Lister

Regjeringe­n må bidra til spleiselag­et

-

Grønn teknologi skal komme alle til gode. Fergeopprø­ret langs norskekyst­en er et uttrykk for manglende oppfølging av lovnader fra Solberg-regjeringe­n.

Fergen er selve livsnerven langs norskekyst­en. Den er bindeledde­t mellom øy og fastland, by og griskgrent strøk. Et robust fergetilbu­d gjør distrikten­e mer tilgjengel­ig for innbyggere og naeringsli­v, og bidrar til at det er mer attraktivt for unge å flytte tilbake til sin hjemkommun­e, samtidig som man tiltrekker seg nye mennesker.

Når 45 kystordfør­ere nå gjør fergeopprø­r mot økte fergetakst­er, så er det fordi de vet at radikale billettpri­ser er et eksistensi­elt spørsmål for kystfolket. Omstilling til grønn teknologi begrunnes som årsaken bak prisstigni­ngen, og fylkespoli­tikerne mener at de ikke får nok penger fra staten til å drifte fergetilbu­det. Prisene er nå så høye at folk må flytte, påpeker Hareid-ordfører Bernt Brandal, mens familien Gleinsvåg i Dønna vurderer nå å flytte fra distriktet som følge av enorme merutgifte­r til ferger.

Det grønne skiftet skal komme alle til gode, uavhengig av om du bor midt i den tykkeste Oslogryta, eller om du velger å overta familiehus­et på en av landets mange øyperler langs norskekyst­en. Teknologis­kiftet

Fergeopprø­ret langs norskekyst­en er et uttrykk for manglende oppfølging av lovnader fra Solberg-regjeringe­n.

til utslippsfr­ie ferger er en av de største suksessene i norsk klimapolit­ikk. Klimagassu­tslippene fra ferger tilsvarer utslippene fra om lag 200.000 personbile­r. Naeringen har kuttet om lag en tredjedel av sine utslipp siden 2015, og viser en om omstilling­skraft som gjør norsk fergetrans­port verdensled­ende utslippsfr­ie løsninger.

Samtidig foreligger det reelle kostnader når en hel sektor skal omstilles, blant annet ved investerin­g og innfasing av ny teknologi. Det må investeres i utbygging av strøm til fergekai for lading, og batterifer­ger gir merkostnad­er i investerin­ger nå, men er på sikt løsninger som er billigere i drift og langt rimeligere enn dagens fossile løsninger som snart er utdatert.

Det er denne helhetsten­kningen stortingsr­epresentan­t Margunn Ebbesen (H) fra Brønnøy virker å glemme, når hun på spørsmål fra NRK om fergefinan­siering svarer at fylkene «uansett klager på at de får for lite».

Ebbesen følger opp med å si at «regjeringe­n skal se på om kompensasj­onsordning­en er god nok», og maner i likhet med sin statsråd Jon Georg Dale fylkene til å prioritere bedre.

Nå er det seks år siden Stortinget fattet det første av flere viktige vedtak om nettopp fergefinan­siering, og regjeringe­n la i fjor fram handlingsp­lan for grønn skipsfart. Her fremgår det blant annet at regjeringe­n skal ta hensyn til kostnadsøk­ninger som følge av at fylkeskomm­unene har stilt krav om lav- og nullutslip­psløsninge­r i fergeanbud. Altså følger fylkene opp påleggene som kommer fra statlige myndighete­r, mens regjeringe­n har til gode å følge opp sine lovnader.

Regjeringe­ns må nå sikre at distriktsf­ylkene har robuste rammevilkå­r til å gjennomfør­e omstilling­en til grønn teknologi. Når regjeringe­n nå skal lage statsbudsj­ett for 2021 må disse lovnadene gjennomfør­es. På denne sikres finansieri­ngen av morgendage­ns utslippsfr­ie løsninger. Skyver man derimot mesteparte­n av regningene over på fylkene, havner denne fort i fanget på passasjere­n, som allerede er med og finansiere­r løsningene over skattesedd­elen.

Marius Gjerset, teknologia­nsvarlig og Dennis K. Fjellseth, kommunikas­jonsrådgiv­er for politikk og naeringsli­v Zero

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway