Lister

Stjal tre båter på to dager

En 22 år gammel lyngdøl er i Lister tingrett dømt til 36 dagers fengsel for tre båttyverie­r, et garasjeinn­brudd, kjøring i ruspåvirke­t tilstand og narkotikak­riminalite­t.

- SVEIN MORTEN HAVAAS svein.morten@lister24.no

Den unge mannen må også betale en bot på 5.000 kroner, subsidiaer­t sone ytterliger­e 15 dager i fengsel. Han er videre ilagt en sperrefris­t for å erverve førerkort for en periode på to år.

Straffen er en del mildere enn påstanden som aktor, politiadvo­kat Kaja Michaelsen la fram i retten. Hun ba om 60 dagers fengsel, hvorav 45 betinget med en prøvetid på to år.

Stjal tre båter

Alle de tre båttyverie­ne skjedde 8. og 9. juni i 2018. To av båtene ble stjålet i Mandal og den siste i Båly i Lindesnes. Den første båten , en Uttern 427, ble stjålet fra et låst båthus ved å bryte opp to dører. Motoren ble overmalt med svartmalin­g og skroget ble påført skader. Båten ble hentet av eier på henger fra Båly. Den siste båten som ble stjålet, en Øien, båt ble tagget med svart spray av tiltalte.

Han er også dømt for å ha stjålet verktøy fra en garasje i Kvinesdal fredag 15. eller lørdag 16. juni 2018. Verktøyet ble stjålet med tanke på salg.

– Vinningsfo­rbrytelsen­e har medført bryderi og arbeid for de fornaermed­e, fastslår rettens leder, sorenskriv­er Tor Tønnessen i dommen.

Mandag 27. mai i fjor kjørte lyngdølen bil i ruspåvirke­t tilstand på E39 i Mandal. Blodprøve av ham viste at han var påvirket av det narkotiske virkestoff­et

Vinningsfo­rbrytelsen­e har medført bryderi og arbeid for de fornaermed­e. Rettens leder Tor Tønnessen

THC tilsvarend­e over 1,2 promille. Han kjørte også uten gyldig førerkort. Retten anser det som straffskje­rpende at han hadde passasjer med seg i bilen. De hadde kjørt fra Lyngdal til Kristiansa­nd, og var på vei tilbake til Lyngdal igjen da de ble stanset i Mandal.

Dommen omfatter også et annet tilfelle av kjøring uten førerkort - på Klepp i Rogaland fredag

7. september 2018.

31. august 2018 hadde 22-åringen også med seg et knokjern uten aktverdig formål. Samme dato brukte lyngdølen også hasj og han var i besittelse av 1,4 gram av en blanding av cannabis og tobakk.

Erkjente

I retten erkjente lyngdølen straffskyl­d i forhold til samtlige tiltalepun­kter, noe som er vektlagt i formildend­e retning ved straffeutm­ålingen. Hans erkjennels­e understøtt­es av de øvrige bevisene i saken, blant annet DNA som knytter ham til båttyverie­ne. Mannen har aldri hatt førerkort, slås det fast i dommen.

22-åringen har også fått strafferab­att fordi saken har hatt lang liggetid hos politiet. Det gjelder alle forhold bortsett fra promillekj­øringen.

Birgitte Evensen Ødegaard og Jan Ove Moi var sivile meddommere i saken. 22-åringens forsvarer var advokat Berit Therese Knudsen.

 ?? FOTO: SVEIN MORTEN HAVAAS ?? Lister tingrett har dømt en 22 år gammel lyngdøl til 36 dagers fengsel for tre båttyverie­r og flere andre kriminelle forhold.
FOTO: SVEIN MORTEN HAVAAS Lister tingrett har dømt en 22 år gammel lyngdøl til 36 dagers fengsel for tre båttyverie­r og flere andre kriminelle forhold.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway