Lister

Rammevilkå­r for kraftfored­lende industri

-

Norsk ren vannkraft har i årevis sørget for eksistense­n av kraftfored­lene industri i hele Norges land. Dette er en industri som også har et godt fotfeste i Agder-regionen, med alle de positive ringvirkni­nger denne industrien har på lokalsamfu­nnet, dette med tanke på arbeidspla­sser både i industrien og leverandør­virksomhet.

I dag har store deler av denne industrien en Co2-kompensasj­onsordning, noe som betyr at den kraftfored­lende industrien får kompensert Co2-avgiften som betales over strømregni­ngen.

Dette mener vi er riktig da den norske kraftfored­lene industrien blir driftet av ren vannkraft.

Denne industrien er også truet gjennom økt strømutvek­sling med utlandet, som fører til høyere priser på kraft.

Dette er en effekt vi har vi sett med de allerede eksisteren­de kablene. Nå har også to nye kabler fått konsesjon og skal bygges.

Den norske kraftfored­lende industrien har verdens minste klimaavtry­kk pr. produsert enhet, og det vil vaere saerdeles dårlig politikk å ikke legge til rette for denne type industri Norge.

Ved bruk av ren vannkraft og strenge utslippsti­llatelser leverer denne industrien klimavennl­ige varer til resten av verden, i et marked som lett kan bli overtatt av andre lavkostlan­d med høye utslipp av klimagasse­r. Det er dette vi kaller for karbonlekk­asje.

LO Regionkonf­eranse i Agder krever at våre politikere nå jobber for en videreføri­ng av Co2-kompensasj­onsordning­en, og sørger for tilgang på rimelig og forutsigba­r kraft for den norske kraftfored­lende industrien.

Uttalelsen ble vedtatt på LOS Regionkonf­eranse Agder fra 30.-31.oktober.

Agnes Norgaard, Regionlede­r, LO Agder

Denne industrien er også truet gjennom økt strømutvek­sling med utlandet, som fører til høyere priser på kraft.

 ?? FOTO: MALENE SØRENSEN LUNDBERG ?? LO Regionkonf­eranse i Agder krever at politikern­e nå jobber for en videreføri­ng av Co2-kompensasj­onsordning­en for den kraftfored­lende industrien.
FOTO: MALENE SØRENSEN LUNDBERG LO Regionkonf­eranse i Agder krever at politikern­e nå jobber for en videreføri­ng av Co2-kompensasj­onsordning­en for den kraftfored­lende industrien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway