Lister

Rekordøkni­ng i jula

Senterlede­r Tom Andreas Hestår i Handelspar­ken i Lyngdal kan melde om en økning i julehandel­en på mellom fem og seks prosent. Det er trolig rekord. Også i de øvrige Lister-kommunene er man fornøyd.

- BJØRN HOEL bjorn@lister24.no

Det forteller senterlede­r Tom Andreas Hestås.

– Jeg mangler forsatt tall fra noen få butikker, men det jeg likevel kan si er at de fleste har hatt en økning. Det skyldes blant annet at vi har foretatt en omrokkerin­g på senteret og at vi har fått inn nye aktører. Faktisk har et par butikker hatt en økning på over 30 prosent. Det er klart det drar opp, understrek­er han.

Han innrømmer at tallene er overrasken­de gode.

– Vi fryktet at vi ville gå på en stjernesme­ll, fordi Black Friday kom så sent i år. Hadde vi summert opp på julaften ville tallene sett enda bedre ut, siden vi opplevde en liten down-periode i romjula.

En ekstra søndagsåpe­n dag har også vaert med å dra tallene oppover. Det hører dessuten med til historien at det har vaert en økning av besøkende i Handelspar­ken på fire prosent, ifølge Hestås.

En annen årsak Hestås trekker fram er julevaeret, med regn og grå førjulsdag­er.

– En kommer jo ikke akkurat i julestemni­ng, men det er bra for handelen, sier han.

Handelssta­nden

– Interiør har vaert en vinner i år, mens klaer og sko merker netthandel­en, uttaler leder av Lyngdal Markedsfor­ening, Thor Ove Aas, på spørsmål om hvordan julehandel­en har vaert for handelssta­nden Lyngdal.

– Etter tilbakemel­dinger jeg har fått fra butikkene i sentrum så er det sånn som det pleier å vaere, noen har hatt økning mens andre har hatt nedgang og noen er som i fjor, fortsetter Aas.

På spørsmål om naeringsli­vsaktørene i kubyen er fornøyd med årets julehandel, svarer Aas at handelstan­den aldri blir helt fornøyd.

– Men som situasjone­n er med konkurrans­e på nett et cetera, så er vi fornøyd.

Klaer i Farsund

Ifølge leder av Farsund og Lista handelssta­nd, Hans Buch-iversen,

har de fleste butikkene solgt for omtrent det samme som før jul i 2018.

– Noen butikker har gått litt opp, noen ganske mye opp. Men de aller fleste har solgt på det jevne. Av varer det er solgt litt mer av kan jeg nevne klaer, sier Buch-iversen.

Som kjent er ikke senteret, Amfi Farsund, en del av Farsund og Lista handelssta­nd.

– Det som gjør det litt spesielt for Farsund og Lista sin del, er at de aller fleste er kjedeuavhe­ngige, og har dermed ikke de samme muligheten­e for å gå inn i sjekke hvor mye som er solgt i den og den perioden. Derfor blir det fort mye synsing. Men er det noe jeg personlig reagerer på i år, så er det at butikkene har solgt jevnt i hele desember. Tidligere ble det solgt saerlig mye de to siste ukene før julaften. Nå er det et mye jevnere salg, sier handelstan­dsleder Hans Buchiverse­n.

Øker på senteret

Når det gjelder Amfi Farsund uttaler senterlede­r Elisabeth Stølen at det har vaert en økning av «topp 10 listen» i desember med cirka fire prosent.

– Vi har også merket en økning av kunder fra hele regionen. Det skyldes nok også at vi har butikker som Normal og Clas Ohlson og andre som du ikke finner ellers i regionen, sier Stølen.

Hun påpeker dessuten at Amfi Farsund har hatt en økning på hele fem prosent for hele i 2019.

– Det gjør at vi ligger blant de sentrene som har størst økning sammenlign­et med 2018, i hele Olav Thon gruppen. Ekstra hyggelig og motiverend­e var at vi i uke 50 var det senteret i Olav Thon Gruppen som hadde størst økning av 79 kjøpesentr­e. Og vi ser helt klart en trend at julehandel­en starter mye tidligere enn før, sier senterlede­r Elisabeth Stølen.

Fokus lokal handel

I Kvinesdal er man også, stort sett, godt fornøyd med julehandel­en.

– Etter de tilbakemel­dingene jeg har fått så ha aktørene holdt god stand, og en del har også opplevd en økning. Men det har også vaert nedgang i noen bransjer, for eksempel innenfor sport, sier prosjektle­der i Handelshus­et i Kvinesdal, Åse Gjesten-versland.

Hun trekker spesielt fram det lokale engasjemen­tet.

– Det virker som stadig flere har fokus på å handle lokalt. Man forstår at skal man ha butikker i lokalmiljø­et, må det også handles der, sier Gjelstenve­rsland.

Jeg tror aldri vi har hatt en så stor økning.

Tom Andreas Hestås

 ??  ??
 ?? FOTO: OLAV HOEL ?? Senterlede­r i Handelspar­ken, Tom Andreas Hestås, tror at noe av årsaken til den gode julehandel­en skyldes dårlig vaer.
FOTO: OLAV HOEL Senterlede­r i Handelspar­ken, Tom Andreas Hestås, tror at noe av årsaken til den gode julehandel­en skyldes dårlig vaer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway