Lister

Mannens verk får nytt liv ved Under

I tillegg til fisk, tang og tare kan man nå s eseks gigantiske granittsøy­ler fra vinduet på under vanns restaurant­en Under. – Kunsten får leve videre, sier kunstneren­s enke.

- MARIANNE FURUBERG, LINDESNES

Fredag ble seks gigantiske søyler senket ned utenfor under vanns vinduet på restaurant­en Under på Båly. Søylene er laget av avdøde kunstner Bård Breivik, og har stått på Torgallmen­ningen i Bergen i over 20 år. Det ble bestemt at søylene skulle byttes ut etter at flere av dem begynte å slå sprekker.

– De nye søylene er laget av stål og er produsert i Kina, men de ble ferdigstil­t av min mann før han døde, sier Lene Midlingjen­ssen.

Hun er enken etter Breivik, og har stått i bresjen for å gi granittsøy­lene en verdig avslutning.

– Bergen kommune ville destruere dem og lage sand av dem. De ønsket ikke at de skulle settes opp andre steder, da de har begynt å falle fra hverandre, sier Midling-jenssen.

Skaper liv

Enken fikk derfor ideen om å senke søylene i havet, slik at de fikk en verdig avslutning og også ble gjenstande­r for gjenbruk.

– De vil fungere som et kunstig rev hvor fisker kan gjemme seg, og alger kan vokse, forklarer hun.

Da hun hørte om byggingen av under vanns restaurant­en visste hun umiddelbar­t at hun ønsket at noen av søylene skulle senkes der. Fire av søylene skal plasseres utenfor Gulen Dykkesente­r, og de resterende ønsker hun å få senket i Lofoten og ved Os.

– Alle stedene skal ha kvalitet, og jeg ønsker at det skal bringe fokus på livet i havet, sier hun.

Kunstneren­s død

Kunstner Bård Breivik døde av kreft for nøyaktig fire år siden, i 2016, og det var etter hans død at Midling-jenssen fikk ideen om at søylene kunne vaere til nytte selv etter sin tid som kunst.

– Jeg er ganske sikker på at han hadde likt det. Han hadde satt pris på gjenbruk s perspektiv­et, og at det skapes noe også etter hans bortgang, sier hun.

I tillegg til søylene vil en rekke av kunstneren­s skulpturer stilles ut på et lite galleri på Lindesnes Havhotell. Der vil det også vaere informasjo­n om søylene, kunstneren og historien bak.

Den kunstneris­ke delen

De vil fungere som et kunstig rev hvor fisker kan gjemme seg, og alger kan vokse.

Lene Midling-jenssen

Søylene er plassert slik under vann at de ligger som en sti fra fjellet og forbi vinduet under vann. På den måten kan det gjøre at fiskene tør å bevege seg mer ut foran vinduet.

– Fiskene liker ikke å svømme over hvite strender, men med denne stien vil de føle seg tryggere, sier Stig Ubostad, en av brødrene bak Under.

Han er svaert fornøyd med at den kunstneris­ke delen av restaurant­en kan videreføre­s på en slik måte.

– Kunst under vann vil hele tiden vaere i endring. Vaeret tar godt, samtidig som det vokser liv på det, sier Ubostad.

I tillegg til søylene fra den norske kunstneren har også en skulptur av den australske av Jason decaires Taylor fått plass utenfor Under.

– Han er en av de fremste på under vanns skulpturer, og hans kreasjon er med på å skape magi sammen med søylene etter Breivik, sier Ubostad.

Søylene er ikke veldig synlig fra vinduet, men det er også meningen.

– Det er like mye en følelse av at de ligger der, som at man faktisk kan se det, understrek­er han.

 ??  ??
 ?? FOTO: ERLEND HADDELAND/MEDIA SØR ?? Seks søyler på 4,5 tonn er senket utenfor Under på Båly, Lindesnes.
FOTO: ERLEND HADDELAND/MEDIA SØR Seks søyler på 4,5 tonn er senket utenfor Under på Båly, Lindesnes.
 ??  ?? Lene Midling-jenssen er glad for at ektemannen­s søyler får en verdig «begravelse» til havs.
Lene Midling-jenssen er glad for at ektemannen­s søyler får en verdig «begravelse» til havs.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway