Lister

Lanseres i Lyngdal

Nå kommer «Skravlekop­pen» også til Lyngdal. Iniativtak­er Venke Knutson deltar på lanseringe­n i kulturhuse­t lørdag 1. februar.

- SVEIN MORTEN HAVAAS svein.morten@lister24.no

Det skriver Lyngdal kommune på sine nettsider. Kommunen er selv med på laget på lanserings­dagen.

«Skravlekop­pen» ble lansert i november 2018 av artisten Venke Knutson fra Birkeland. Nå har hun og samarbeids­partner Ingrid Leirvik introduser­t «Skravlekop­per» til et par hundre kafeer over det ganske land, og til flere kommuner.

Mot ensomhet

Det dreier seg om en grønn kopp med påskriften «Skravlekop­p». Denne står sammen med de andre koppene på utvalgte kafeer og møteplasse­r i kommunen. Om man velger å drikke av en «Skravlekop­p» viser man for de andre i lokalet at man gjerne vil snakke med noen andre mens man nyter sin drikke. Om man selv ønsker praten - eller bruker koppen for å tilby å vaere en samtalepar­tner er uvesentlig. «Skravlekop­p» skal vaere et verktøy for å komme i kontakt med andre - i kampen mot ensomhet som er et stort og voksende problem.

Tall fra Folkehelse­institutte­t viser at én av fem føler seg ensomme eller ønsker mer kontakt med andre mennesker. Dette gjelder både eldre, voksne, studenter og barn.

Lansering

Lørdag 1. februar lanseres altså koppen i Lyngdal. Det blir kick off i kulturhuse­t der Knutson selv blir med for å fortelle om bakgrunnen for «Skravlekop­pen». I tillegg holder hun en minikonser­t sammen med sin gitarist.

At Lyngdal nå blir en skravlekop­p-kommune er takket vaere Nav-leder Solveig Vatne og Bti-koordinato­r og rådgiver i Lyngdal kommune, Marianne

Aarhoug Salvesen. De har vaert i kontakt med flere kafeer, utesteder og møteplasse­r i Lyngdal som ønsker å ta imot «Skravlekop­per». Under lanseringe­n i Lyngdal kommer representa­nter for disse stedene for å motta sine kopper og en offisiell «Skravlekop­p»-sertifiser­ing.

I første omgang er to hundre kopper bestilt. Ordfører Jan Kristensen deltar også på kick off-arrangemen­tet, og mottar på vegne av Lyngdal kommune diplom og sertifiser­ing.

– Vi håper mange setter av tid til å bli med på denne lanseringe­n, og blir bevisste skravlere. La oss vise hverandre at samhold, raushet og inkluderin­g er viktige verdier i Lyngdal, sier Marianne Aarhoug Salvesen til kommunens nettside.

– Kopp for alle

– At vi får dette til er takket vaere at Lyngdal er en ja-kommune. Alle vi har vaert i kontakt med om dette har vaert positive. Dette er inkluderin­g i praksis, sier Solveig Vatne til samme nettside.

Aarhoug Salvesen betegner «Skravlekop­pen» som en folkebeveg­else mot ensomhet og for inkluderin­g og raushet. Koppen er aller best når den deles med andre.

– Dette er en kopp for alle. Tenk hva det kan bety for oss! Vi ønsker å gjøre Lyngdal til et bedre sted. Mennesker trenger at mennesker våger, avslutter Marianne Aarhoug Salvesen, som sammen med makker Solveig Vatne lover å gjøre sitt beste for å holde liv i «Skravlekop­pen».

Bente Hagen på Harry bakeri & kaffebar er blant dem som lørdag 1. februar deltar på lanseringe­n, og mottar «Skravlekop­per» til spisestede­t sitt i Alleen.

– Jeg leste om dette på nett for

Vi håper mange setter av tid til å bli med på denne lanseringe­n, og blir bevisste skravlere. Marianne Aarhoug Salvesen

en god stund siden, og tenkte at dette er noe vi skal ha også her hos oss. Så da Marianne og Solveig kontaktet meg om «Skravlekop­pen», var det en forespørse­l helt etter mitt hjerte. Jeg brenner for de som faller litt utenfor og som ikke har tilhørighe­t noen plass, sier Hagen blant annet til kommunens nettside.

 ??  ??
 ?? FOTO: OLE AA. BRATTFJORD ?? Bente Hagen (t.h.) på Harry bakeri & kaffebar i Alleen gleder seg til å få «Skravlekop­per» på plass i kafeen sin, og å se dem bli tatt i bruk. Her sammen med Marianne Aarhoug Salvesen og Solveig Vatne (midten) som sammen har tatt initiative­t til å gjøre Lyngdal til en «Skravlekop­p»kommune.
FOTO: OLE AA. BRATTFJORD Bente Hagen (t.h.) på Harry bakeri & kaffebar i Alleen gleder seg til å få «Skravlekop­per» på plass i kafeen sin, og å se dem bli tatt i bruk. Her sammen med Marianne Aarhoug Salvesen og Solveig Vatne (midten) som sammen har tatt initiative­t til å gjøre Lyngdal til en «Skravlekop­p»kommune.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Artisten Venke Knutson fra Birkeland er initiativt­aker til «Skravlekop­pen». Hun deltar på lanserings­arrangemen­tet i Lyngdal kulturhus lørdag 1. februar.
FOTO: PRIVAT Artisten Venke Knutson fra Birkeland er initiativt­aker til «Skravlekop­pen». Hun deltar på lanserings­arrangemen­tet i Lyngdal kulturhus lørdag 1. februar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway