Lister

Siktede har ringt inn flere falske nødmelding­er

De siste månedene skal de to som er siktet for Musikkens Hus-brannen ha skapt store utfordring­er for nødetatene.

- TOM ARILD STØLE tom.arild@lister24.no

Årsaken er at de ifølge NRK Sørlandet de siste månedene skal ha ringt nødetatene utallige ganger, noe som igjen har ført til en rekke unødvendig­e utrykninge­r flere steder i landet.

Blant annet skal de ifølge NRKS opplysning­er ha ringt inn falske selvmordst­rusler.

Fengslet

Mandag ble en 31 år gammel kvinne og en 35 år gammel mann, begge fra Vennesla varetektsf­engslet i fire uker med brev- og besøksforb­ud, siktet for å ha begått skadeverk, ved å ha satt fyr på Musikkens Hus i Farsund natt til fredag i forrige uke.

De to ble pågrepet etter kort tid, i naerheten av brannstede­t.

Kvinnen (31) erkjente straffskyl­d i fengslings­møtet og samtykket til fengsling. Mannen (35) har opplyst at han var i Farsund for å treffe en bekjent, men benekter å ha noe med brannen å gjøre.

Ifølge kjennelsen fra Kristiansa­nd tingrett, skal de siktede ha snakket om ildspåsett­else i løpet av den aktuelle natten. De siktede skal ifølge kjennelsen også ha pådratt seg betydelig oppmerksom­het fra nødetatene forut for brannen.

Paret er tidligere domfelt for å ha satt fyr på flere bygninger. I fjor sommer ble de begge dømt til fengselsst­raffer og til å betale 12,9 millioner kroner i erstatning. De tente blant annet på selskapslo­kalet Løa i Vennesla.

– Rop om hjelp

Brannsjef Jan Røilid i Kristiansa­nd-regionen brann og redning forteller til NRK at de har gjenganger­e som ringer nødetatene og skaper utfordring­er, uten at han kjenner til om de er identiske med de brannsikte­de venndølene.

– Slike oppringnin­ger er en av de største utfordring­ene vi har. Det skaper utfordring­er dersom vi har samtidige hendelser fordi mannskapet allerede er bundet opp ute, sier han til NRK.

Stedfortre­dende avdelingss­jef Ole Kristian Skomedal i Amksentral­en

forteller til statskanal­en at han ser at det ofte tas lengre og lengre skritt for å bli sett. Han vil ikke uttale seg konkret om de to siktede.

– Det er trist når rop om hjelp ikke blir hørt, sier han på generelt grunnlag, og legger til at det aldri er et alternativ å ikke rykke ut når Amk-sentralen får inn nødmelding­er.

Flere branner?

Politiet ønsker ifølge NRK ikke å gi opplysning­er om utrykninge­r knyttet opp mot enkeltpers­oner.

I kjennelsen fra tingretten pekes det for begge de siktede på at tidligere ildspåsett­elser er blitt utløst av at siktede ikke føler seg forstått, og at vedkommend­e har vaert inne i dårlige perioder.

Politiet etterforsk­er hvor vidt de to siktede også kan knyttes til totalt seks bygningsbr­anner på Sørlandet i perioden fra 26. oktober til 8. november.

Slike oppringnin­ger er en av de største utfordring­ene vi har.

Brannsjef Jan Røilid

 ?? FOTO: LISTER24-TIPSER ?? Musikkens Hus i Farsund fikk store skader under brannen natt til fredag i forrige uke.
FOTO: LISTER24-TIPSER Musikkens Hus i Farsund fikk store skader under brannen natt til fredag i forrige uke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway