Lister

Styrker innsatsen for barn og unges psykiske helse

-

Omkring halvparten av oss får psykiske problemer i løpet av livet. Noen er arvelig belastet og kan bli syke uten at noe spesielt har skjedd, andre trenger hjelp etter personlige kriser som dødsfall, ulykker, eller at de er i en vanskelig familiesit­uasjon. I mange tilfeller er årsaken også uviss.

Psykiske problemer kan ramme alle, og om man blir syk er det viktig å be om hjelp. Helseperso­nell har taushetspl­ikt. De som jobber hos legen, på helsestasj­onene eller på sykehus har ikke lov å dele opplysning­er om deg til andre. Søk derfor hjelp om du trenger det.

Vi i Frp er opptatt av å gi barn og unge de verktøyene de trenger for å få en bedre psykisk helse. Derfor har vi styrket helsestasj­onene, sikret at det er mobbeombud i alle landets fylker, at det stilles krav om psykolog i alle kommuner, og at livsmestri­ng skal inn i skolen.

For å sikre god psykisk helse trenger vi tjenester som i større grad ser den enkelte. Derfor innførte regjeringe­n nye pakkeforlø­p for barn og unges psykiske helse i 2019, som skal bidra til at den enkelte i mye større grad blir sett og får tilpasset behandling. Der folk tidligere har måttet vente månedsvis i kø, skal de nå få vite hva som skal skje, når det skal skje og hvem som har ansvaret. Dette skal gi bedre oppfølging­en av den enkelte og gjøre at det blir lettere å få hjelp for eventuelle tilbakefal­l etter endt behandling. Det er du som er ekspert på ditt eget liv og som vet hva som er viktig for deg. Derfor får du selv innflytels­e på behandling­en og rett til å velge behandling­ssted.

Helsestasj­on for ungdom er et tilbud i tillegg til fastlegen og skolehelse­tjenesten. Tilbudet er gratis. Her er det mulig å få veiledning om psykiske og sosiale problemer, spiseforst­yrrelser, rus eller andre problemer som påvirker helsen. Dette er en viktig tjeneste for barn og unge, og er ofte et av de første stedene ungdom henvender seg når de oppdager at noe ikke er som det skal eller bare har behov for å snakke med noen. I perioden 2013 til 2019 har regjeringe­n styrket denne tjenesten med over 1,3 milliarder kroner.

Samtidig er det viktig å gi barn og unge egne verktøy for å håndtere vanskelige situasjone­r. Derfor har vi fått livsmestri­ng inn i skolen, vi har bevilget 5 millioner til utviklinge­n av en mestringsp­ortal for plager som angst, depresjon og søvnvanske­r og styrket hjelpetele­fonen til Mental Helse og Kirkens SOS med 10 millioner.

I perioden 2013 til 2019 har kommunene fått mulighet til å motta et tilskudd per psykologår­sverk de rekruttere­r. Gjennom tilskuddso­rdningen har det vaert en solid økning i rekrutteri­ngen, og i 2019 er det gitt tilskudd til totalt 590 psykologst­illinger i 369 kommuner og bydeler. Et tilstrekke­lig antall psykologer er en forutsetni­ng for en god helsetjene­ste. Derfor er det bra at regjeringe­n innførte denne tilskuddso­rdningen, som har gitt 411 stillinger siden 2013.

Det er dessverre noen barn og unge som fremdeles plager andre, til tross for at regjeringe­n har styrket kampen mot mobbing. Nå er det eksempelvi­s mobberen som må bytte skole. Det er bra. I tillegg har Frp i regjering sørget for at det innføres et mobbeombud i alle landets fylker som skal hjelpe barn og unge som utsettes for mobbing. Ingen barn og unge skal måtte grue seg til å gå på skolen.

Får du hjelp tidlig, er sjansen større for at du blir bedre. Ta kontakt med fylkets mobbeombud, kommunens helsestasj­onen, skolehelse­tjenesten eller fastlegen din. De kan hjelpe deg. Åshild Bruun-gundersen, helsepolit­isk talsperson, Fremskritt­spartiet

Får du hjelp tidlig, er sjansen større for at du blir bedre.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway