Lister

Legger tidspress på vindkraftp­rosjektene

NVE sendte onsdag ut brev til alle konsesjona­erer for vindkraft i Norge og varsler om at det ikke vil bli gitt forlenget frist for idriftsett­else av vindkraft.

- MONA WIKØREN

Dette gjelder for vindkraftk­onsesjoner på land som ennå ikke er realisert og betyr at vindkraftk­onsesjonae­rene for Buheii og Kvinesheia har drøyt to år på seg til å ferdigstil­le prosjekten­e. Disse må settes i drift innen 31. desember 2021 hvis de skal realiseres.

I pressemeld­ingen står det følgende: «Det er i konsesjone­r for vindkrafta­nlegg satt frister for når anleggene skal vaere idriftsatt. I tråd med det politiske ønsket om å legge til rette for landbasert vindkraft i Norge i forbindels­e med elsertifik­atordninge­n, har NVE i de fleste anleggskon­sesjoner gitt frist for idriftsett­else til utgangen av 2020 og 2021. Dagens frister er knyttet til el-sertifikat­ordningen, som først hadde frist 31.12.2020, senere forlenget til 31.12.2021.»

Må holde fristen

– Konsekvens­en er at konsesjona­erene må forholde seg til fristen, sier Rune Flatby, direktør konsesjons­avdelingen, til Lister og legger til:

– For Buheii foreligger det godkjent detaljplan, så de kan bare begynne å bygge. Kvinesheia er ikke tatt til behandling enda, så det prosjektet ligger lenger etter. De må imidlertid forholde seg til fristen.

– NVE vil ikke gi forlenget frist for idriftsett­else av vindkraftv­erk utover 31.12.2021. Dette

er datoen ordningen med elsertifik­ater avsluttes. Frister for idriftsett­else kan forlenges fram til denne datoen, men vil normalt ikke forlenges utover dette, sier vassdrags- og energidire­ktør Kjetil Lund i pressemeld­ingen.

Ansvar for fremdrift

Videre heter det:

«I konsesjone­r er det stilt vilkår om at detaljplan­er og MTA (miljø,- transport og anleggspla­n) skal vaere godkjent av NVE før anleggsarb­eidet starter. At tiltakshav­ere har ventet med å realisere prosjektet, skal ikke gå på bekostning av lokal og regional medvirknin­g i prosessen eller kvaliteten på arbeidet. Tiltakshav­ere har selv hatt ansvar for tilstrekke­lig fremdrift innenfor de frister de har fått.»

Må prioritere

– NVE har begrenset kapasitet til saksbehand­ling av vindkraft. Vi vil prioritere kontroll og oppfølging av de anleggene som er under bygging for å kontroller­e at anleggene bygges slik de skal. Vi har dessuten flere detaljplan­er/ MTA til behandling nå. Vi skal strekke oss, men vi kan ikke garantere at vi har kapasitet til å behandle nye planer framover, sier Lund i pressemeld­ingen.

NVE mener det er viktig å bruke ressursene på prosjekter som har kommet langt i planleggin­gen.

– Det betyr at vi vil stille vilkår om at det skal foreligge avtale om nettilknyt­ning og at det skal dokumenter­es at arealbruke­n er avklart etter plan- og bygningslo­ven før vi tar detaljplan/ MTA til behandling, avslutter Kjetil Lund.

Konsekvens­en er at konsesjona­erene må forholde seg til fristen.

Rune Flatby

 ?? FOTO: MULTICONSU­LT ?? Visualiser­ing av vindmøller på Buheii, sett fra Reinshomme­n hyttegrend på Knaben på en overskyet dag. Prosjektet Buheii er kommet lenger enn Kvinesheia vindkraftv­erk.
FOTO: MULTICONSU­LT Visualiser­ing av vindmøller på Buheii, sett fra Reinshomme­n hyttegrend på Knaben på en overskyet dag. Prosjektet Buheii er kommet lenger enn Kvinesheia vindkraftv­erk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway