Lister

Fokus på barn i krig

Inner Wheel Farsund ønsker å sette fokus på forholdene for barn som berøres av krig i verden i dag når de i kveld inviterer til møte i Parken kaffebar i Farsund.

- SVEIN MORTEN HAVAAS svein.morten@lister24.no

Da vil lege Kari Schrøder Hansen holde foredrag.

Vi har nettopp forlatt et tiår som har vaert preget av drap, lemlesting og bortføring av barn. Mer enn 140 millioner barn lever i konfliktom­råder og mer enn 1000 barn dør hvert år som følge av direkte kamphandli­nger. I tillegg dør flere hundre tusen barn årlig som indirekte følger av krig.

Dagens konflikter varer lengre, er svaert blodige og affiserer flere unge liv. Krigen i Syria har for eksempel pågått lenger enn siste verdenskri­g. I tillegg ser vi ofte at krigshandl­ingene foregår inne i byer hvor mange sivile, inkludert barn, blir uskyldige ofre for bomber og granater. Mange er på flukt og lever i til dels umenneskel­ige forhold. Barna betaler den største prisen og de fysiske og psykiske skadene er store. Det er lite muligheter for utdanning og mange blir radikalise­rt.

– Vi har fått lege Kari Schrøder Hansen til å fortelle litt om hvordan barn i konfliktom­råder har det. Hun jobber i perioder for Røde Kors og ledet sist sommer oppbygging­en av et feltsykehu­s i Al Hol leiren nordøst i Syria hvor det befinner seg ca. 70.000 flyktninge­r fra Irak, Syria og mer enn 60 andre land. Al Hol leiren har vaert mye omtalt i media i forbindels­e med at også norske barn bor i leiren, forteller president i Inner Wheel Farsund, Kjersti Jølle.

Schrøder Hansen har også jobbet ved et feltsykehu­s øst i Bangladesh hvor 700.000 Rohingyafl­yktninger kom over grensen fra Myanmar høsten 2017.

– Hun vil fortelle om forholdene i disse leirene, og hvordan møter med menneskene har påvirket henne, sier Jølle.

Hun lover at det vil bli god anledning til spørsmål og diskusjon etter foredraget.

 ?? FOTO: PRESSEBILD­E ?? Lege Kari Schrøder Hansen vil fortelle fra sitt arbeid med barn i konfliktom­råder på Parken kaffebar i kveld.
FOTO: PRESSEBILD­E Lege Kari Schrøder Hansen vil fortelle fra sitt arbeid med barn i konfliktom­råder på Parken kaffebar i kveld.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway