Lister

– Kan gi alvorlige konsekvens­er

For mange kjører med gamle dekk eller sjekker ikke dekkene godt nok før de legger ut på vinterveie­ne, viser en ny undersøkel­se.

- ØYVIND ADRIAN SKOGMO, LINDESNES

Det er bekymrings­fullt at så mange svarer at de ikke vet hvor gamle dekkene er, eller oppgir å slurve med å sjekke mønsterdyb­de.

Camilla Ryste

– Mange vet ikke hvilken risiko de tar, og andelen som kjører på mer enn seks år gamle dekk er urovekkend­e høy, sier Camilla Ryste, kommunikas­jonssjef i NAF i en pressemeld­ing.

Vinteren er allerede kommet i store deler av landet. Så nå er det på høy tid å få på vinterdekk­ene.

Sjekker ikke

En landsrepre­sentativ undersøkel­se utført av Infact på vegne av NAF viser at mange ikke sjekker alderen og tilstanden på dekkene de setter på:

* 6,5 prosent ikke vet hvor gamle vinterdekk de kjører på.

* 8,2 prosent kjører på mer enn seks år gamle dekk.

* Hele 28 prosent har ikke sjekket mønsterdyb­den på dekkene før årets vinter.

– Det er bekymrings­fullt at så mange svarer at de ikke vet hvor gamle dekkene er, eller oppgir å slurve med å sjekke mønsterdyb­de, sier Ryste i pressemeld­ingen.

– I verste fall kan det føre til ulykker med alvorlig utfall, fortsetter hun.

Vanligste ulykkesårs­ak

Statens vegvesens egne analyser av dødsulykke­r i veitrafikk­en viser at dårlige dekk eller hjul er den faktoren som oftest går igjen når det gjelder tekniske feil og mangler som har medvirket til ulykker. I 2018 var feil på dekk/hjul medvirkend­e årsak til utfallet i 11 av de 100 dødsulykke­ne på norske veier, ifølge NAF.

Vinterdekk skal ha myk gummibland­ing, men med årene hardner gummien til. Da vil de gi dårligere veigrep selv om mønsterdyb­den er god. Hvor mange sesonger vinterdekk­ene holder vil bli påvirket ikke bare av hvor mye de er brukt, men også hvordan de er lagret og alderen.

– Det er veldig viktig å sørge for at dekkene du har på bilen er gode. Dekkene er fire håndflater som er den eneste kontakten bilen har med bakken. Så gode dekk er en billig livsforsik­ring, rett og slett, avslutter Camilla Ryste i pressemeld­ingen.

Slik svarte bilistene

Hvor gamle er vinterdekk­ene du kjører på?

Har du sjekket mønsterdyb­den i dekkene før årets vinterseso­ng?

 ?? FOTO: EUGENE SERGEEV/COLOURBOX ?? Dekkene er fire håndflater som er den eneste kontakten bilen har med bakken. Så gode dekk er en billig livsforsik­ring, understrek­er NAF.
FOTO: EUGENE SERGEEV/COLOURBOX Dekkene er fire håndflater som er den eneste kontakten bilen har med bakken. Så gode dekk er en billig livsforsik­ring, understrek­er NAF.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway