Lister

Kan koste 70 millioner

Ny vei til Lyngdal havn og Svenevik med gang- og sykkelsti og nytt vannog avløpsnett kan koste opp mot 70 millioner kroner.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

Det viser et notat som plankontor­et i Lyngdal kommune sammen med Asplan Viak har utarbeidet, og som Lister har fått tilgang til.

I Listerpakk­en

Gjennom flere tiår har både brukerne av Lyngdal havn og beboerne på Svenevik ønsket seg en ny og langt mer trafikksik­ker vei til erstatning for dagens tildels smale, bratte og uoversiktl­ige Hogganstie­n.

Siden oppstarten på Listerpakk­en, har ny vei til Lyngdal havn ligget inne som et av prosjekten­e som skulle prioritere­s.

Vest-agder fylkeskomm­une som eier og drifter fylkesveie­n, har satt av 25 millioner kroner av midlene som er samlet inn via bommene i Lister til utbedring av denne veien og fylkesvei 43 i 2021.

Gang og sykkelsti

I februar 2018 ble beboerne og grunneiern­e langs fylkesveie­n fra Kvs-lyngdal til Eigeråsvei­en orientert om hvordan en kan få bukt med trafikkpro­blemene i området. Ikke minst for de myke trafikante­ne i området, ved at en tar dagens Hogganstie­n og stenger denne for biltrafikk og gjør den om til gang- og sykkelvei.

Person- og nyttekjøre­tøy ble foreslått ledet på en ny fylling i sjøen mellom Agnefest og Holmsundet. I forslaget lå også muligheten for å utvide havneområd­et med en ny kai.

Utfordring­en med dette forslaget var at det ville kreve store mengder stein som måtte legges på sjøbunnen. Videre er det reist usikkerhet om sjøbunnen vil klare å holde vekten av steinmasse­ne.

Det som til sjuende og sist stanset dette forslaget var prisen, som trolig ville beløpe seg til over 150 millioner kroner.

Oppstart i 2020

Kommunen har i stedet valgt å gå for en lav bru på utsiden av dagens Hogganstie­n. Denne vil bli om lag 280 meter lang, og er ifølge beregninge­r fra kommunen og Asplan Viak kalkulert til 25 millioner kroner. Arbeidet på denne brua, sammen med ny avkjørsel mellom Agnefestve­ien og Svenevigve­ien, kan komme i gang i 2021.

I 2020 kan bygging av en 550 meter lang gang- og sykkelsti langs Agnefestve­ien bli utført. Gang- sykkelstie­n helt til Ytre Svenevik kan vaere fullført i 2023.

Samtidig med bygging av ny vei og gang- og sykkelvei, vil kommunen også utbedre vannog avløpsnett­et til Svenevik. Dagens vannrør stammer fra slutten av 1960-tallet og begynnelse­n av 1970-tallet, og er ikke dimensjone­rt for bolig- og befolkning­sutvikling­en som har skjedd i området de siste 50 årene.

Et nytt renseanleg­g til erstatning for dagens i Holmsundet til 15 millioner kroner kan stå ferdig i 2022, samtidig med at veien står ferdig.

 ?? FOTO: ILLUSTRASJ­ON, LYNGDAL KOMMUNE ?? Slik kan ny vei til Lyngdal havn og Svenevik bli plassert i terrenget. Samtidig med bygging av ny vei ønsker Lyngdal kommune å legge nytt vann- og avløpsnett og rensestasj­on i området.
FOTO: ILLUSTRASJ­ON, LYNGDAL KOMMUNE Slik kan ny vei til Lyngdal havn og Svenevik bli plassert i terrenget. Samtidig med bygging av ny vei ønsker Lyngdal kommune å legge nytt vann- og avløpsnett og rensestasj­on i området.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway