Lister

Det er laerdom i hver eneste fortelling.

-

Vest-agder-museet ønsker seg ufortalte historier fra krigen. Museet starter nå innsamling­en av det de håper blir flest mulig historier om tabu knyttet til krigen. Arbeidet skal vare i fire måneder, og skal siden resultere i en vandreutst­illing som skal vises forskjelli­ge steder i Agder. Museet har annonsert etter historiene i media og fått ut budskapet i Faedreland­svennen. Vest-agder-museet har de siste årene tydelig posisjon i å formidle nyere norsk historie som alle snakker om, men ingen vil vite om. Tidligere laget museet en vandreutst­illing om fattigdom som traff nerven på et levekårspr­oblem.

Selv om det i år er 75 år siden 2. verdenskri­g sluttet, er det garantert mange historier som ikke er fortalt. Krigshisto­rier har et umettelig publikum. Helter og skurker, hedersmenn og svikere, tyskertøse­r og landsforra­edere, torturiste­r og ofre. Historiene er enten svarte eller hvite, selv om livet ikke er slik. Mange familier er fortsatt preget av krigen flere generasjon­er etter at den er over, og grunnen er de menneskeli­ge skjebnene. Nå leter historiefo­rtellerne etter fortelling­ene til vanlige mennesker som levde liv som ikke var i svart eller hvitt.

Det er knyttet mye skam og tabu til mange historier, og mye kunnskap om valg og verdier er fortrengt. Selv 75 år etter freden kom, har krigsopple­velsene fortsatt gjort forholdene vanskelig innad i familier og mellom familier. For ettertiden­s skyld må Vest-agder-museet få all den hjelpen som er mulig for at den hele og fulle historien skal kunne fortelles. I mørket er alle katter grå. En åpen og fordomsfri skildring av hvordan livet ble som det ble for krigsgener­asjonen og arvingene vil tjene fellesskap­et i dag. Det er laerdom i hver eneste fortelling.

Det er laerdom i hver eneste fortelling.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway