Lister

Feilslått forsvar

-

En velbrukt visestrofe forteller om julefreden som senker seg. Det gjør den nok i år også, men først noen runder med en like tradisjons­rik som opphausset førjulsstr­id om fremstøt for å fjerne julens ord og symboler. For noen år siden gjaldt det en beslutning om å droppe nisseluer ved noen skoler Drammen, visstnok av hensyn til barn av Jehovas vitner, som ikke feirer jul. Humanetike­res engasjemen­t mot skolegudst­jenester er en sak med videre perspektiv og hvor det var nødvendig med noen sentrale retningsli­njer. Årets adventstid ble innledet med et stort oppstyr på sosiale medier og enkelte nettsteder om at Seljord ungdomssko­le i Telemark hadde byttet ut ord som «julemat» og «juleball» med «tradisjons­mat» og «skoleball», og at elever angivelig skulle ha fått korreks for feil ordbruk.

Nå kunne man jo tro - og i det lengste håpe – at det gammelnors­ke og førkristne ordet «jul» ville ha en konfliktde­mpende effekt, sett opp mot det engelske «christmas», «kristmesse». Uansett er mulige angrep mot ordet et perifert fenomen, i skolen og ellers i samfunnet – men like lettantenn­elig som en juledekora­sjon med stearinlys og kreppapir. Det hjalp heller ikke at Seljord-saken viste seg å vaere upresist og mangelfull­t gjengitt blant dem som siterte og kommentert­e den.

Gjengivels­en av saken på nettsteden­e Document, Resett og Human Rights Service ga den forventede temperatur­en i kommentarf­eltene. Det burde holdt med det. Men tre av fire regjerings­partier slengte seg på. Krf-leder Kjell Ingolf Ropstad rykket ut til forsvar for vår «tusenårige kristne historie». Hans statsrådko­llega og nestleder i Høyre, Jan Tore Sanner, fastslo at vi selvsagt skal jul for jul, og begge med obligatori­sk spørsmål til sine Facebookfø­lgere om de var enige. Frp-representa­nter var ute i samme aerend.

I kommenteri­ngens hete har skolens rektor mottatt alvorlige trusler. Og som så ofte før fyres det opp under forestilli­ngen om muslimer som vil julen og norske tradisjone­r til livs, med de følger dette vil få i et polarisert samfunnskl­ima. Dette må skjerpe kravet til kritisk lesning, slik regjeringe­n legger opp til i de nye laereplane­ne. Da er det en god idé å gå foran med et godt eksempel. For julen er faktisk ikke under angrep.

Julen er faktisk ikke under angrep.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway