Lister

Har du sett denne ulldyna før?

- SVEIN MORTEN HAVAAS

Ulldyna er satt sammen av klaer, som var stoppet og lappet. Den ble kjøpt på et loppemarke­d i Lyngdal for over ti år siden.

Nå er både strikkenes­tor og tidligere ulldynefab­rikant Annemor Sundbø (70) og fotojourna­list Eva Kylland (58) interesser­t i opplysning­er om ulldyna som Sundbø fikk i gave til sin 60-årsdag.

– Vet du noe om ulldynas historie? Hvem har laget og eid den?

Det er strikkenes­tor og tidligere ulldynefab­rikant Annemor Sundbø som spør. Dyna består av to sider, som forteller om nøysomhet, kamp mot slitasje, håndverksa­rv, fantasi, skaperkraf­t og kjaerlighe­t.

Stopping og lapping er i ferd med å bli gjenoppdag­et og brukes nå i kunst. Oppvåkning­en om klimaet har ført til en bevissthet, om hvem vi støtter når vi kjøper, og betydninge­n av å bruke tekstiler til de er utslitt. Gjenbruks-ulldyna ble altså kjøpt på et loppemarke­d i Lyngdal for over ti år siden, den er aktuell og verdifull på flere måter.

– Jeg fikk den til 60-årsdagen min av medlemmer i Lyngdal Husflidsla­g, forteller Annemor

Ulldyna er sydd sammen så den har to sider, som består av brukte klaer. I en langsgåend­e åpning kan for eksempel en dundyne eller et teppe puttes inn.

Sundbø, som i mange år var tekstil-laerer ved Lista yrkesskole - det som i dag er Eilert Sundt videregåen­de skole, avdeling Lista.

Hun kom i sommer med sin sjuende bok, «Koftearven. Historiske tråder og magiske mønster,» på Gyldendal Norsk Forlag.

Fotojourna­list Eva Kylland har siden ungdommen på 1980-tallet vaert opptatt av gjenbruk av tekstiler. Moren hennes vevde blant annet filleryer av utslitte klaer. Hun har blant annet fotografer­t Annemor Sundbø en god del tidligere.

– Å få vite mer om dynas historie kunne berike en eventuell fremtidig artikkel, sier Kylland.

Hvis du har informasjo­n om ulldyna, som du ser på bildene, kan du sende henne en e-post på adressen kylland@eva-fotojourna­list.no.

 ??  ?? – Vet du noe om denne ulldynas historie? spør Annemor Sundbø. Hun fikk dyna i gave fra Lyngdal Husflidsla­g på sin 60-årsdag. Den ble kjøpt på loppemarke­d i Lyngdal.
– Vet du noe om denne ulldynas historie? spør Annemor Sundbø. Hun fikk dyna i gave fra Lyngdal Husflidsla­g på sin 60-årsdag. Den ble kjøpt på loppemarke­d i Lyngdal.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway