Lister

Farsunds første toppseries­piller

- KARL BIRGER SAELØR

Søndag 28. mai 1989 debuterte Johan Sverre Hansen fra Farsund for Start i davaerende 1. divisjon mot Mjølner på gamle Kristiansa­nd stadion.

Johan Sverre Hansen spilte for Start fra 1989 til 1991 og fikk med seg seks toppseriek­amper for Sørlandets stolthet. Han vil for alltid bli husket som den aller første fra Farsund som spilte kamper på øverste nivå.

Farsund-gutten var bare 18 år gammel da han entret banen etter 43 minutter i 1. omgang da Starts førstekeep­er Thomas Gill ble utvist etter å ha kastet ballen i ansiktet på en Mjølner-spiller.

– Jeg fikk naermest nervesamme­nrudd. Dette var jo ikke akkurat noe lett måte å debutere på. Jeg ble omtrent «kastet» rett inn på banen uten oppvarming, sa Johan Sverre til Farsunds Avis noen minutter etter kampen.

Stillingen var 0–0 da Farsund-gutten kom inn. I 2. omgang slapp han inn to mål, før Sten Glenn Håberg reduserte og fastsatte sluttresul­tatet til 2–1 til gjestene fra Narvik.

– Jeg synes ikke jeg kan lastes for noen av målene. Debuten gikk noenlunde greit, men egentlig hadde jeg heller lite å gjøre. Det var surt å tape, men vi har godt humør i laget og satser på å komme sterkt tilbake, sa Farsund-gutten.

Da han kom til Start var legendene Karsten Johannesse­n og Svein «Matta» Mathisen trenere. Sistnevnte var spillende trener.

– Treningene med Karsten var aldri kjedelige, og for meg er det også spesielt å tenke på at jeg kom til Start den sesongen da «Matta» spilte sine siste kamper. Det var en fin tid i mitt liv. Det var stort å vaere en del av det gode Start-laget i 1991, har Johan Sverre senere sagt.

Grunnen til at han ikke fikk flere toppseriek­amper er helt klart den tøffe konkurrans­en med landslagsa­ktuelle Thomas Gill i 1989 og med rumenske Dimitru Moraru i 1990 og 1991.

Farsund-gutten var lagkamerat med landslagss­pillere og Start-profiler i fleng. Vi nevner Pål Lydersen, Claus Eftevaag, Totto Dahlum, Frank Strandli, Sten Glenn Håberg, Olav Klepp, Arve Seland, Tommy Svindal Larsen, Frank Våge Skårdal, Svein Mathisen og Erik Mykland.

Etter 91-sesongen trappet Johan Sverre ned. Han spilte for lag i lavere divisjoner før han kom tilbake til Farsund for godt. En skulderska­de gjorde at han la keeperhans­kene på hylla, og prøvde seg som midtbanesp­iller på FILS lag i 6. divisjon i 1994. De siste 25 årene har han bidratt mange sesonger som keepertren­er i FIL.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway