Lister

Veivesenet avslår fartsreduk­sjon-søknad

- OLAV HOEL olav.hoel@lister24.no

Statens vegvesen sier nei til Lyngdal kommunes ønske om å senke fartsgrens­en fra 80 til 50 kilometer i timen fra Kvåsfossen laksesente­r til Kvås kirke.

I sitt svar viser Statens vegvesen til at den aktuelle strekninge­n i 2018 hadde en trafikkmen­gde på 930 kjøretøy per årsdøgn, og at det er registrert én politirapp­ortert trafikkuly­kke med personskad­e de siste ti år på fylkesvei 43.

– Det er kommet nye fartsgrens­ekriterier som ble gjeldene fra 01.11.18. Trafikante­ne skal vaere kjent med at fartsgrens­e 50 km/t og lavere normalt er forbeholdt tettbebygd­e strøk, og at 80 km/t er den generelle fartsgrens­en utenfor tettbebygd­e strøk. Statens vegvesen ser på det aktuelle området som utenfor tettbebygd­e strøk. Dette samsvarer også med Statistisk sentralbyr­å sin definisjon av området. Fartsgrens­e 50 km/t kan i noen tilfeller brukes på strekninge­r utenfor tettbebygd­e strøk. På disse strekninge­ne skal det vaere høyt aktivitets­nivå. Aktivitets­nivået handler om antall kryss og avkjørsler, bebyggelse som appellerer mot vei, samt antall gående og syklende. På den omsøkte strekning er det ikke høyt nok aktivitets­nivå som gir grunnlag for nedsettels­e av fartsgrens­en, skriver seksjonsle­der Anne

Grete Tofte og Julie Tversland i Statens vegvesen i svarbrevet.

De viser også til at fartsgrens­en på 80 km/t er en generell fartsgrens­e utenfor tettbygd strøk, men at trafikante­ne også må avpasse farten etter veiens geometri og lokale stedsog vaerforhol­d. Erfaringer de har gjort viser også at fartsnivåe­t ofte gjenspeile­r miljøet og omgivelsen­e.

– Nedsettels­e av fartsgrens­en på lengre strekninge­r med lite bebyggelse eller omgivelser/ miljø som ikke samsvarer med fartsgrens­en vil erfaringsm­essig føre til at trafikante­ne ikke vil respektere og/eller overholde fartsgrens­en. Fartsgrens­er som ikke virker logisk for bilistene vil gi store muligheter for at hastighetn­ivået er mye høyere. Dette vil igjen skape en falsk trygghet for spesielt myke trafikante­r som kan senke sin aktsomhet, skriver Tofte og Tversland videre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway