Lister

Storsamfun­net bør gi brannstift­ere et vern mot å utsette andre for deres handlinger.

-

Politiet etterforsk­er det som kan vaere et pyromanrai­d på Sørlandet. Etterforsk­ningen vil også avdekke om de nye brannstift­elsene kan ha vaert en varslet katastrofe, som storsamfun­net kunne ha unngått med andre tiltak. To personer er pågrepet og varetektsf­engslet. Begge de to siktede er tidligere dømt for ildspåsett­elser. Kvinnen (31) og mannen (35) ble i fjor dømt til fengsel og til å betale totalt 12,9 millioner kroner i erstatning etter å ha satt fyr på et selskapslo­kale i hjembygda samt 11 andre branner. Kvinnen var før denne dommen tidligere dømt for brannstift­elser. Mannen slapp ut fra soning i januar, mens kvinnen slapp ut i mai.

Politiet har i høst etterforsk­et en rekke påsatte branner på Sørlandet, blant annet Vigvoll skole i Kristiansa­nd og et ubebodd hus på Langenes i Søgne. Paret pågrepet og siktet for å ha stått bak brannen på Musikkens Hus i Farsund natt til sist fredag. Begge de to ble pågrepet etter relativt kort tid, like i naerheten av brannstede­t. Kvinnen har erkjent straffskyl­d, men mannen nekter straffskyl­d. Begge to er varetektsf­engslet i fire uker.

I straffesak­en fra 2018 ble begge erklaert strafferet­tslig tilregneli­ge. Retten mente at handlingen­e var vel overveid og planlagt, og at paret også var innforståt­t med hva konsekvens­ene av brannene ville bli: Betydelige ødeleggels­er. Retten hadde store problemer med å forstå at handlingen­e skulle vaere «et rop om hjelp» - ønske om å bli tvangsinnl­agt i psykiatrie­n. Begrunnels­en til retten var at da brannene ble påsatt søkte de seg bort fra stedet for ikke å bli tatt. De nektet også for å ha forvoldt brannene da de ble mistenkt for disse. Kvinnen forklarte i politiavhø­r den gangen, ifølge dommen, at hun får en tenning og tilfredsst­illelse av å se på branner. Retten la til grunn at «Det får henne i form igjen. Hun får en nytelse av å se på røyk. Når det tennes fyr på ting føler hun seg levende, lengre fra helvete.»

De siktede brannstift­erne sonte sin straff etter forrige dom. Da har de gjort bot, men kanskje ikke bedring. Paret er ikke dømt for de nye brannstift­elsene. Hvis paret får en domfellels­e kan retten vurdere domfellels­e til tvungen psykisk helsevern eller forvaring. Storsamfun­net har krav på vern, og storsamfun­net bør gi brannstift­ere et vern mot å utsette andre for deres handlinger.

Storsamfun­net bør gi brannstift­ere et vern mot å utsette andre for deres handlinger.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway