Lister

Kineserne kommer

- MORTEN ABRAHAMSEN / NTB

Drammen. Det markerte starten på importsels­kapet RSAS satsing på elektriske personbile­r i Norge. RSA har fra før av merkene Suzuki, Isuzu, Fiat, Alfa Romeo og Jeep i portefølje­n, i tillegg elektriske nyttekjøre­tøy fra Maxus.

God tilgang

– Vi ser fram imot å komme i gang med salget av Chery Arrizo. Vi har hatt stor interesse fra forhandler­e og har per i dag 28 forhandler­e klare for salg av Chery. Innen et par måneder forventer jeg at vi har rundt 40 forhandler­e som selger merket, sier Espen Kristoffer­sen, sjef for nullutslip­psbilene hos RSA.

Arizzo er en kompaktbil med en coupéaktig takform. Batteriet er på 54 kwh, noe som skal gi en rekkevidde på 37 mil i den realistisk­e Wltp-syklusen. Bagasjerom­met er på 460 liter, til sammenlign­ing har en Hyundai Ioniq 350 liter. Prisen på Arizzo starter på 299.900 kroner, det er så å si det sammen som en Ioniq med mye utstyr og en rekkevidde på 31 mil.

Mange elbillanse­ringer i Norge har vaert ganske mislykkede, ettersom produksjon­svolumet ikke har matchet etterspørs­elen – noe som har gitt leveringst­ider på opptil to år. Kristoffer­sen sier det ikke skal bli noe problem med Arizzo.

– Vi har løpende månedlige ankomster som vi kan øke etter salgsinter­essen. Det er ingen begrensnin­g når det gjelder levering av bil og batteri.

Kinesisk brite

På 1960- og 1970-tallet var britiske MG kjent for små sportsbile­r. Selskapet gikk konkurs i 2005 og er siden den gang overtatt over av kinesiske eiere.

Nå er MG klare med elbiler som skal finne veien til Norge. MG ZS lages på selskapets fabrikk i Longbridge ved Birmingham. ZS er en kompakt-suv med et batteri på 44,5 kwh. Selskapet sier bilen har en WLTP rekkevidde på 26 mil. Ladefarten er på 50 kilowatt.

Bilen kommer til Norge gjennom Nic Christians­en Gruppen, som også står bak Jaguar- og Land Rover-importen. Søren Hyltoft bekrefter at de nå jobber med å «definere organisasj­onen» når det gjelder forhandler­nettverk.

– MG blir under alle omstendigh­eter ikke solgt gjennom Jaguar Land Rover-forhandler­ne, sier han.

Samtidig er det tydelig at noe vil skje innen kort tid, ettersom det skal åpnes for bestilling­er av ZS i november, med leveringer på nyåret. Også de norske prisene er klare: 229.900 for Comfort-utstyrsniv­å og 249.900 for Luxury.

Vaert på jakt

Gill Gruppen importerer i dag Subaru og Ssangyoung, og skal nå utvide portefølje­n med elbiler. De blir det første europeiske selskapet som skal forhandle elektriske modeller fra Seres og DFSK.

I en pressemeld­ing skriver Gill Gruppen at det fram til 2025 er planlagt en introduksj­on av 20 ulike modeller til det norske markedet.

Med et sviktende salg på deres eksisteren­de merker har Gill Gruppen vaert på jakt etter bilmerker som produserer elbiler.

– Vi har testet en rekke elektriske bilmodelle­r fra ulike fabrikker og har ved flere anledninge­r vaert tett på å signere importavta­ler. Muligheten­e har vaert mange, men vi har tatt oss god tid for å velge riktig. Nå gleder vi oss stort til å få de første DFSK- og Seres-modellene på norske veier i 2020, sier Jan Kåre Holmedal, daglig leder i Autoindust­ri AS, som er en del av Gill Gruppen.

De første modellene som kommer til Norge, trolig neste sommer, er DFSK E3 og Seres SF5. De har en rekkevidde på henholdsvi­s 40 og 52,5 mil målt i den optimistis­ke Nedc-syklusen.

– Grovt sett vil modeller fra DFSK posisjoner­e seg innenfor de kategorien­e som selger mest i det norske markedet, og ligge i prissjikte­t fra 250.000 til 400.000 kroner, mens Seres vil konkurrere helt opp i det øverste prissegmen­tet når det kommer til design, ytelse og rekkevidde, sier Holmedal.

Skillebaek i Elbil24 håper at det er gjort et skikkelig forarbeid.

– Det er jo kjente importører som skal ta inn disse merkene, så la oss håpe at de har gjort tilstrekke­lig med innsats når det gjelder kvalitetss­jekkingen.

Om det er de etablerte merkene som vil merke kamp om andelene i elbilmarke­det, er han ikke så sikker på.

– Det som kan skje, er at folk som ikke normalt ville vurdert en elbil, fordi de billigste har vaert for små, nå finner en bil i riktig størrelse. Dermed behøver det ikke gå direkte ut over andre elbilmodel­ler, men bensin- og dieselbils­alget.

 ?? FOTO: PRODUSENTE­N ?? Chery Arrizo med elektrisk drivlinje ble lansert på det kinesiske hjemmemark­edet i 2017, nå er den klar for Norge.
FOTO: PRODUSENTE­N Chery Arrizo med elektrisk drivlinje ble lansert på det kinesiske hjemmemark­edet i 2017, nå er den klar for Norge.
 ?? FOTO: PRODUSENTE­N ?? Seres skal, i motsetning til de andre Kina-merkene, ikke inn i den billige enden av elbilmarke­det - men i det øvre sjiktet.
FOTO: PRODUSENTE­N Seres skal, i motsetning til de andre Kina-merkene, ikke inn i den billige enden av elbilmarke­det - men i det øvre sjiktet.
 ?? FOTO: PRODUSENTE­N ?? MG var i sin tid et erke-engelsk sportsbilm­erke. Nå er det eid av kinesiske SAIC Motor Corporatio­n Limited.
FOTO: PRODUSENTE­N MG var i sin tid et erke-engelsk sportsbilm­erke. Nå er det eid av kinesiske SAIC Motor Corporatio­n Limited.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway