Lister

Vakre fuglebilde­r av plastsøppe­l fra havet

På Lista fyr laerer skoleeleve­r fra Lyngdal og Farsund hvordan de kan lage vakre kunstverk ved hjelp av plastsøppe­l fra havet.

- SVEIN MORTEN HAVAAS svein.morten@lister24.no

Frem til 16. desember får 800 elever fra 5.-7. trinn møte kunstnerdu­oen Prestgaard/ Andersen og delta på workshopen «Verken fugl eller fisk – i et hav av plast».

Arrangør er Den kulturelle skolesekke­n i Vest-agder og Besøkssent­er våtmark Lista.

Siden 2010 har mer enn

15.000 barn og unge deltatt på workshops med kunstnerne Kari Prestgaard og Astor Andersen. Duoen reiser landet rundt for å bevisstgjø­re kommende gerenerasj­oner om hvordan den livsfarlig­e plastsøpla påvirker dyrelivet langs kysten.

– Vi har et ansvar for å ta vare på den sårbare Listanatur­en og ikke bare vise den fram. Her tror vi kunstnere kan bidra med nye og overaskend­e perspektiv­er og løsninger, sier Pål Hals, daglig leder ved Lista Fyr og Besøkssent­er våtmark Lista.

Engasjemen­tet vokser

– Vi ser at engasjemen­tet og kunnskapen blant de unge vokser dag for dag. For 10 år siden måtte vi kjempe litt for å overbevise ungene om at plast i havet var et problem. I dag vet alle hva det handler om og mange barn er engstelige. Vår oppgave er å gi elevene troen på at plastforsø­pling kan bekjempes. På to timer får elevene oppleve hvordan en haug med plastsøppe­l fra havet kan bli til en vakker vipe, en flott skarv eller en stolt stokkand. Vi oppfordrer elevene til å bruke fantasien og lete etter muligheter og løsninger, sier kunstner og pedagog Kari Prestgaard.

Alle kan gjøre litt

– Barn som vokser opp i dag må belage seg på å rydde strender for plast så lenge de lever. Barna deler skjebne med fuglene våre. Langs hele kysten sliter sjøfugler og kystnaere arter med plastforsø­pling. 90 prosent av alle sjøfugler i verden har plast i magen. Millioner av fugler dør på grunn av plastsøppe­l hvert år. Å lage kunst av plastsøppe­l løser ikke problemet, men vi liker å tenke at vi styrker barna i troen på at det nytter å gjøre noe. Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt, sier Astor Andersen.

 ?? FOTO: PRESTGAARD/ANDERSEN ?? Fra en av de andre arbeidssta­sjonene der elevene lager hvert sitt kunstverk, enten fantasifug­l eller fantasifis­k.
FOTO: PRESTGAARD/ANDERSEN Fra en av de andre arbeidssta­sjonene der elevene lager hvert sitt kunstverk, enten fantasifug­l eller fantasifis­k.
 ?? FOTO: PRESTGAARD/ANDERSEN ?? Elever fra 6. klasse ved Berge barneskole i Lyngdal lager en Kvinand av plastsøppe­l. Det hele skjer ved Lista fyr.
FOTO: PRESTGAARD/ANDERSEN Elever fra 6. klasse ved Berge barneskole i Lyngdal lager en Kvinand av plastsøppe­l. Det hele skjer ved Lista fyr.
 ?? FOTO: PRESTGAARD/ANDERSEN ?? Sandlo, laget av plastsøppe­l - med 6. klassetrin­n ved Farsund barneskole.
FOTO: PRESTGAARD/ANDERSEN Sandlo, laget av plastsøppe­l - med 6. klassetrin­n ved Farsund barneskole.
 ?? FOTO: PRESTGAARD/ANDERSEN ?? Vakker fugl - laget av plastsøppe­l og av skoleeleve­r.
FOTO: PRESTGAARD/ANDERSEN Vakker fugl - laget av plastsøppe­l og av skoleeleve­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway