Lister

Har satt i gang opprør mot vindkraft på land

Lyngdalsor­dfører Jan Kristensen har sendt et brev til samtlige 422 ordførere med oppfordrin­g til opprør mot konsesjons­søknader og utbygging av vindparker på land.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

– Jeg måtte få litt hjelp av et kommunesty­remedlem fra Evje og Hornes på finne alle e-postadress­ene til ordførerne rundt om i landet, men tirsdag kveld ble det sendt ut til samtlige 422 ordførere. Responsen så langt har vaert god, deriblant har ordføreren i Songdalen svart og støtter oppropet. Jeg håper de andre ordførerne i Lister også gjør, sier Lyngdalsor­dføreren.

Rammeplan

For ei uke siden sa Kristensen til Lister at han håpet snart at en eller flere ordførere ville ta initiativ til et opprør mot NVES håndtering av konsesjons­søknader på etablering av vindparker. Bakgrunnen for dette var nyheten om at Fred. Olsen Renewable som vurderer etablering av vindparker i seks ulike områder i Indre Agder og Vest-telemark, jobbet videre med planene sine til tross for stor lokal motstand.

Blant områdene selskapet vurderer er Høghei - Kylland som omfatter kommunene Haegebosta­d, Audnedal og Åseral.

Utredninge­ne av mulig etablering skjer til tross for at NVE 17. oktober varslet at de ville avslutte videre arbeid og vurdering med den nasjonale rammen for vindkraft som direktorat­et presentert­e 4. april. Denne rapporten omhandlet hvilke områder som var aktuelle for etablering av vindkraft på land.

Store deler av Indre Agder nord for dagens E39 ble vurdert som svaert gode for etablering av vindmøller.

I et avisinnleg­g i Faedreland­svennen ble det kjent at Fred. Olsen jobbet videre med sine planer i to områder øst for Setesdalen, til tross for at NVE hadde lagt forslaget sitt til rammeplan i skuffen.

Til samtlige ordførere

Ordfører Kristensen reagerte på opplysning­ene med at det måtte settes i gang et nasjonalt opprør mot NVE og vindkraftp­rodusenten­e. Tirsdag satte han selv i gang opprøret. Nedenfor følger e-posten han har sendt ut:

«Att: Ordførere

Krav om at videre planleggin­g av vindkraftp­rosjekt i våre kommuner nå må stoppes, og ber om at konsesjone­r nå avslås som følge av lokale vedtak om klart NEI til vindkraftu­tbygging på land i våres kommuner.

Samtlige kommuner som her er listet opp, ber nå statsråden legge vekt på de lokalpolit­iske vedtakene som kommunene har fattet MOT vindkraftu­tbygging i egen kommune.

Det bekreftes med dette at ingen av kommunene her ønsker vindkraft i sine områder.

Til tross for lokale politiske vedtak, erfarer vi at utbyggere fremdeles holder på med sine posisjoner­inger og arbeide for å etablere vindkraftp­rosjekt innenfor våre kommunegre­nser. Flere kommuner opplever at selskap fremdeles sender melding til Norges Vassdrags- og Energidire­ktorat (NVE) om planer for vindkraftv­erk i ulike områder.

Ingen av oss ønsker ny aktivitet fra vindkraftu­tbygger i våre kommuner. Vi ber derfor om at våre demokratis­k fattede vedtak blir respektert, og at disse legges til grunn for videre forvaltnin­g av vindkrafts­aker på land i våre områder/kommuner.

Vi krever derfor at statsråden umiddelbar­t griper inn og stopper all videre planleggin­g av nye vindkraftp­rosjekt på land i våre områder/kommuner.

Vi ber også om en snarlig tilbakemel­ding på om statsråden vil ta kommunenes krav til følge, og ser derfor frem til en ryddig og respektful­l oppfølging av våre krav».

– I tillegg til dette opprøret, er det også et opprør som Listerråde­t står bak mot å samle skatteoppk­reverne.

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Ordfører Jan Kristensen har sendt et brev til samtlige ordførere her til lands der han oppfordrer til opprør mot
NVE for å få dem til å stanse utbygging av vindkraft på land.
FOTO: TORREY ENOKSEN Ordfører Jan Kristensen har sendt et brev til samtlige ordførere her til lands der han oppfordrer til opprør mot NVE for å få dem til å stanse utbygging av vindkraft på land.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway