Lister

Frykt for å bli hentet gir søvnløse netter

Yasmin Kristensen er redd for at hun kan bli hentet uten forvarsel og sendt til en svaert uviss skjebne i Djibouti.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

– Jeg sover ikke om nettene. Da ligger jeg bare i sengen og lytter etter lyder. Hører jeg en fremmed lyd eller biler på veien, tenker jeg; «Nå kommer de og henter meg». Jeg er redd for hva som kan komme til å skje. Den eldste sønnen vår skal konfirmere­s i mai i år, sier Yasmin Kristensen mens tårene triller.

– Du skal ikke sendes ut, sier ektemannen Rolf Erik og forsøker å trøste henne.

Fem år

Det er gått under en måned siden Høyesteret­t avviste lagmannsre­ttens avgjørelse, som mente at firebarnsm­oren skulle få bli i Norge og få tilbake sitt norske statsborge­rskap.

Høsten 2001 fortalte den da 18 år gamle Neima Aden Alleeleh norske myndighete­r at hun kom fra Somalia. I 2005 giftet hun seg med Rolf Erik Kristensen i Lyngdal.

I 2014 foretok UNE en ny sjekk om hun virkelig kom fra Somalia. Da innrømmet hun at hun opprinneli­g var fra Djibouti.

Dette resulterte i at UDI besluttet å utvise henne fra Norge for to år. Dette til tross for at hun har fire barn i alderen åtte til 15 år som er født og oppvokst i Norge.

Ekteparet stevnet avgjørelse­n inn for tingretten, som ga staten ved UDI medhold.

I mars 2019 ga Borgarting Lagmannsre­tt ekteparet Kristensen medhold, og begrunnet sin avgjørelse med at hun ikke skulle utvises med hensyn til at hun er småbarnsmo­r og at de trenger henne.

Staten anket dette til Høyesteret­t, som rett før jul 2019 besluttet at hun skulle utvises for to år.

Venter på Strasbourg

Denne kjennelsen har skapt oppstandel­se både lokalt og nasjonalt.

På svaert kort tid ble det samlet inn over 65.000 kroner til dekning av kostnadene for å sende saken videre til Den europeiske menneskere­ttighetsdo­mstolen (EMD) i Strasbourg.

En avgjørelse om saken vil bli vurdert kan foreligge i slutten av måneden. Da skal EMD ta stilling til om UDI og rettsappar­atet har tolket den norske loven for strengt, ikke minst med tanke på hva som er til beste for de fire barna som blir sittende igjen uten sin mor.

Statsråd er hoderysten­de

Videre reagerer menigmanne­n sterk på at NAV har anmeldt familien og krever tilbakebet­alt minst 300.000 kroner i barnebidra­g.

Dette siste har fått barne- og familiemin­ister Kjell Ingolf Ropstad fra KRF til å reagere:

– Dette er et tragisk eksempel på at det er nødvendig å kunne bruke mer skjønn i slike saker, sa Ropstad til NRK Sørlandet.

– Ingen utlevering­savtale

Rolf Erik Kristensen inn

Jeg sover ikke om nettene. Da ligger jeg bare i sengen og lytter etter lyder. Yasmin Kristensen

rømmer at det har vaert mye oppstandel­se de siste ukene. Usikkerhet­en når kona kan bli sendt ut av landet tar på familien.

– For det første må vi si vi er veldig glade for støtten og omtanken folk her lokalt har vist overfor oss. Vi har fått meldinger, blomster og lykkeønskn­inger etter det som har skjedd. Folk stiller opp og viser omsorg. Uvissheten om hva som kommer til skje fremover er stor. Etter det vi kjenner til er det ingen utlevering­savtale mellom Norge og Djibouti. Det kan bety at en eventuell utvisning kan bli dratt ut i tid. Skulle hun bli hentet, vet jeg at det er mange her i Lyngdal som vil slå ring rundt oss, sier Rolf Erik.

Svaert fattig land

Dersom Kristensen blir sendt til Djibouti, er det et svaert fattig land hun vil bli sendt til.

Djibouti er det minste landet på Afrikas horn. Det grenser til Eritrea i nord, Etiopia i vest og Somalia i sørøst langs Rødehavet.

Landet har rundt 800.000 innbyggere, og var fram til 1977 en fransk koloni. Ifølge kilder er arbeidsled­igheten på over 50 prosent.

Kristensen er født og oppvokst like utenfor hovedstade­n. Da hennes far ville gifte henne bort, rømte hun fra hjemlandet. I 2001 kom hun til Norge via Frankrike.

Søsken rømte også

– Jeg vet ikke hva som vil skje dersom de sender meg ned. Min mor, som snart er 70 år, bor like utenfor hovedstade­n. Hun er ikke i stand til å ta vare på meg. Min far er død. Jeg har to søstre, den ene bor i USA, mens den andre bor i Belgia. Begge rømte fra Djibouti for å unngå å bli omskjaert. Jeg har også to brødre, sier Yasmin.

– Det er et støvete og fattig land. Så lenge det ikke er en utveksling­savtale mellom Norge og Djibouti, kan jeg ikke tenke meg at de sender henne ned. Uansett hva som skjer, står vi samlet som familie og kjemper videre, mener ektemannen Rolf Erik.

 ??  ??
 ??  ?? Yasmin Kristensen innrømmer at hun er redd for å bli hentet uten forvarsel. Ektemannen Rolf Erik Kristensen støtter henne så godt han kan.
Yasmin Kristensen innrømmer at hun er redd for å bli hentet uten forvarsel. Ektemannen Rolf Erik Kristensen støtter henne så godt han kan.
 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ??
FOTO: TORREY ENOKSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway