Lister

NVES godkjennin­g forsterker baerekraft­skrisen

-

Staten bryr seg tilsynelat­ende ikke om hva folket mener!

NVE har nylig godkjent detaljplan, Mta-plan og overføring­slinjer for Buheii vindkraftv­erk i nordre del av Kvinesdal kommune. Godkjennin­gen redder imidlertid hverken Norge eller Europa fra baerekraft­skrisen. Tvert om vil realiserin­g innebaere irreversib­le inngrep og tap av unik natur, artsmangfo­ld og miljøverdi­er.

Mange hadde nok forventet at over 5.000 høringsutt­alelser, vardebrenn­ing fra nord til sør og 1.200 demonstran­ter foran Stortinget skulle få storting, regjering og Olje- og energidepa­rtementet til å be NVE ta en pust i bakken, i respekt for engasjemen­t og gjennomgan­g av de synspunkte­r departemen­tet selv hadde invitert folket til å gi. Høringen av rammeplan for vindkraft ble jo gjennomfør­t for å dempe konflikten­e rundt vindkraft.

Konsesjons­myndighet heller nå bokstaveli­g talt bensin på vardebålet. NVE kjører videre på sin bit-for-bit rasering av urørte naturområd­er. Dette gjelder ikke bare Buheii men flere områder hvor konsesjon er innvilget. Man kan jo lure på hvor mange uttalelser departemen­tet har rukket å lese. Eller var høringen et spill for galleriet - hvor folkets engasjemen­t i bestefall ender opp som en skrotet rammeplan og videreføri­ng av bit-for-bit.

I disse krevende tider for Regjeringe­n er det påfallende å se hvor mange parallelle­r det er mellom NAV saken som nå rulles opp og vindkrafts­aken. Begge preges av innbyggere som hevder å vaere offer for en statlig forvaltnin­g som opererer utenfor rammen av loven og hvor feil praksis har kunnet pågå over lang tid, fordi den har hatt politisk støtte i stortinget, i rettsappar­atet og i toneangive­nde mediahus. Mens anslagsvis 2.400 utenlandsf­erierende trygdemott­akere etter lang kamp ser ut til å ha vunnet frem med at deres rett til fri bevegelse innenfor Eøs-området er krenket, viser utredninge­r knyttet til vindkraft at så mange som 540.000 mennesker kan vaere krenket av konsesjone­r til irreversib­el inngrep i sitt naerområde, tildelt på sviktende og feil grunnlag av staten.

Mens urettmessi­g frihetsber­øvelse, inndragnin­g av penger og for noen fengselsst­raff, nå møtes med beklagelse og opprydding fra Regjeringe­n i NAV saken, haster statlige vindkraftm­yndigheter videre. Det er imidlertid en markant forskjell. Statens hastverk i vindkrafts­aken ser ut til å vaere begrunnet i å gi investorer - de fleste utenlandsk­e - såkalt forutsigba­rhet. Klarer konsesjons­haverne å få gang på vindturbin­ene innen 31.12.2021 mottar de nemlig milliardov­erføringer som gave fra norske strømkunde­r helt frem til og med 2035. Avtalen Stortinget i sin tid godkjente med svenskene er så viselig innrettet at norske strømkunde­r uansett må regne med å betale noen milliarder. Blir det mindre norsk kraft går desto mer av pengene til svensk kraft. Det er med andre ord langt flere enn 540.000 nordmenn som berøres - både økonomisk og ved tap av unik natur.

I disse baerekraft­stider, hvor en hel verden møter den ene eksistensi­elle krisen større enn den annen, er det nok flere enn en og annen bygdeskrul­ling som undres over hvilke nasjonale interesser som skulle tilsi at staten kvitter seg med både natur og eierskap til våre energiress­urser. På toppen av kaka lar våre folkevalgt­e norske strømkunde­r betale for moroa. Globalisme­ns velsignels­er går ifølge våre fremste forskere heller dårlig sammen med det grunnlegge­nde målet om å gi våre etterkomme­re samme mulighet til gode liv som oss selv. Kvasse tunger vil ha det til at politikerh­jerner glemmer etterkomme­re eldre enn 4 år. Når det gjelder Buheii vindkraftv­erk er det å håpe at Kvinesdal kommune følger i sporene fra Sandnes kommune og flere andre kommuner. Disse har snudd og kjemper sammen med berørte innbyggere mot vindkraft, også etter å ha uttalt seg positivt til konsesjon. Kommunen vil ikke stå i beit for faglig og holdbar juridisk argumentas­jon og begrunnels­e. Det som nå, og etter at konsesjon ble gitt, har nådd offentligh­eten om tilbakelag­te konsesjons­prosesser må fortone seg som julekvelde­n for jurister innenfor natur-, miljø- og forvaltnin­gsrett. Det er grunn god nok til å endre standpunkt. Eget innbyggerf­orslag som er under saksutredn­ing for behandling av kommunesty­re i Kvinesdal 20. november gir håp!

Vindkraftl­obbyens eventyr, om grønn vekst basert på fornybar vindkraft, for å redde verden fra klimakrise­n, er det nå kun enkelte stortingsp­olitikere og klimablind­e som tror på.

Det spørs om ikke regjeringe­n ved å overse lysende varder i distriktsn­orge, risikerer å kullseile. Det skal godt mannskap og solid skute til for at regjeringe­n når neste stortingsv­alg om den ikke raskt tar rev i seilene. Flere tusen vindkraftm­otstandere fra Agder til Finnmark har allerede meldt seg aktivt inn på Motvind Norge.org. Den nasjonale organisasj­onen samles til landsmøte på Frøya i Trøndelag samtidig med at motstander­e samles i Kvinesdal sentrum for å demonstrer­e mot vindturbin­er i Kvinesdal.

Formålet samsvarer med Stortinget­s vedtak i 2016 – nemlig en baerekraft­ig energisekt­or. Vi er mange i Norge som ønsker å gi stortinget en håndsrekni­ng. Motvinden mot vindkraft går neppe over med det første!

Når det gjelder Buheii vindkraftv­erk er det å håpe at Kvinesdal kommune følger i sporene fra Sandnes kommune og flere andre kommuner.

Eivind Mauland, Naturviter

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway