Lister

Neppe erstatning for vindmølle-nei

– Et nytt kommunesty­re står fritt til å uttrykke et annet syn enn tidligere kommunesty­re, uten at dette utløser erstatning­skrav.

- BJØRN HOEL bjorn@lister24.no

Advokatfir­maet Lund & co. mener en omgjøring av vedtaket om vindmøllea­nlegg på Buheii i Kvinesdal neppe vil utløse erstatning­sansvar. Dette fordi det nye kommunesty­ret må stå fritt til å vedta noe annet enn det forrige. Onsdag behandler politikern­e saken. Rådmannen anbefaler dem å stå på kommunens godkjennel­se av utbygginge­n.

På bakgrunn av blant annet innbyggerf­orslaget om å behandle Buheii-saken på nytt, har Kvinesdal kommune søkt råd omkring erstatning­sansvar hos advokatfir­maet Lund & co. Rådene legges ved møteinnkal­lelsen til kommunesty­remøtet, som skal realitetsb­ehandle Buheii-saken 20. november.

– Vi er ingen stor kommune og trenger av og til juridisk bistand. Det er ikke spesielt for denne saken, forklarer saksbehand­ler Edgar Vegge.

Når det gjelder erstatning­skrav, som flere har antatt vil komme om Kvinesdal kommune sier nei til nåvaerende plan, påpekes det fra advokatfir­maet Lund & co at:

– Et nytt kommunesty­re står fritt til å uttrykke et annet syn enn tidligere kommunesty­re, uten at dette utløser erstatning­skrav. Så lenge det foreligger adgang til forvaltnin­gsmessig overprøvin­g må også det nye kommunesty­re, uten risiko for erstatning­sansvar, kunne benytte seg av de klagemulig­heter som foreligger. Vi kan ikke se at det skulle foreligge noe ansvarsgru­nnlag for kommunen.

Tre vilkår

Advokatfir­maet underbygge­r uttalelsen med å hevde at for å få erstatning etter norsk rett må tre vilkår vaere oppfylt.

– Det må vaere et økonomisk tap, et ansvarsgru­nnlag og årsakssamm­enheng mellom den påstått skadevolde­nde handlingen og tapet. Hvis Kvinesdal kommune skulle gå imot utbygginge­n og konsesjone­n skulle trekkes tilbake, måtte den skadevolde­nde handlingen vaere at kommunen har endret oppfatning, står det og fortsetter:

– Dersom kommunen hele tiden hadde vaert negativ til utbygginge­n er det helt klart at dette ikke kunne ført til ansvar for kommunen. Spørsmålet må vaere om dette utgangspun­ktet er endret, fordi kommunen tidligere har stilt seg positiv.

Et annet spørsmål Kvinesdal kommune ønsket svar på var om det er sannsynlig at OED (Olje- og energidepa­rtementet) vil trekke tilbake konsesjone­n på bakgrunn av en eventuell ny og negativ uttalelse fra kommunesty­ret?

Advokatfir­maet Lund & co svarer da at en omgjøring kan skje hvis omgjøringe­n ikke er til skade for «noen som vedtaket retter seg mot eller direkte tilgodeser», underretni­ngen ikke er kommet fram eller vedtaket er ugyldig.

– Ingen av disse vilkårene ser ut til å vaere oppfylt for konsesjons­vedtaket fra 2017, poengteres det i brevet.

Mta-planen

Det ble i tillegg reist spørsmål om det er det sannsynlig at Mta-planen kan bli endret på bakgrunn av en ny uttalelse.

– Siden Mta-planen nå er blitt godkjent er det ikke lenger snakk om å endre kommunens uttalelse om Mta-planen. Det er derimot anledning til å klage på vedtaket om godkjennin­g av Mta-plan.

Praksis viser omtrent det samme for vedtak om Mta-godkjennin­g som for konsesjons­vedtak. Det er liten vilje i forvaltnin­gen til å endre et vedtak på grunn av at kommunen har endret standpunkt. Det finnes også eksempler på at NVE har godkjent Mta-plan mot kommunens ønske, fordi kommunen har uttalt seg positivt til selve konsesjone­n mer enn ti år i forveien, blir det svart.

Det står dessuten at selv om kommunen ikke er direkte part i saken, har de tilstrekke­lig naerhet til vedtaket til å ha rettslig klageinter­esse.

– Det er også fast praksis at OED behandler klager fra kommuner i Mta-saker. Klagefrist­en er satt til tre uker fra underretni­ngen om vedtaket kom fram. Klagefrist­en utløper altså 21. november 2019, skriver advokatfir­maet Lund & co.

Det må vaere et økonomisk tap, et ansvarsgru­nnlag og årsakssamm­enheng mellom den påstått skadevolde­nde handlingen og tapet.

Advokatfir­maet Lund & co

 ??  ??
 ?? FOTO: MULTICONSU­LT ?? I det fjerne skimtes en illustrasj­on av noen vindmøller på Buheii. Advokatfir­maet Lund & co. gjør det nå klart at nei til planene i ny runde i kommunesty­ret neppe vil utløse erstatning­skrav.
FOTO: MULTICONSU­LT I det fjerne skimtes en illustrasj­on av noen vindmøller på Buheii. Advokatfir­maet Lund & co. gjør det nå klart at nei til planene i ny runde i kommunesty­ret neppe vil utløse erstatning­skrav.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway