Lister

– Vi har en god utvikling

Bildelfabr­ikken i Lundevågen ligger an til å omsette for 620 millioner kroner i 2019, en økning på 25 prosent fra i fjor.

-

– Vi har en god utvikling, og vinner stadig nye kontrakter. For et par uker siden landet vi for eksempel en kontrakt for BMW, der det er snakk om å levere bildeler som skal i produksjon i Kina, sier administre­rende direktør Jon Ola Ystgaard ved bildelfabr­ikken Aludyne Norway i Lundevågen i Farsund.

Fabrikken har budsjetter­t med ytterliger­e vekst i 2020 på rundt 20 prosent.

– Det betyr jo også at vi fortsetter å investere tungt i ny produksjon­steknologi, legger Ystgaard til.

Uoversiktl­ig

Han ønsker ikke å si noe konkret om lønnsomhet­en, men påpeker at bildelfabr­ikken, som for tiden har 275 ansatte, tjener penger.

– Vi bruker mesteparte­n av vår tid til å jobbe med nye programmer, gode kundeforho­ld og å utvikle ny teknologi, legger Ystgaard til.

Men han innrømmer at brexitspør­smålet i Storbritan­nia gir ham og hans kolleger litt ekstra hodebry for tiden. Spørsmålet er hvordan britenes utmeldelse av EU vil påvirke bildelfabr­ikken. Halvparten av de om lag en million delene som produseres ved fabrikken i Farsund går nemlig

Vi driver i en marginal bransje, og hvis det blir toll på varene vil det ødelegge for lønnsomhet­en.

Jon Ola Ystgaard

til Storbritan­nia.

Det er ikke endelig avklart hva britene vil foreta seg i brexit-spørsmålet.

– Det har vaert vanskelig å finne ut hvordan en brexit vil påvirke muligheten­e til å eksportere varer til England. Hvis det blir en såkalt hard brexit, vil situasjone­n vaere ekstra uoversiktl­ig, forklarer fabrikkdir­ektøren.

Hodebry

En hard brexit betyr at Storbritan­nia og EU skiller lag, uten at det finnes noen gjeldende avtale om handelsbet­ingelser mellom partene. I fravaer av en fremforhan­dlet avtale for å lette overgangen, vil mange regler, tillatelse­r og overenskom­ster forsvinne over natten.

– Det betyr at det vil vaere mange uklarheter knyttet til hvordan varer skal fortolles inn, med den risikoen det medfører. Det gir oss en del hodebry. Vi har forsøkt å kartlegge situasjone­n best mulig, og ha klar noen tiltak. Men det er ikke noe vi bruker veldig mye tid på, sier han.

– Dette med brexit er mer kortsiktig. I det lengre løp er vi opptatt av truslene rundt tollbarrie­rene, og spørsmålet knyttet til om man skal bli pålagt toll når man handler med varer som går over landegrens­ene, legger fabrikkdir­ektøren til.

Som følge av Eøs-avtalen betaler ikke bildelfabr­ikken eller andre virksomhet­er toll på varer som passerer landegrens­ene. Men det er ingen selvfølge at det blir slik i fremtiden.

– Å produsere bildeler i høykostlan­det Norge er i seg selv krevende. Vi driver i en marginal bransje, og hvis det blir toll på varene vil det ødelegge for lønnsomhet­en, sier Jon Ola Ystgaard.

 ?? FOTO: MONA WIKØREN ?? Administre­rende direktør Jon Ola Ystgaard ved bildelfabr­ikken Aludyne Norway i Farsund er godt fornøyd med utviklinge­n, men innrømmer at brexit-saken i Stortbrita­nnia skaper litt ekstra hodebry.
FOTO: MONA WIKØREN Administre­rende direktør Jon Ola Ystgaard ved bildelfabr­ikken Aludyne Norway i Farsund er godt fornøyd med utviklinge­n, men innrømmer at brexit-saken i Stortbrita­nnia skaper litt ekstra hodebry.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway