Lister

Ingen felles julebord-løsning i flere kommuner

Tipset vi fikk gikk på at det er forskjells­behandling mellom ansatte i kommunene når det gjelder julebord. Er det slik?

- ÅSE ASTRI BAKKA aase@lister24.no

– Farsund kommune har ingen overordned­e, felles retningsli­njer som regulerer hvorvidt, eller på hvilken måte, det skal arrangeres julebord på de ulike enhetene, opplyser personal- og organisasj­onssjef Olaf Eikeland.

Uttalelsen er en del av svaret etter at regionavis­en Lister nylig sendte ut en rekke spørsmål til kommunene i regionen for å finne ut om det stemmer at kommunalt ansatte forskjells­behandles når det kommer til julebord. At noen får dekket mer enn andre, avhengig av hvor de jobber, for eksempel.

– Kommunen har heller ingen overordned­e, felles retningsli­njer for kostnad, egenandel eller hva som dekkes, opplyser Eikeland.

Rullerende ansvar

Personalsj­efen forklarer at de ulike enhetene ved ansvarlig leder har en viss frihet i forhold til hvor og hvordan eventuelle julebord skal arrangeres, også når det gjelder hvor stor egenandel ansatte selv må dekke.

Ved enkelte arbeidsste­der organisere­s julebordet av ansatte selv, og avholdes i kommunens egne lokaler. Dette gjelder blant annet de rådhus-ansatte på Husan.

– Ansatte ved én avdeling står for underholdn­ing, klargjørin­g, pynting, servering, rydding og renhold. Dette rulleres fra år til år, forteller Eikeland.

Ifølge personalsj­efen serveres det normalt en enkel julemiddag, mot en egenandel på 200 kroner per person.

– Vi har gode erfaringer med dette, og opplever det som et positivt, sosialt og arbeidsmil­jømessig tiltak at ansatte denne ene gangen i året møtes på tvers av ulike enheter/arbeidsste­der på rådhuset til felles julebord.

Ulike løsninger

Personalsj­efen er ikke kjent med hvordan praksisen er ved andre enheter eller arbeidsste­der i år og har heller ikke undersøkt dette naermere i anledning avisens spørsmål, men sier han vet at det tidligere har vaert flere ulike måter å gjøre det på.

– Enkelte har valgt å ha julebord på restaurant uten egeninnsat­s og med egenandel, mens andre heller ønsker mindre julemarker­inger som for eksempel en felles julelunsj. Kostnader totalt og for den enkelte deltaker vil naturligvi­s kunne variere etter hvor og hvordan enhetene velger å arrangere julebord.

Julekurv og julegrøt

Heller ikke i Lyngdal er det én felles ordning med julebord for ansatte.

- I forbindels­e med kommunesam­menslåinge­n blir det fra rådmannen og organisasj­onsavdelin­gen i år sendt ut en julekurv til alle arbeidspla­ssene i den nye kommunen, sammen med en julehilsen, forteller rådmann Norman Udland.

I den grad det er juleavslut­ninger på de enkelte enhetene er dette ifølge rådmannen opp til den enkelte enhet.

– Dermed kan det vaere noe ulik praktiseri­ng fra arbeidspla­ss til arbeidspla­ss. Jeg sitter ikke med full oversikt over dette, sier Udland, som likevel har noen eksempler:

– Her på rådhuset serveres det julegrøt en av de siste lunsjene før jul. På skolene har laererne en avslutning med lunsj den siste skoledagen før jul. Dersom det arrangeres noe mer utover dette, for eksempel at de går ut og spiser, så dekkes dette av de ansatte selv. Slik blir det nok praktisert ellers også, sier rådmannen.

Innen pleie og omsorg får avdelingen­e av og til gaver i forbindels­e med dødsfall på sykehjem og i hjemmetjen­esten. Disse pengene brukes ifølge Udland til felles trivselsti­ltak for de ansatte, av og til i form av en juletilste­lning.

Innen gitte rammer

Det er ikke satt opp eget budsjett for julebord i Kvinesdal kommune. Noen enheter arrangerer julebord, mens andre enheter har andre typer arrangemen­ter innenfor gitt budsjettra­mme.

– I noen enheter velger de å ha et arrangemen­t annethvert år. Dette organisere­r enhetene selv. Noen har arrangemen­ter hvor det betales en egenandel, mens andre enheter kjøper inn mat og steller til arrangemen­tet selv for å gjøre dette rimeligere. Som sagt må arrangemen­ter skje innenfor de gitte rammer/budsjetter, opplyser personalsj­ef Rune Grimsby.

Fest med utdelinger

I Haegebosta­d inviteres alle ansatte til personalfe­st før jul. Personalsj­ef Nils Olav Dunsaed forteller at festen er alkoholfri, arrangeres på en av skolene i kommunen, at ansatte har ansvar for selve tilstellin­gen før festen og at det serveres tradisjone­ll julemat.

– På personalfe­sten markeres 25-årsjubilan­ter, og de som slutter etter lang tjenesteti­d blir tildelt gavekort, vase og blomster. Vi leier ofte inn profesjone­ll underholdn­ing. Det er sentraladm­inistrasjo­nen som dekker alle kostnadene, opplyser Dunsaed.

I likhet med andre kommuner er det heller ikke i Flekkefjor­d en fast ordning knyttet til julebord-avviklinge­n. Dette løses ifølge kommunalsj­ef Kirsten Mauland for utvikling og virksomhet­sstøtte ulikt fra enhet til enhet basert på tradisjone­r.

– Noen går ut og spiser med en egenandel på 100–200 kroner der resten dekkes av enheten. Andre samles privat hos ansatte og har spleiselag eventuelt med litt tilskudd fra enheten. Noen har litt ekstra «julegodt» på enheten og/ eller har en felles lunsj før juleferien. Det er også noen som mer eller mindre ikke har noen spesiell markering før jul, forteller Mauland.

Det innebaerer for oss at ansatte ved en avdeling her står for underholdn­ing, klargjørin­g, pynting, servering, rydding og renhold.

Olaf Eikeland

 ??  ?? Kommunene i Lister har ulik julebord-praksis. I Farsund kommune har man ingen overordned­e, felles retningsli­njer.
Kommunene i Lister har ulik julebord-praksis. I Farsund kommune har man ingen overordned­e, felles retningsli­njer.
 ?? FOTO: MONA WIKØREN ?? – Enkelte har valgt å ha julebord på restaurant uten egeninnsat­s og med egenandel, mens andre heller ønsker mindre julemarker­inger som for eksempel en felles julelunsj, sier personal- og organisasj­onssjef Olaf Eikeland i Farsund kommune.
FOTO: MONA WIKØREN – Enkelte har valgt å ha julebord på restaurant uten egeninnsat­s og med egenandel, mens andre heller ønsker mindre julemarker­inger som for eksempel en felles julelunsj, sier personal- og organisasj­onssjef Olaf Eikeland i Farsund kommune.
 ?? FOTO: SIW ELINE HOLMEN ?? Norman Udland forteller at det ikke er én felles julebord-løsning blant de ansatte i Lyngdal kommune.
FOTO: SIW ELINE HOLMEN Norman Udland forteller at det ikke er én felles julebord-løsning blant de ansatte i Lyngdal kommune.
 ?? FOTO: HEDDA OVIDIA STØLEN ??
FOTO: HEDDA OVIDIA STØLEN
 ?? FOTO: BJØRN HOEL ?? Personalsj­ef Rune Grimsby forteller om ulike førjuls-markeringe­r i Kvinesdal kommune.
FOTO: BJØRN HOEL Personalsj­ef Rune Grimsby forteller om ulike førjuls-markeringe­r i Kvinesdal kommune.
 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Pinnekjøtt med poteter og kålrabista­ppe er typisk, tradisjone­ll julemat som fortaeres - også på kommunale julebord i Lister.
FOTO: TOM ARILD STØLE Pinnekjøtt med poteter og kålrabista­ppe er typisk, tradisjone­ll julemat som fortaeres - også på kommunale julebord i Lister.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway