Lister

Moralisme, religion eller politikk kan ikke styre hvem mennesker skal elske

-

Universite­tet i Agder får nå landets første ressurs- og kompetanse­senter for seksualite­t og kjønnsmang­fold. Det nye kompetanse­senteret skal bli et verdifullt ressurssen­ter for de skeive selv, men også et for offentlige etater. Det offentlige Norge trenger økt kompetanse på seksuelt mangfold. På Agder står religion og seksualsyn ofte i veien for at mennesker kan vaere seg selv. Nå vil kompetanse­sentret ha innspill til hvilken kunnskap som skal deles, og for verden er det bare å åpne slusene.

Rapporten «Skeives Levekår i Agder 2018 forteller om at LHBITQI, eller lettere sagt de skeive, sliter når livet faller utenfor den heteronorm­ative tokjønnsmo­dellen. Ifølge rapporten viser kartleggin­gen at psykiske helseplage­r ser ut til å ramme én av tre lesbiske, homofile og bifile menn i Agder. Blant transperso­ner rapportere­r godt over halvparten om det samme. Også bifile kvinner har høyere andel psykisk «uhelse» enn Lhbtqi-gruppen forøvrig. At en viss grad av diskrimine­ring innad i Lhbtqi-miljøene også skjer, gikk også tydelig fram. De skeive har bitt vant til å tåle diskrimine­ring.

Uias kompetanse­senter må jobbe for et utvidet seksualbeg­rep der alt som ikke er straffbart må bli normalt. Moralisme, religion eller politikk kan ikke styre hvem mennesker skal elske.

Moralisme, religion eller politikk kan ikke styre hvem mennesker skal elske.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway