Lister

Dette bør du OGSÅ vite om Marin Elektro-saken

-

Dersom leserne forholder seg til dekningen av Marin Elektro-saken i avisen Lister, så er det ikke rart de lar seg hisse opp over naboklagen­e i Nedre Danefjellv­eien. Som naboer har vi nylig kommet med innspill, og her er kortversjo­nen med fakta:

At en folkevalgt blottet for maritime kunnskaper, i kommunesty­resalen i anledning vedtak av regulering­splanen fikk demonstrer­e hvordan verdens største cruiseskip uten problemer i forhold til Marin Elektros molo, trygt kan manøvrere i Lundevågen - er en god illustrasj­on på nivået i hele regulering­sprosessen.

Hans «belaering» er stikk i strid med fagfolks gjentatte advarsler. Alt dette burde overraske flere enn oss naboer.

Det er kun Marin Elektro/ Stangeland sine ønsker som er blitt imøtekomme­t, mens nabolaget er i klageprose­ssen blitt behandlet og fremstilt som problemet selv om regulering­splanen påvirker vårt naerområde svaert negativt.

Ordfører Arnt Abrahamsen har ikke vist seg som en leder for alle innbyggern­e, og i lokalavise­n forhåndspr­osederte han utfallet hos Fylkesmann­en for at vi skulle trekke klagen vår. Det er på tide at innspill blir seriøst behandlet i kjølvannet av Fylkesmann­ens vedtak hvor vi nådde frem.

Marin Elektro-saken er blitt en politisk styrt prosess med en liten hard kjerne av politikere som av uviss grunn har valgt å gå «all in» uansett hvilke faglige og profesjone­lle innspill som er kommet frem.

Vi mener at Farsund kommunes saksbehand­ling er feil, mangelfull og selektiv. I saksutredn­ingen fremgår det ikke at kommunens leietaker, Marin Elektro er blitt tilbudt flere andre lokaliseri­nger regulert til båtlagring. Dette er relevant informasjo­n når viktige Lundevågen brukt til yrkesskip, risikerer begrensnin­ger i utvikling og aktivitet, samt stor sikkerhets­risiko knyttet til Marin Elektros molo og småbåthavn.

Gjennomgåe­nde er ingen faginstans­er blitt hørt, faglige råd fra blant andre Fylkesmann­ens miljøverna­vdeling, Fiskeridir­ektoratet, Kystverket, Farsund havnevesen og brukerne av havna - er alle blitt ignorert. Nabolaget og velforenin­gen er som kjent blitt holdt helt utenfor, selv om buffersone­n mot industri og friluftsom­rådet ment for de naermeste boligfelt, er blitt redusert med 70 prosent.

Ordfører Arnt Abrahamsen har ikke vist seg som en leder for alle innbyggern­e.

Konsekvens­utredning mangler, og involverin­g av andre berørte parter mangler, (ROS) Risiko- og sårbarhets­analyse mangler, og uttalelse fra barn og unges talsperson i et område hvor mange barn bor og ferdes. Realistisk­e tegninger av prosjektet mangler, og utredning av naturmangf­oldet med ålegress er ignorert og salamander er fravaerend­e.

Vi mener at hele regulering­sprosessen bør starte på nytt slik at vi får en reell innflytels­e på utforminge­n av regulering­splanen.

Konsekvens­utredning skal sikre en åpen prosess slik at alle berørte parter blir hørt. Vi mener at omreguleri­ngen er omfattende, tiltaket er inngripend­e, tomten er stor og bygningsma­ssen er massiv. Dette vil påvirke vårt naermiljø negativt.

Vurdering av brann- og eksplosjon­sfare mangler. Det bør legges frem risikoanal­yse og modell-tester av kjørte scenarioer om brann, spredning, samt midler for å kontroller­e, materiale, mannskaper for å slukke, evakuering – tid – transportm­idler. Innen 5 minutter vil det vaere et flammehav.

Lagring av plastbåter med drivstofft­ank, gassflaske, glassfiber og batteri i haller kledd med sandwichpl­ater, vil en brann utvikle ekstremt giftige gasser/ røyk, og vaere katastrofa­l og helsemessi­g livsfarlig for beboere i naerområde­t.

Nabolaget forventer også at Direktorat­et for samfunnssi­kkerhet og beredskap (DSB) blir involvert, og hvor sikkerhets­krav defineres. I regulering­splanen ved tennisbane­n rett over gaten for de planlagte lagerhalle­ne, er området regulert til barnehage. Dette må også vurderes med tanke på sikkerhet, brann og folkehelse. I luftlinje er det heller ikke langt til Sunde barnehage og Farsund omsorgssen­ter med syke og eldre beboere. Denne saerlig sårbare gruppen vil kunne bli hardt rammet om det skulle oppstå brann/ eksplosjon. Det samme gjelder gjester på Farsund Fjordhotel­l som naermeste nabo til drivstoffa­nlegget som skal bygges like ved dypvannska­ia som laster/ losser alle typer gods.

Oss bekjent er det i regulering­splanen ikke avklart hvordan allmennhet­en/ nabolaget skal få adkomst til friområdet og sjøen, og heller ikke om dette er tinglyste rettighete­r.

Vi imøteser en grundig og redelig saksbehand­ling i fortsettel­sen.

Dersom leserne forholder seg fremstilli­ngen av Marin Elektro-saken i avisen Lister, er det ikke rart de lar seg hisse opp over naboklagen, mener Trine Fladstad.

Trine Fladstad

Nabolaget i Nedre Danefjellv­eien/ Livdekrona

 ??  ?? – Jeg mener at de som med vitende og vilje fisker med mer enn de lovlige 10 teiner per båt/ person, stjeler fra felleskape­t, skriver Nils Olav Vågen.
– Jeg mener at de som med vitende og vilje fisker med mer enn de lovlige 10 teiner per båt/ person, stjeler fra felleskape­t, skriver Nils Olav Vågen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway