Lister

Menneskene og naturen

-

Mange protestere­r mot vindmøller i landet, angivelig av hensyn til naturen. Jeg mener at den største trusselen mot naturen er menneskene.

Menneskene­s påvirkning av naturen i Norge er formidabel. 6.000 nye fritidsbol­iger bygges årlig i norsk natur. 7 millioner fugler drepes årlig av huskatter i Norge. 18 viltpåkjør­sler skjer hver eneste dag i Norge. 100-tusenvis av ryper felles årlig av nesten 50 tusen rypejegere. Likevel er det vindkraftu­tbygging med knapt 700 vindturbin­er i Norge som får skylda for å bygge ned og ødelegge norsk natur.

Jeg har forståelse for de som protestere­r mot vindkraft på grunn av det visuelle inntrykket, men når det gjelder å bevare naturen så er det mange andre måter vi

Det verste er at dette er i ferd med å bli en akseptert kystkultur der ungdommen laeres opp til at det ok å stjele.

mennesker kan bidra til det; Hver og en av oss kan tenke seg om før en begår inngrep som jakt og fiskeri. Hva er viktigst – å fange mest mulig på bekostning av fellesskap­et, eller å drive baerekraft­ig til beste for alle?

Hvordan menneskene tolker og praktisere­r regelverke­t for jakt og fiske er ikke enkelt å følge opp for myndighete­ne. Regelverke­ts hensikt er som regel å begrense fangsten, men det ser ut til at mange velger å tolke regelverke­t på en annen måte, spesielt når det gjelder antall lovlige teiner i hummerfisk­et. Jeg mener at de som med vitende og vilje fisker med mer enn de lovlige 10 teiner per båt/ person, stjeler fra felleskape­t. Det verste er at dette er i ferd med å bli en akseptert kystkultur der ungdommen laeres opp til at det ok å stjele.

Nils Olav Vågen, Hidrasund

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway