Lister

Sluttet etter 43 år i isbransjen

Etter å ha vaert isbil-sjåfør i nesten 43 år, pensjonert­e Teis Aunevik seg ved nyttår.

- OLAV HOEL olav.hoel@lister24.no

– Jeg begynte med is hos Kolbjørnse­n Engros i Lyngdal 16. mars 1977, som i tillegg til mange andre ting blant annet hadde agentur med Diplom-is. I tillegg til isen hadde vi med pølser, pølsebrød og kalkun til jul og en del frossenvar­er. Den gang hadde vi salg fra bilen, og gikk inn til kunden for å se hva han trengte og lesset på det vi trodde kom til å gå i løpet av en dag og litt til, sier Aunevik.

Forandring­er

Den gang kjørte han mest i Lyngdal, Kvinesdal, Flekkefjor­d, Hidra og Sirdal. Han legger ikke skjul på an han trivdes godt der, men i 1997 valgte derimot Diplom-is å stå for distribusj­onen selv, og han valgte å følge med over til dem, hvor han ble vaerende frem til nyttår.

– Disse årene har vaert interessan­te, men måten å jobbe på har jo forandret seg veldig. Til å begynne med var det jo salg fra bilen, men nå er det slik at bestilling­ene mange ganger går av seg selv ved at varene scannes og systemet gir beskjed når det er tid for å bestille mer, sier Aunevik.

I Diplom-is måtte han derimot til Lillesand for å laste opp varene i lastebilen før han begynte å kjøre vestover. Da hadde varene han skulle levere allerede blitt pakket ferdig i Brevik dagen i forveien.

– Jeg hadde isbilen stående hjemme, så da kjørte jeg hjemmefra klokken seks om morgenen for å laste i Lillesand før jeg kjørte tilbake. Da begynte jeg gjerne å jobbe i Søgne eller Mandal, og kunne ha litt forskjelli­ge ruter dag for dag derfra, sier Aunevik.

– Saerdeles kundevennl­ig

I løpet av alle disse årene har han levert is til mange lokale aktører. Ifølge Ådne Fardal Klev, som tipset Lister om Auneviks pensjonsav­gang, skal han ha vaert godt likt blant kjøpmennen­e og beskriver han som en hedersmann.

– Såvidt jeg vet har han vaert is-mann mer og mindre hele yrkeslivet. Jeg kjenner ham fra arbeidssit­uasjonen da han har levert is til Lyng Kiosk i de siste halvannet året der vår datter har vaert daglig leder. Han har vaert en saerdeles kundevennl­ig person, alltid blid og rolig selv på hektiske sommerdage­r da issalget går for fullt. Han vil bli dypt savnet i sin funksjon, og jeg vet flere han leverte is til er av samme oppfatning, skriver Fardal Klev.

– Det er selvføleli­g hyggelige ord. Samtidig vil jeg også si at kjøpmenn og butikkfolk er veldig hyggelige, så det er alltid flott å komme rundt, sier Aunevik.

Han legger ikke skjul på at det kunne bli lange dager som isbil-sjåfør, spesielt rundt 17. mai og om sommeren. Selv om han kommer til å savne jobben, så legger han ikke skjul på at det også skal bli godt å bruke tiden på andre ting fremover

– Nå blir jeg 65 år i år, og jeg tenker å bruke mer tid på å jobbe i egen skog og vaere litt mer bestefar. Jeg har 10 barnebarn, så jeg håper å kunne bruke mer tid på dem som pensjonist. Det skal også bli litt godt å slippe å jobbe på kveldene om sommeren, men heller dra ut på sjøen og kose meg med det jeg har lyst til, sier Aunevik.

 ??  ??
 ?? FOTO: OLAV HOEL ?? Teis Aunevik har vaert med på å fylle opp mange frysere som dette opp gjennom.
FOTO: OLAV HOEL Teis Aunevik har vaert med på å fylle opp mange frysere som dette opp gjennom.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway