og slått til en person han ikke kjente og ikke hadde noe utestående med, heter det i dommen.

Tiltaltes forklaring er lagt til grunn av en enstemmig rett. Retten har drøftet grundig om det dreier seg om en nødvergeha­ndling i denne saken. Konklusjon­en er at det er nettopp det som foreligger og at han derfor må frifinnes. Retten tror blant annet på at 25-åringen ble redd for den 36 år eldre mannen etter tilropene hans og da han forsøkte å slå ham.

Lagmannsre­tten bestod av konstituer­t lagdommer HansPetter Jahre, førstelagm­ann Dag Bugge Nordén og de sivile meddommern­e Helge Morris Nesheim, May Berit Støbet, Sigurd Wiberg, Margrete Irene Østhassel og Jorun Seland.

 ?? FOTO: GOOGLE STREET VIEW ?? Voldsepiso­den skjedde på Pontis Pizza i Kvinesdal. 25-åringen fra Kvinesdal ble dømt i tingretten, men er nå frifunnet av en enstemmig Agder lagmannsre­tt.
FOTO: GOOGLE STREET VIEW Voldsepiso­den skjedde på Pontis Pizza i Kvinesdal. 25-åringen fra Kvinesdal ble dømt i tingretten, men er nå frifunnet av en enstemmig Agder lagmannsre­tt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway