Lister

Bli kjent med Farsunds nye kultursjef

Janne Kathrine Leithe (46) har såvidt fått flytteboks­ene inn i hus. Nå er hun klar for nye eventyr som kultursjef i Farsund kommune.

- JULIE JOHANSEN julie.johansen@pmsor.no

Det har blitt noen hektiske uker for 46-åringen, som i alle hast måtte flytte fra Kristiansa­nd til Farsund. I november ble stillingen kultursjef i Farsund kommune utlyst. Av 13 søkere var det Leithe som imponerte mest.

– Jeg fikk vel tilbud om jobben 17. desember, og 2. januar var første dag i jobben. Samme dagen som jeg flyttet inn i huset her var også første arbeidsdag, sier hun.

Nå bor hun med havutsikt, som hun liker å sende bilder av når solen titter frem til misunnelig­e kjente og kjaere.

LEITHE BLE FØDT i Danmark, men er oppvokst i Søgne. Faren er dansk, og moren fra Kristiansa­nd. I tillegg har hun røtter fra store deler av Sørlandet, fra Arendal til Flekkefjor­d.

– Jeg har flyttet mye på meg opp igjennom årene, men jeg har alltid følt meg som en sørlending. I likhet med mange her, så har jeg den danske/sørlandske identitete­n, forteller hun.

Det er fra familien hun har arvet sin kjaerlighe­t for kultur, og da spesielt kunst. Kunstglede­n ligger i blodet. På begge sider av familien har hun kunstneris­ke røtter.

– Jeg har en morfar som jeg aldri har møtt, han døde før jeg ble født. Men han var kunstner, formingsla­erer, musiker og dirigerte kor. Han gjorde alt, og flere i familien har gått i hans fotspor. En kusine har blitt kunstner, en er kulturkons­ulent i Søgne, og en av min kusines sønner har begynt å bli interesser­t i teater nå, forklarer Leithe.

– Min farfar var også pianist og hadde orkesteret i mange år, så det ligger mange kulturrøtt­er på begge sider av familien, sier hun videre.

– Selv har jeg ingen trang for å vaere kunster, men jeg har en trang for å jobbe med kunst og kultur, legger hun til.

HENNES KUNSTNERIS­KE SJEL har fulgt henne helt siden barndommen. I sine yngre dager likte hun å gjør ting litt annerledes enn andre på hennes egen alder. Leithe var ikke interesser­t i å dra på shoppingtu­rer, det var heller noe annet som fristet henne.

– Jeg har alltid følt at jeg har hatt en gammel sjel. Når alle venninne ville på shopping på interrailt­urer, ville jeg heller gå rundt og se på gamle bygg og museer i Italia, sier hun og ler.

Interessen dabbet ikke av etter hvert som hun ble eldre heller, og hun videreført­e det til en utdanning innen favorittfe­ltet. Hun har en bachelor- og mastergrad i kunst og kulturvite­nskap. Hun studerte i kort tid i Oslo, før hun flyttet studiested til Stavanger hvor hun fullførte bacheloren og noen år etter mastergrad­en.

– Jeg har jobbet i kulturfelt­et i 20 år. Fram til nå har jeg mest brukt kunst-siden av utdanninge­n min, men som kultursjef får jeg nå utnyttet hele graden min. Denne jobben inneholder alt fra kunst til friluftsli­v, sier hun.

SOM VOKSEN HAR Leithe flyttet mye på seg. Hun har blant annet bodd i London, Stavanger, Oslo, Lofoten og Førde. Det er hele tiden jobb som har vaert trekkplast­eret for 46-åringen.

– Det er ikke så lett å få de tunge faste kunstjobbe­ne. Jeg liker å laere nye ting, det er kanskje derfor jeg har flyttet så mye på meg også.

– Hvordan er det å begynne i helt ny jobb og på et nytt sted?

– Jeg har fått drømmejobb­en. Det er en perfekt kombinasjo­n med alle former for kultur som kunst, friluftsli­v, idrett, osv. Jeg er veldig glad for å få vaere med på å lede dette, det er spennende. Man skal kunne veldig mye.

– Hva liker du å gjøre på fritiden?

– Jeg liker å vaere ute i naturen. Jeg er veldig glad i å gå tur og se på det flotte landskapet vårt. Se-bevege-oppleve. Som en person i 40-årene er det viktig å ta vare på helsa og ryggen, så jeg driver en del med yoga også.

– Hvilke mål har du for kulturen i Farsund kommune videre?

– Jeg har som mål å synliggjør­e tilbudene våre bedre. Vi har et stort potensiale til å vise frem det vi er gode på, vi må nå ut til flere. Vi har mange gode tilbud for folk i alle aldre.

Selv har jeg ingen trang for å vaere kunster, men jeg har en trang for å jobbe med kunst og kultur.

Janne Kathrine Leithe

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway