Lister

Nå blir laksen fotografer­t

Det siste halvåret har et spesialkam­era som Sirakvina kraftselsk­ap og Itechsolut­ions registrert laks i Sira. Nå er det håp om at en bestand etablerer seg i vassdraget.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

– Siravassdr­aget strekker seg jo helt fra Svartevann­sdemningen via Tonstad og Sira til Åna-sira, men den lakseføren­de delen er kun på to kilometer. Fisken kan kun svømme opp til demningen mot Lundevanne­t. De senere årene har vi satt i verk en god del tiltak for å få ned surhetsgra­den i den lakseføren­de delen av vassdraget, samt andre tiltak, slik at vi kan få bygget opp en egen stamme i vassdraget. For et halvt år siden satte vi ut et spesialkam­era som registrere­r all fisk som svømmer mot dammen. Dette tiltaket vil vi markere, sier Per Øyvind Grimsby i Sira-kvina kraftselsk­ap.

Utviklet for oppdrettsn­aeringen

Kameraet som kraftprodu­senten har fått montert ved Logsfossen like ovenfor brua som markerer grensen mellom Vest-agder og Rogaland, er produsert av teknologis­elskapet Itecsoluti­ons Systems & Services i Flekkefjor­d. 26. november blir overvåking­skameraet formelt innviet.

Itec Solutions System & Services har siden 2015 sammen med oppdrettsn­aeringen jobbet med utvikling av biomassemå­leren BIO3000. Kameraet fotografer, regner ut vekt og størrelse samt mengde fisk som blir fotografer­t. Gjennom dette systemet kan oppdretter­ne analysere tilstanden til fisken. Nå blir systemet prøvd ut Sira for å kunne danne et bilde på hvordan hvor mye fisk som går opp og ned i vassdraget.

Interessen for biomassemå­leren som Itec har utviklet er stor. Ifølge hjemmeside­n til selskapet har oppdrettsn­aeringen i blant annet Chile og Panama i tillegg til Norge vist stor interesse for systemet.

Registrert uønsket lakseart

Kameraet som er satt ut i Sira registrer samtlige fisk, klipper sammen videofiler som vil bli lagt ut som egne dagsfiler som publikum kan gå inn og klikke på.

– Kameraet registrer automatisk

De senere årene har vi satt i verk en god del tiltak for å få ned surhetsgra­den i den lakseføren­de delen av vassdraget, samt andre tiltak, slik at vi kan få bygget opp en egen stamme i vassdraget.

når en fisk svømmer forbi linsene, og sender samtidig informasjo­n om hvor mye og hvor stor fisken er. Opp igjennom årene har det vaert mye villaks som har vandret feil og havnet i elva. Videre har vi gjennom kameraet som er satt ut registrert en del pukklaks. Dette er en lakseart som opprinneli­g kommer fra Sibir og som fiskere og myndighete­ne er bekymret for. Ikke minst er en redd for at den kan forstyrre villaksen som normalt trekker inn fra Atlanteren til norske vassdrag. Om systemet klarer å registrere og skille ut rømt oppdrettsl­aks som en egen kategori, må tiden vise, men det er en problemsti­lling en må ta på alvor med tanke på å få frem en ny bestand i vassdraget, mener Grimsby.

 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? En rekke tiltak er gjort for å bedre levevilkår­ene for laks i Sira-vassdraget. Et nytt kamera er utplassert i elva. Bildet er hentet fra besøkssent­eret i Kvåsfossen.
FOTO: TOM ARILD STØLE En rekke tiltak er gjort for å bedre levevilkår­ene for laks i Sira-vassdraget. Et nytt kamera er utplassert i elva. Bildet er hentet fra besøkssent­eret i Kvåsfossen.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Per Øyvind Grimsby i Sira-kvina kraftselsk­ap håper en klarer å få laksen til å etablere seg i Sira-vassdraget.
FOTO: PRIVAT Per Øyvind Grimsby i Sira-kvina kraftselsk­ap håper en klarer å få laksen til å etablere seg i Sira-vassdraget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway