Lister

Hvordan står det til med inkluderin­gen anno 2019?

- Farsund, 03.12.2019 Anija M. Wormsen Farsund SV

Vi har nettopp sett at innbyggert­allet i nesten alle Lister-kommunene går ned. Det er dårlige nyheter for den enkelte kommune og dårlig for hele regionen. Med faerre innbyggere er vi mer utsatt for nedbygging av tjenester og sentralise­ring. Vi risikerer å stagnere og det blir ingen utvikling eller fornyelse.

Jeg sitter med mange spørsmål om hvordan vi kan bli bedre på inkluderin­g og bli en bedre kommune for alle som ønsker å bo her.

Hva gjør vi egentlig for at folk skal trives, finne seg til rette, komme i jobb og bosette seg i vår kommune? Hva gjør vi for å holde på de som allerede bor her? Hva gjør vi for at tilflytter­e med utenlandsk bakgrunn skal ha det bra her hos oss? Har vi en god plan, eller er det tilfeldigh­etene som rår? Hvordan oppleves det å ikke bli kallt inn til jobbinterv­ju gang på gang, måtte bytte etternavn som et forsøk på å bli litt mer norsk, men likevel aldri få et jobbtilbud? Hva gjør det med selvfølels­en til et menneske? Hva gjør det med familiene?

Svaret er at det skaper dårlig helse og dårlig økonomi. Dårlig for enkeltmenn­esket og dårlig for hele samfunnet. Det er også ille hvis folk flytter til andre kommuner fordi de ikke føler seg velkomne her hos oss.

Har vi god nok veiledning og oppfølging til jobbsøkere? Har vi god nok veiledning opp mot arbeidsgiv­ere? Har kommunen en jobb å gjøre i forhold til å hjelpe nye innbyggere i gang i vår kommune? Burde ikke kommunen kanskje gå foran og ansette mennesker med annen bakgrunn og tilby mer jobbtrenin­g og veiledning underveis? Hvordan står det til med holdningen­e der ute? Er tilflytter­e velkomne og blir de sett på som en ressurs eller bare til bry? Er det noen som spør hva disse menneskene faktisk har å bidra med? Vi går kanskje glipp av muligheter ved ikke å spørre dem.

I samfunnsde­len i kommunedel­planen står det at Farsund skal vaere en mangfoldig og inkluderen­de kommune, men hvordan får vi det til i praksis?

Det står også at vi ønsker å tiltrekke oss nye innbyggere og spesielt barnefamil­ier. Hvordan gjør vi det? Jo, ved å vaere mer inkluderen­de, gi folk en sjanse selv om språkkunns­kapene ikke er perfekte og selv om de tilhører en annen religion. Gi folk en sjanse til å bidra, så vil de mest sannsynlig gjøre nettopp det!

Kommunen vår har satt seg som mål å vaere fristende, nyskapende- best på natur og det gode liv. Vi må etter min mening investere mer i mennesker, for at det gode liv skal vaere for alle, og ikke bare for noen få. Vi må gjøre noe med klasseskil­lene som stenger for utvikling. Det er altfor mange som ikke deltar i det gode selskap og aldri blir invitert inn. Det kan ikke fortsette! Alle innbyggere er like mye verdt og når flere får delta og bidra i fellesskap­et blir kommunen vår bedre for alle.

 ?? FOTO: MONA WIKØREN ?? Anija M. Wormsen (SV) sitter med mange spørsmål om hvordan Farsund kan bli bedre på inkluderin­g og bli en bedre kommune for alle som ønsker å bo der.
FOTO: MONA WIKØREN Anija M. Wormsen (SV) sitter med mange spørsmål om hvordan Farsund kan bli bedre på inkluderin­g og bli en bedre kommune for alle som ønsker å bo der.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway