Lister

El-varebiler har ikke tatt av

- DAG LAUVLAND, LINDESNES

Flere av de kjente håndtverke­rog varebilene leveres nå også med el-drivlinje. Men salget uteblir.

Salget av el-varebiler har ikke tatt av. Mildt sagt. Ved utgangen av oktober var det solgt to el-varebiler av i alt 95 varebiler under 3,5 tonn i Lindesnesr­egionen - i løpet av hele 2019.

Salgssjef på Gumpens Auto Mandal, Lloyd Tønnessen mener årsaken kan vaere sammensatt.

– Men noe av det viktigste er nok at som naeringskj­øretøy å betrakte vil uansett kundene få merverdiav­giften tilbake på fossile varebiler. Det betyr at det rent økonomisk ikke er så mye å hente, selv med insentiven­e med avgiftsfri­tak på elbil. En annen grunn kan vaere at det tradisjone­lt har vaert knyttet mer rekkevidde­angst til disse bilene, sier Tønnessen.

For sammenlign­er man prisen på dagens personbile­r, som en e-golf - med en fossil utgave, en 2019 Volkswagen Golf 1,5 TSI med 150 hestekreft­er kommer e-golf’en saerdeles godt ut.

Rundt 300.000 for e-golf blir det når du har fått avgiftsfri­taket på 75.000 kroner, i tillegg til momsfritak­et.

– Men dette blir altså noe utlignet på varebilseg­mentet, sier Tønnessen.

Enova støtter el-varebil

Men går du likevel for en elvarebil kan du få inntil 50.000 kroner i støtte fra Enova. Det

FAKTA∂

kan søkes på tre klasser; På biler med mindre enn 60 kw effzekt per halvtime (tilsvarend­e under 80 hk) kan du få 15.000 kroner. 25.000 kroner, for biler med mellom 60 og 90 kw (80 til 120 hk), og 50.000 kroner på biler med over 90 kw effekt.

Men støttetilb­udet gjelder kun ved førstegang­sregistrer­ing av bilen, og altså ikke ved kjøp av bruktbil. Støtten må søkes før selve kjøpet.

 ?? FOTO: PRODUSENTE­N ?? En av de virkelig storselgen­de varebilene, Citröen Berlingo kom som «Electric», med rekkevidde på inntil 170 kilometer.
FOTO: PRODUSENTE­N En av de virkelig storselgen­de varebilene, Citröen Berlingo kom som «Electric», med rekkevidde på inntil 170 kilometer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway