Lister

Til barnas beste

-

Regionavis­en Lister setter i de neste ukene et bredt fokus på barnevern i Lister. Reportasje­ne er grundige dokumenter inn et av de meste lukkede rom i norsk virkelighe­t: Når familien ikke fungerer. Du får møte modige mennesker som forteller om livet og opplevelse­r fra alle kanter i barneverne­t, både barna det gjelder og de ansatte som jobber til barns beste.

Samtidig som Lister forteller historiene fra et lokalt perspektiv, er det barneverne­t i Norge saerdeles hardt ute å kjøre som system. Regjerings­advokaten opplyser at Norge er klaget inn til Den europeiske menneskere­ttighetsdo­mstolen (EMD) i Strasbourg i 30 saker som gjelder barnevern. Norge er til nå dømt i to og frikjent i to barneverns­saker i EMD. Ifølge Norges Institusjo­n for Menneskere­ttigheter har EMD har gjennom årene mottatt rundt 1.600 klager mot Norge, og av disse er 44 saker tatt opp til behandling. I 29 av sakene kom domstolen til at norske myndighete­r hadde krenket menneskere­ttighetene. Dette er forholdsme­ssig lave tall sammenlign­et med de fleste andre stater. Derfor er 30 ferske saker om barnevern kritisk for Norges omdømme som velferdsst­at.

Barne- og familiedir­ektoratet erkjenner at saksbehand­lerne i Norge ofte har for dårlig forvaltnin­gskompetan­se og at små kommunale fagmiljøet kan vaere uheldig. Barne- og familiemin­ister Kjell Ingolf Ropstad har nylig måtte svare for seg i Stortinget og sier selv at barneverne­t har «store utfordring­er». Regjeringe­n jobber med å lage en ny barnevernl­ov som skal vaere klar i 2021. Der blir menneskere­ttigheter satt i sentrum, ifølge statsråden.

Barneverne­t er et lukket system som trenger kontroll. For barn, og foreldre, handler inngrep fra myndighete­ne om både rettssikke­rhet og menneskere­ttigheter. Barnevern er fortsatt tabubelagt, og i debatten om Norge gjør rett eller galt må det alle viktigste fokuset fortsatt vaere: Til barnas beste. Systemdeba­tten må ikke skape vegring for å melde fra om bekymring for om barn ikke har det bra.

I debatten om Norge gjør rett eller galt må det aller viktigste fokuset fortsatt vaere: Til barnas beste.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway