Lister

Golfs elektriske gjenfødels­e

I oktober ble åttende generasjon­s Golf lansert. Og med det utfases e-golf i februar. For nå venter egolfs arvtaker ID.3 på å oversvømme markedet.

-

Den første VW Golf-en ble lansert for 45 år siden, i 1974. Nå, med den åttende generasjon­en har bilen solgt i hele 35 millioner eksemplare­r. Det gjør den til verdens tredje mest solgte bil etter (amerikansk­e) Ford F-serie og Toyota Corolla.

Suksessen har fortsatt også for el-utgaven, e-golf. Og ved utgangen av august i år var folkeel-bilen Norges nest mest solgte bil i 2019 (hva med per oktober?) . Tross suksessen, bilen er og blir en elektrifis­ert Golf, med samme type chassis. Motor- og batteriløs­ning og plassering av det hele er i kategorien å «gjøre det beste ut av det». Men nå kan også den suksessen muligens bli videreført for arvtakeren ID.3, bygget på den såkalte Meb-plattforme­n. Og da er det Vw-konsernets nye gigantsats­ning på elbiler vi snakker om. Første e-golf kom i 2015 en «19mils»-utgave. Og i juni 2017 kom «30 mil» -utgaven.

Med ID vil én av de tre utgavene av kommende ID.3 ha en rekkevidde på 550 km etter den realistisk­e Wltp-normen. En annen variant har 45 kwh og rekkevidde på inntil 330 km. Mens førsteutga­ven, ID.3 1ST har et batteri på 58 kwh og skal ha en rekkevidde på 420 km, der 30.000 biler allerede er klare. En tredjedel av disse, 10.000 havner i Norge.

– Hvilket jo betyr at Norge er et betydelig el-bil-land for Volkswagen, og det har vaert mye kommunikas­jon mellom utviklere og norsk importør, blant annet på ting som angår vinterkjør­ing med el-bil. Det er hel by som nå jobber på spreng med el-bilsatsnin­g i Vw-konsernet, sier salgssjef på Gumpens Auto Mandal, Lloyd Tønnessen.

Mange strenger

Og i konsernet inngår også elsuperbil­en, den nylig lanserte

Porsche Taycan Turbo S, samt både Skoda, Audi og Bentley. Med andre ord har konsernet mange strenger å spille på, og dra nytte av ved videreutvi­kling av batteritek­nologi og elektriske drivlinjer.

– Og for VWS vedkommend­e venter vi på en SUV som vi foreløpig kaller «ID.4». Den blir uhyre interessan­t for det norske markedet, med firehjulsd­rift, hengerfest­e og en med en pris langt under de elektriske firehjulst­rekkerne vi har i dag. Den er ventet neste høst, respektivt vår 2021, sier Tønnessen.

– Og hva med fossil og hybrid Golf?

– De blir ikke utfaset med det

 ??  ?? Lloyd Tønnessen mener Golf-en vil leve videre i mange år framover. Skjønt, ikke som e-golf.
Lloyd Tønnessen mener Golf-en vil leve videre i mange år framover. Skjønt, ikke som e-golf.
 ?? FOTO: VOLKSWAGEN AG ?? I Zwickau, sør i gamle DDR åpnet forbundska­nsler Angela Merkel den nye Vw-fabrikken som skal revolusjon­ere el-bilmarkede­t.
FOTO: VOLKSWAGEN AG I Zwickau, sør i gamle DDR åpnet forbundska­nsler Angela Merkel den nye Vw-fabrikken som skal revolusjon­ere el-bilmarkede­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway