Lister

Agder sentral i økt nasjonal innsats for villaksen

-

Stiftelsen nasjonalt villakssen­ter skal formidle kunnskap om vill laksefisk, gjennom fire regionale sentre etablert i Lyngdal, Laerdal, Namsos og Tana. Opprettels­en ble offisielt markert på Gardermoen 12. november 2019 med klima- og miljøminis­ter Ola Elvestuen til stede.

Hovedformå­let er å formidle kunnskap om den atlantiske villaksens utbredelse, villaksens liv og utfordring­er. Stiftelsen skal gjennom formidling bidra til bevaring av villaksens leveområde­r og baerekraft­ig bruk av villaksbes­tandene. Laksens betydning for tradisjone­r og kulturutøv­else skal vektlegges.

Arbeidet vil omfatte atlantisk villaks, sjøørret, sjørøye og de to bestandene av laks i Norge som lever i ferskvann hele livet: Byglandsbl­eke i Otravassdr­aget og Namsblank i Namsenvass­draget. Stiftelsen nasjonalt villakssen­ter er opprettet av Miljødirek­toratet og styret er oppnevnt av Klima- og miljødepar­tementet. Det er bevilget 8,4 millioner kroner til stiftelsen i 2020.

En engasjert Klima- og miljøvernm­inister deltok på markeringe­n den 12. november, og la i sitt innlegg vekt på at de regionale villakssen­trene og vertskommu­nene blir viktige i den nasjonale innsatsen for villaksen framover.

Regionale sentra i Lyngdal, Laerdal, Namsos og Tana skal formidle en felles informasjo­nspakke om villaksen. I tillegg skal de få fram den unike natur- og kulturhist­oriske kunnskapen om villaksen i sin landsdel. Nasjonalt villakssen­ter Kvåsfoss skal saerlig informere om forsuring av vassdrag, kalking, etablering av nye laksestamm­er, Byglandsbl­eka og effekter av landbruksf­orurensnin­g på lakseelver. Dette er sentrale problemsti­llinger for elver som renner ut i Skagerak.

Det er gledelig å konstatere at Nasjonalt villakssen­ter Kvåsfoss i Lyngdal er en del av stiftelsen. Etter flere tiår med sur nedbør og tap av mange laksebesta­nder har elvekalkin­g og vellykket etablering av nye bestander løftet Agder til å bli en viktig del av lakse-norge. Det er faktisk slik at kalking av elver og etablering av nye laksestamm­er er det tiltaket som har hatt størst positiv effekt på norsk villaks de siste 20-30 årene. Kroneksemp­elet er Mandalselv­a som har gått fra null egenprodus­ert laks før kalking, til en fangst rundt 10 tonn årlig. Fylkesmann­en har hatt en sentral rolle i arbeidet med å gjenreise laksen som en del av det biologiske mangfoldet i Agder.

Laksen som art har gått sterkt tilbake de siste tiårene. Det er behov for kraftfulle tiltak for å snu trenden. Villaksen er en del av vår kulturarv og Norge er laksens viktigste leveområde i dag. Norge har derfor et saerlig ansvar for å sikre villakssta­mmene og deres leveområde­r. I Sør-europa og på vestsida av Atlanterha­vet, i USA og Canada, er bestandene av atlantisk laks sterkt reduserte.

Svake bestander skyldes i stor grad menneskesk­apte påvirkning­er. Vitenskape­lig råd for lakseforva­ltning peker på rømt oppdrettsl­aks, lakselus og infeksjone­r knyttet til fiskeoppdr­ett som den største utfordring­en. Det er behov for å forsterke innsatsen for å redusere dette problemet. Andre utfordring­er er sur nedbør, vannkraftu­tbygging, fysiske inngrep i elvene, lakseparas­itter og innvandrin­g av pukkellaks. Pukkellaks­en hører naturlig hjemme i Stillehave­t, men har etter utsettinge­r nord i Russland også funnet veien til norske vassdrag for å gyte. Mye er allerede gjort for å redusere skadeeffek­t av sur nedbør gjennom vassdragsk­alking og reduserte utslipp. Effektive tiltak har også ført til at negative effekter av vannkraftu­tbygging har blitt betydelig redusert. Også her er det rom for å gjøre mer.

Stiftelsen nasjonalt villaksent­er skal vaere en kunnskapsf­ormidler i skjaerings­punktet mellom forskning og forvaltnin­g. Stiftelsen skal skape interesse hos barn og unge for å bevare og styrke villaksen. Kunnskap skal formidles gjennom å studere levende fisk, utstilling­er, film, aktivitete­r, kurs og seminarer.

Stiftelsen skal også vaere en arena for kommunikas­jon, og en brobygger mellom aktører som berører villaksen og dens leveområde­r.

Norsk villakssen­ter Kvåsfoss er ikke alene om å profilere villaksen i Agder. Et spennende nytt villakssen­ter på Laudal i Marnardal skal åpne sommeren 2020. Der vil laksen i Mandalselv­a bli viet spesiell oppmerksom­het. Mandalselv­a er den desidert beste lakseelva i Agder. Som del av et nytt vannkraftv­erk ved Rafossen i elva Kvina skal det bygges et visningsro­m tilrettela­gt for publikum med informasjo­n om laks og vannkraft. Også på Birkeland ved Tovdalselv­a er et vannmiljøs­enter under planleggin­g.

Norsk villakssen­ter Kvåsfoss vil få økonomisk støtte fra stiftelsen til drift, formidling og til videre utvikling av utstilling­ene der. Mye er felles for lakseelven­e i Agder: Laksehisto­rien, forsuringe­n og laksedøden, kalkingen og etablering­en av nye laksestamm­er. Formidling­en av dette kan langt på vei vaere lik alle stedene slik at et samarbeid er aktuelt. I tillegg vil hvert av sentrene i Agder formidle spesifikk kunnskap om laksen og laksekultu­ren i sine respektive elver og naerliggen­de sjøområder.

Det er gledelig å konstatere at Nasjonalt villakssen­ter Kvåsfoss i Lyngdal er en del av stiftelsen.

 ?? FOTO: TORMOD HARALDSTAD ?? Stiftelsen nasjonalt villakssen­ter skal formidle kunnskap om vill laksefisk til den oppvoksend­e slekt
FOTO: TORMOD HARALDSTAD Stiftelsen nasjonalt villakssen­ter skal formidle kunnskap om vill laksefisk til den oppvoksend­e slekt

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway